Δικηγόροι, γιατροί και… συνταξιούχοι στα "ντελικατέσεν" (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

psaria_1
Γιατροί, δικηγόροι και συνταξιούχοι είναι ο βασικός κορμός που συνεχίζει να συντηρεί οικονομικά τα… γκουρμέ ψαράδικα στην αγορά Μοδιάνο. Γαρίδες, σφυρίδα, τσιπούρες, συναγρίδες γεμίζουν το τραπέζι των Θεσσαλονικέων των οποίων η τσέπη τους αντέχει ακόμη
Του Ηλία Μπουρμπούλα
Μπορεί η αγορά Μοδιάνο να βρίσκεται απέναντι από το Καπάνι που είναι για… όλα τα βαλάντια, όμως όπως φαίνεται εδώ η πελατεία είναι… συγκεκριμένη και εκλεπτυσμένη. Το Karfitsa.gr έκανε μια έρευνα για τα… «πιάτα» των εύπορων και για το αν υπάρχει ζήτηση στα ακριβά προϊόντα της Κεντρικής Αγοράς Μοδιάνο.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, η στοά Μοδιάνο τέτοιες ημέρες «ζούσε» στιγμές δόξας, με όλη την αφρόκρεμα της πόλης να κάνει τα ψώνια της και να φεύγει από την αγορά με γεμάτες σακούλες στα χέρια. Μιλήσαμε με ανθρώπους οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ή εργάζονται σε κατάστημα όπου πωλούνται ακριβά προϊόντα.

psaria_7
Ο Κωνσταντίνος Μάρκου ιδιοκτήτης επιχείρησης

Ο κόσμος αγοράζει τα… ακριβά ψάρια;
“Βεβαίως και αγοράζει τα καλά ψάρια, αν και με την οικονομική κρίση έχει μειωθεί κάπως η ζήτηση. Υπάρχουν πελάτες που επιλέγουν την ποιότητα παρά το φτηνό προϊόν”. Στο ερώτημα αν έχει σταθερούς πελάτες ο κ. Μάρκου απαντά:
“Ευτυχώς έχουμε σταθερούς πελάτες που αγοράζουν τα ψάρια μας γιατί οι περαστικοί δύσκολα θα αγοράσουν κάτι”.
Οι πελάτες του κ. Μάρκου κάνουν τις αγορές τους μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ αναφέρει ότι στο παρελθόν έβαζαν τα ψάρια του στο τραπέζι τους… πολύ πιο συχνά.
“Οι πελάτες μας είναι από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Βέβαια τους επαγγελματίες τους δικηγόρους τους καταλαβαίνεις από την ποσότητα και το είδος των αγορών τους.  Βασικός κορμός των αγοραστών είναι οι συνταξιούχοι οι οποίοι αγοράζουν για αυτούς αλλά και για τα παιδιά τους. Αυτοί άλλωστε έχουν και τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη”, εξηγεί ο κ. Μάρκου.
psaria_8
Για την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών μίλα στο Karfitsa.gr ο ιδιοκτήτης καταστήματος Χ.Μ.:«Είμαστε χρόνια εδώ στην αγορά Μοδιάνο και δουλεύουμε κυρίως με σταθερούς πελάτες. 
Φυσικά ο κόσμος αγοράζει τα ποιοτικά προϊόντα, διότι είναι κάποιοι που ξέρουν τι θέλουν να αγοράσουν  και θα το πληρώσουν για να το αποκτήσουν».
psaria_2
Στο ερώτημα για το ποιο είναι το επάγγελμα των αγοραστών του ο Χ.Μ. άπαντα,« από την εμπειρία που έχω στην αγορά εδώ και 20 χρόνια μπορώ να σου πω ότι δεν έχει να κάνει με το επάγγελμα του αγοραστή. Έχει να κάνει καθαρά και μόνο με τον άνθρωπο, δηλαδή αυτός που θέλει να πάρει κάτι καλό θα το πάρει. Πολλές φορές αυτοί που δεν έχουν πολλά χρήματα θα δώσουν 20 και 50 ευρώ για να αγοράσουν κάτι ποιοτικό».
«Έχουμε σταθερούς πελάτες οι οποίοι έρχονται εδώ και πολλά χρόνια για να αγοράσουν καλά ψάρια. Σπάνια θα αγοράσουν ακριβά ψάρια οι περαστικοί», λέει η υπάλληλος ψαράδικου στη Μοδιάνο, Γιώτα Αριστοβούλου. 
Οι σταθεροί πελάτες του καταστήματος είναι κυρίως επιχειρηματίες, δικηγόροι και γιατροί αναφέρει η κ. Αριστοβούλου.
Υπάρχει κινητικότητα στην αγορά αυτές τις ημέρες;
“Συγκρατημένη είναι η κίνηση αυτές τις ημέρες, καθώς πολλοί περιμένουνε πρώτα να πληρωθούν και μετά να κάνουν τα ψώνια τους”, καταλήγει η ίδια.
 
psaria_5_