21:41, Σάββατο
24 Σεπτεμβρίου 2022

Διαφημιστικά πάνελ… «κουφάρια» στη Θεσσαλονίκη

diafimistikes-pinakides

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Κατάλοιπα μια άλλης εποχής, τότε που η διαφήμιση ευδοκιμούσε, είναι τα πάνελ όπου κάποτε τοποθετούνταν γιγαντοαφίσες και εξακολουθούν να υφίστανται στο επαρχιακό ή το εθνικό δίκτυο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Τα συγκεκριμένα πάνελ κηρύχθηκαν παράνομα έπειτα από απόφαση του ΣτΕ, διότι θεωρήθηκαν υπαίτια ακόμα και θανατηφόρων ατυχημάτων σε εθνικές οδούς και αρτηρίες πόλεων.

Σήμερα, παραμένουν χωρίς να εξυπηρετούν κάποιο σκοπό αφού δε χρησιμοποιούνται από τις διαφημιστικές εταιρείες που τα εγκατέστησαν σωρηδόν πριν από κάποια χρόνια Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερα στην περιοχή του Φοίνικα έως το αεροδρόμιο, περνώντας μέσα από τα όρια των δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης, αλλά και Θερμαϊκού.

Οι δημοτικές υπηρεσίες όμως δηλώνουν αναρμόδιες ώστε να προχωρήσουν στην αφαίρεση των συγκεκριμένων πάνελ, αφού παρατηρείται το κλασσικό παράδοξο πως καταλαμβάνουν χώρο σε οδικό δίκτυο, για το οποίο είναι υπεύθυνη η περιφέρεια και όχι οι διοικήσεις των δήμων.

«Επειδή είναι επαρχιακό το δίκτυο υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν για την αφαίρεση των πάνελ. Για το ζήτημα είναι υπεύθυνη η περιφέρεια στην οποία έχουμε κοινοποιήσει αλληλογραφία κατ’ επανάληψη, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο», αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών  του δήμου Θέρμης, Απόστολος Τσολάκης.

«Έχουμε επιβάλει πρόστιμα για τη συγκεκριμένη πρακτική, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο», επισημαίνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής.

Για το ζήτημα απευθυνθήκαμε στον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή, ο οποίος επισήμανε πως η αρμοδιότητα της αφαίρεσης των διαφημιστικών πάνελ στο οδικό δίκτυο, ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. «Πριν από λίγο καιρό έγινε μια σύσκεψη, όχι μόνο για το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, αλλά και για όλες τις οδικές αρτηρίες στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι τους από όλες τις περιοχές. Έχουμε προχωρήσει στην απομάκρυνση πολλών πάνελ κυρίως στην περιοχή της περιφερειακής οδού», ανέφερε ο κ. Τσαμασλής.

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που η αντιπεριφέρεια προχώρησε αυτοβούλως στην απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων, χωρίς μάλιστα και τη συνδρομή της αστυνομίας, αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε τα συνεργεία να κάνουν τη δουλειά τους.

Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, είναι κοινή πρακτική πολλών εταιριών να τοποθετούν διαφημίσεις σε πάνελ αν και είναι παράνομο, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αποφύγουν τα πρόστιμα.

«Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει συλλήψεις, δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό καθώς πηγαίνουν σε ώρες που δεν μπορούν να τους αντιληφθούν», σημειώνει ο κ. Τσαμασλής, τονίζοντας παράλληλα ότι θα προχωρήσει και στη απομάκρυνση των πάνελ που έχουν ξεμείνει σε σημεία του επαρχιακού δικτύου.

«Θα θέλαμε τη συνδρομή των πολιτών και να κάνουν τις καταγγελίες τους, είτε αυτό αφορά ξεχασμένα πάνελ, είτε τοποθέτηση διαφημίσεων που πλέον τιμωρείται με φυλάκιση», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.