, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Αβραμόπουλο-Καπόν

dikastiko-thema-karfitsa
της Κατερίνας Νικολάου
Με εντάσεις συνεχίζεται η δίκη της υπεξαίρεσης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, για 32η ημέρα. Σήμερα συνεχίστηκε η κατάθεση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλου ενώ κατόπιν προσήλθε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν.
Αβραμόπουλος: Προσπαθούσα να ενημερώσω τον Δήμαρχο
Συνέχισε σήμερα ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος την κατάθεσή του με δριμείες αιχμές προς τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης , Μιχάλη Λεμούσια. Ερωτηθείς για τα στοιχεία που έχει εναντίον του, ανέφερε τις περιπτώσεις των οικοπέδων, υπόθεση για την οποία αποφάνθηκαν δικαστήρια και αρχειοθετήθηκε. Όπως πάντως κατέθεσε ο μάρτυρας, προσπαθούσε να ενημερώσει τον τότε Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο σχετικά με τις φήμες που κυκλοφορούσαν αλλά δεν τον άκουγε. Μεγάλη κουβέντα έγινε σήμερα και σχετικά με το αν ο Χασδάι Καπόν τέθηκε σε δυσμένεια επειδή κατέθεσε «εκτός γραμμής» στην προηγούμενη δίκη. Ο Π. Αβραμοπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά «Μακριά από μένα αυτά». Ο δε Χασδάι Καπόν είπε πολλές φορές πως η συνείδησή του δεν χειραγωγείται. Για ακόμα μια φορά πάντως, ο Π. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με την υπεράσπιση, δεν εισέφερε αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του Μ. Λεμούσια. Ένταση επεκράτησε και κατά την εξέταση του μάρτυρα από τον Δ. Τσάκο, επειδή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε άγνοια για το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το πότε ξεκίνησε η υπεξαίρεση.
Ο Μπουτάρης στον ανακριτή
Πάγια θέση της πολιτικής αγωγής, σχετικά με το αν γνώριζε ο Δήμαρχος για την δράση του Σαξώνη ή όχι, είναι πως υπήρχε μια «περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Σήμερα ο συνήγορος του Μ. Λεμούσια και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Σωτήρης Καπετανόπουλος, εισέφερε στο δικαστήριο δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σύγκρουση του Γ. Μπουτάρη, του Π. Αβραμόπουλου και του Ανδρ. Κουράκη με τον Χασδάι Καπόν εξαιτίας της κατάθεσής του στην πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης. Επίσης ρώτησε τον Π. Αβραμόπουλο αν βρήκε στοιχεία για την ενοχή του Β. Παπαγεωργόπουλου και του Μ. Λεμούσια και απάντησε πως δεν ασχολείται με το να βρει στοιχεία για τους δύο κατηγορούμενους.  Ο Σ. Καπετανόπουλος άφησε αιχμές για τους 1.500 φακέλους που χάθηκαν από την πολεοδομία,  για την υπόθεση Αλλατίνη, στην οποία όπως είπε, εμπλέκεται ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αλλά και για το γεγονός ότι ο Γ. Μπουτάρης στις 4 Απριλίου έδωσε ανωμοτί εξηγήσεις στον ανακριτή για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση που αφορά την λίμνη Βόλβη. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, το Karfitsa.gr ρώτησε σχετικά τους Π. Αβραμόπουλο και Χ. Καπόν και αμφότεροι απάντησαν πως πρόκειται για υπόθεση στην οποία ενεπλάκη ο Δήμαρχος επειδή, λόγω Καλλικράτη,  ο δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε την διεύθυνση πολεοδομίας του Δήμου Βόλβης.
 
Καπόν: Δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους οι ορκωτοί λογιστές
Ο Χ. Καπόν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στην κατάθεσή του, δηλώνοντας εξαρχής πως την κρίσιμη περίοδο δεν συμμετείχε στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών δήλωσε, όπως και στον πρώτο βαθμό, πως δεν πιστεύει πως ο Δήμαρχος γνώριζε τα της υπεξαίρεσης ενώ διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως δεν έχει καμία άμεση η έμμεση πληροφόρηση ότι ο Μ. Λεμούσιας ή ο Β. Παπαφεωργόπουλος πήραν χρήματα από τον Παναγιώτη Σαξώνη. Δεν είχε όμως την ίδια άποψη και για τους διευθυντές της ταμειακής, αφού όπως είπε, δεν είναι δυνατόν ένας διευθυντής να βλέπει πως κάποιος παίρνει μετρητά 700-800 χιλιάδες για να πληρώσει σε εφορία ή  τράπεζα αφού υπάρχουν κατευθυντήριες σχετικά με μη αποδοχή τέτοιων ποσών σε μετρητά. Επιπλέον ο Αντιδήμαρχος κατέθεσε πως οι ορκωτοί ελεγκτές δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους, έκαναν πλημμελή έλεγχο και πως η εταιρία φέρει ευθύνη.  Από τα βέλη του Χ. Καπόν δεν ξέφυγε ούτε η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, για την οποία είπε πως προσπάθησε να κάνει με εις βάθος έρευνα, έκανε όμως πολλά λάθη στο ποσό της υπεξαίρεσης ενώ διαφωνεί, όπως κατέθεσε, μαζί της για τη διαφορά του δημοσιονομικού ελείμματος με την υπεξαίρεση.  Σε αντίθεση πάντως με τον Π. Αβραμόπουλο, ο Χασδάι Καπόν αποσύνδεσε εντελώς τις ειδικές εντολές από την υπόθεση της υπεξαίρεσης αφού όπως είπε, πληρώθηκαν κανονικά. Διαφορετικές απόψεις κατέθεσαν οι δύο άνδρες και σχετικά με το πότε άρχισε η υπεξαίρεση, αφού ο Π. Αβραμόπουλος σηματοδότησε τη διετία 1999-2000 ως σημείο έναρξης ενώ ο Χ. Καπόν είπε πως υπάρχουν έγγραφα που υποδεικνύουν ότι η υπεξαίρεση άρχισε τουλάχιστον το 1998.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.