, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δεν…συνεννοούνται ούτε για μερικά κιγκλιδώματα!

pisw-apo-to-megaro2«ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ, ΟΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ…»

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Σιγήν ιχθύος στις επανειλημμένες οχλήσεις του λιμεναρχείου την τελευταία… πενταετία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης για λήψη μέτρων ασφαλείας στα αφύλακτα σημεία της  Νέας Παραλίας,  εκεί όπου πνίγηκαν άνθρωποι και χάθηκαν ΙΧ και περιουσίες!

Η επικινδυνότητα του πλακόστρωτου χώρου,  πίσω από το Μέγαρο Μουσικής, τέθηκε εκ νέου επί τάπητος, όταν στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου σημειώθηκαν άλλες δύο συνεχόμενες πτώσεις ΙΧ στα νερά του Θερμαϊκού. Μάλιστα,  η μία είχε τραγική κατάληξη, αφού μια 30χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της. Το κοινό μυστικό ότι η περιοχή αποτελεί «στέκι του έρωτα»  με πολλά …ρίσκα,  αφήνει αδιάφορους τους συναρμόδιους  που μπορούν σε χρόνο ρεκόρ και με λίγα χρήματα να την περιφράξουν. Η έλλειψη συνεννόησης δήμου, λιμεναρχείου (που είναι και η μόνη υπηρεσία που κινητοποιήθηκε) και Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου είναι αξιοσημείωτη και μάλιστα όταν ομάδα φοιτητών έχει καταθέσει σχετική πρόταση για ανάπλαση της περιοχής…

Τα αναπάντητα έγγραφα

eggrafo-limenarxeioΟι πτώσεις αυτοκινήτων στο νερά του Θερμαϊκού κόλπου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και δεν είναι λίγες οι φορές που Λιμενικό, ΕΚΑΒ και πυροσβεστική καλούνται να απεγκλωβίσουν θύματα τέτοιων πτώσεων. Η Karfitsa, απευθυνόμενη στο Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης για τον αριθμό ατυχημάτων στην περιοχή, έλαβε την απάντηση ότι την περίοδο από 1/1/2008 μέχρι και σήμερα έχουν σημειωθεί συνολικά 12 πτώσεις οχημάτων στην παραλία της πόλης, με τρεις από αυτές να έχουν μοιραία κατάληξη.

Μάλιστα, οι λιμενικές αρχές επέλεξαν να μην αφήσουν στην τύχη του το συγκεκριμένο φαινόμενο, προειδοποιώντας συνολικά τέσσερις φορές το δήμο Θεσσαλονίκης για τη λήψη προστατευτικών μέτρων. Οι τρεις επιστολές προς τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, τις χρονιές 2008, 2009 και 2010, καθώς και η πρόσφατη ειδοποίηση προς τη διοίκηση Μπουτάρη στις 29 του περασμένου Απριλίου παραμένουν αναπάντητες, με τον κίνδυνο για νέο περιστατικό να παραμονεύει. Αυτό που έχει γίνει μέχρι στιγμής, είναι η ανάπλαση της περιοχής μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής, με τη διέλευση στη μία εκ των δύο διόδων που οδηγούν πίσω από το κτήριο να αποκλείεται. Ωστόσο το γεγονός ότι ο άλλος δρόμος αριστερά του Μεγάρου έμεινε ανοικτός, δεν εμπόδισε σε καμία περίπτωση τους οδηγούς των ΙΧ να χρησιμοποιούν το πλακόστρωτο είτε ως χώρο στάθμευσης, είτε… ως χώρο μεταμεσονύκτιων ερωτικών συνευρέσεων.

Α. Κουράκης «Θα… απαγορευτεί η πρόσβαση»!

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος  Ανδρέας Κουράκης τονίζει στην «Κ» πως ο χώρος πέριξ του Μεγάρου Μουσικής δεν ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης αλλά στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και «για το λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση». «Για να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση προστατευτικών πρέπει να πάρουμε ειδική άδεια από την Κτηματική Εταιρία, η οποία θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος διαμόρφωσης» σημειώνει. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο χώρος της Νέας Παραλίας είναι χαρακτηρισμένος ως αιγιαλός και βάσει αυτού υπόκειται σε αυτό το καθεστώς ιδιοκτησίας. Απορίας άξιον είναι ωστόσο το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο περίπου, ο δήμος Θεσσαλονίκης στη σύμβαση εκμίσωθσης του αναψυκτηρίου στη Νέα Παραλία, επιτρέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, αφού ο χώρος είχε παραχωρηθεί από την Κτηματική Υπηρεσία στο δήμο ως «πρασίνου και αναψυχής». Βεβαια, ο κ. Κουράκης συμπληρώνει ότι «υπάρχει μια σκέψη της διοίκησης να απαγορευτεί η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στην περιοχή πίσω από το Μέγαρο Μουσικής για να αποφύγουμε και τα ατυχήματα». Αναφορικά με την επιστολή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης ο ίδιος δηλώνει άγνοια και απαντά: «υπάρχουν έγγραφα που πηγαίνουν απευθείας στις υπηρεσίες και τις διευθύνσεις της αντιδημαρχίας και ενδεχομένως να μην μου έχει έρθει ακόμα».

Μια πρόταση που έμεινε στα χαρτιά

protasi-foithtwnΗ διαδικτυακή ομάδα φοιτητών «Hellenic Architecture Agora Thessaloniki»  έκανε το περασμένο καλοκαίρι μια ενδιαφέρουσα μελέτη – όπως είπε στην karfitsa  ενας εξ αυτών ο Δ. Θεοδωράκος – για την ανάπλαση του χώρου γύρω από το Μέγαρο Μουσικής, που περιελάμβανε την τοποθέτηση προστατευτικών μέτρων και φωτισμού, αλλάζοντας τελείως  την τριτοκοσμική κατάσταση που υφίσταται τώρα. Όμως η πρόταση που κατατέθηκε στο γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης δε φαίνεται να προξένησε κάποιο ενδιαφέρον, με την περιοχή «πίσω από το Μέγαρο» να παραμένει επικίνδυνη και ταυτόχρονα αντιαισθητική.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.