, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δικαιοσύνη για το «θανάσιμο» ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη

dikastiriathessalonikisΠοινές φυλάκισης που συνολικά φτάνουν τα τρία χρόνια και τρεις μήνες, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην περιοχή Πανοράματος και σε εργολάβο, για τον θάνατο δύο νεαρών από μονοξείδιο του άνθρακα τον Νοέμβριο του 2009.
Η διαρροή σημειώθηκε από την εγκατάσταση θέρμανσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, την ώρα που κοιμόντουσαν, οι δύο πελάτες.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το δικαστήριο καταδίκασε τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου με ποινή φυλάκισης τριών ετών και τριών μηνών (από τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες πρωτοδίκως) για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατ’ εξακολούθηση, της πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια και της αυθαίρετης κατασκευής.
Εξάλλου, σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και δύο μηνών (από τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες) καταδικάστηκε ένας εργολάβος, που κρίθηκε ένοχος για τις δύο πρώτες παραπάνω πράξεις.
Ακόμη, το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, έναν πραγματογνώμονα, ο οποίος είχε κληθεί να ερευνήσει τα αιτία θανάτου του πρώτου ενοίκου, αλλά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν εντόπισε το πρόβλημα, με συνέπεια να ακολουθήσει μία ημέρα αργότερα ο δεύτερος θάνατος.
Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, που κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, είχε αθωωθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά βρέθηκε εκ νέου κατηγορούμενος, ύστερα από έφεση που άσκησε εισαγγελέας.
Σε όλους τους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικό, ενώ οι ποινές τους ανεστάλησαν, με συνέπεια να αφεθούν ελεύθεροι.
Οι δύο θάνατοι, ενός 28χρονου κι ενός 27χρονου, σημειώθηκαν σε διάστημα 24 ωρών, τον Νοέμβριο του 2009, σε δύο ξεχωριστά δωμάτια και ορόφους του ξενοδοχείου, που βρίσκεται στην περιοχή Πανοράματος της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η διαρροή του μονοξειδίου του άνθρακα προκλήθηκε εξαιτίας της φραγής της καπνοδόχου του καυστήρα, σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλες ελλείψεις και παραλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά την επιτόπια αυτοψία στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.