fbpx

, Σάββατο
13 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Δικηγόροι μιλούν στην "Κ" για τις εκλογές και τα προβλήματα του κλάδου

Valergakis
Των Χρύσας Κυριακού και Βαγγέλη Στολάκη 
Νίκος Βαλεργάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Πρωτοπορία»
«Ανήκω στο χώρο των μαχόμενων δικηγόρων που καθημερινά με την τσάντα βγάζουν το ψωμί τους στο δικαστήριο. Έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως ο δικηγόρος εξέλεξε τον πρόεδρό του και το διοικητικό συμβούλιο για να προασπίσει τα δικά του συμφέροντα. Τα συμφέροντα της κοινωνίας τα προασπίζουμε όλοι μαζί. Τα δικά μας είμαστε υποχρεωμένοι να τα υπερασπιστούμε πρώτοι εμείς. Προέχει η εξυπηρέτηση των δικηγόρων στα δικαστήρια από τον χρυσό στη Χαλκιδική ή τα απορρίμματα στην Ευκαρπία. Ως πολίτη και εμένα με ενδιαφέρουν τα σκουπίδια ή ο βιολογικός καθαρισμός αλλά δεν θα απέχω ούτε θα κινητοποιώ τους δικηγόρους για αυτά τα προβλήματα. Είμαστε ενταγμένοι στην κοινωνία αλλά δεν είναι αυτά τα θέματα που προέχουν για εμάς. Έχουμε κάνει εκδηλώσεις που έχουν αφήσει εποχή στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτή που καλεσμένος μας ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζονται οι αντίπαλοί μας. «Άνοιξε» στους δικηγόρους και ασχολήθηκε με τα προβλήματά τους. Και φυσικά επενέβη θεσμικά όπου χρειάστηκε. Ξεκαθαρίζω πως είμαστε συνδικαλιστικό όργανο των δικηγόρων».

 MpilisisΑντώνης Μπιλίσης, επικεφαλής του συνδυασμού «Επιλογή Πράξης για τους Δικηγόρους και τη Δικαιοσύνη»

«Το διακύβευμα των εκλογών είναι η επιλογή μιας ηγεσίας που θα είναι αντάξια με τη σοβαρότητα των προβλημάτων που υπάρχουν στο χώρο. Το κυριότερο πρόβλημα των δικηγόρων όμως είναι ο βιοπορισμός. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν συγκεντρώνουν ούτε τον ελάχιστο αριθμό των παραστάσεων. Οι νέοι δικηγόροι δεν μπορούν ούτε να συντηρήσουν τα γραφεία τους ούτε να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Από όλους τους δικηγόρους μόλις οι 1200 έχουν συμπληρώσει τις είκοσι παραστάσεις που είναι το ελάχιστο όριο, δηλαδή δυο παραστάσεις το μήνα. Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Σε ό,τι αφορά προβλήματα της καθημερινότητας έχουμε κάνει σαράντα περίπου προτάσεις για να γίνει πιο εύκολη η δουλειά μας. Εντοπίζουμε προβλήματα και στη λειτουργία του Συλλόγου μας αλλά και στη Δικαιοσύνη. Θέλουμε φθηνότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη. Προβλήματα υπάρχουν και σε ειδικότερα ζητήματα, όπως είναι η λειτουργία του δικαστικού μεγάρου. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο διπλασιασμός του δικαστικού ενσήμου, που παλιά ήταν 4 τοις χιλίοις. Σήμερα διπλασιάστη-κε».
Γιώργος Τζαμαδάνης, επικεφαλής του συνδυασμού «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων»
«Πρέπει να αποκατασταθεί το κύρος των δικηγόρων μέσα στο δικαστικό μέγαρο. Έχουμε απαξιωθεί σε δικαστές και εισαγγελείς και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στις ηγεσίες των τελευταίων ετών, οι οποίες προσπαθώντας να τα έχουν καλά με τους προϊσταμένους απέφευγαν να προσδιορίσουν τις σχέσεις μας με τους δικαστές, όπως ορίζεται από τον Κώδικα των Δικηγόρων αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα. Από εκεί και πέρα όλα τα μέτρα που έπληξαν την κοινωνία εξαιτίας του Μνημονίου αποδέχτηκαν οι ηγεσίες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Ορισμένοι ε-ξυπηρετούν συμφέροντα μεγαλοδικηγόρων, τραπεζών και μεγάλων εταιριών. Θέλουν να διαλύσουν τη μαχόμενη δικηγορία, να συντρίψουν τους μαχόμενους δικηγόρους τους έμμισθους, τους νέους και τους αυτοαπασχολούμενους. Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε επίσης είναι η αύξηση των παραβόλων με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόσβαση στα δικαστήρια στον πολίτη που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Έχουμε δυο ταχυτήτων Δικαιοσύνη. Οι έχοντες μπορούν να προσφύγουν σε βάρος των αδυνάτων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πέσει ταφόπλακα και στην κοινωνία και στη δικηγορία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες στους αγώνες».

panagopoulou

Γιάννα Παναγοπούλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες»
«Την τριετία που πέρασε οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και οι αλλαγές, τους ξεπέρασαν δίχως να αρθρώσουν ένα συγκροτημένο και τεκμηριωμένο αντίλογο για όσα αποφασίστηκαν για εμάς χωρίς εμάς. Το διακύβευμα αυτών των δικηγορικών εκλογών είναι η προάσπιση της Προοπτικής και της Αξιοπρέπειας του επαγγέλματος και η συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο πολίτη μέσω της προάσπισης του Κράτους δικαίου και της Ορθής απονομής της Δικαιοσύνης. Η Προοπτική αναφέρεται στη δικηγορική ύλη (π.χ. κατάργηση ασυμβίβαστων του  Κώδικα Δικηγόρων, μεταφορά μέρους της εκούσιας δικαιοδοσίας και αρμοδιότητας Ειρηνοδικείων στου δικηγόρους, επέκταση των εξωδικαστικών μορφών επίλυσης των διαφορών κλπ), η Αξιοπρέπεια στο θεσμικό κύρος του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, το οποίο είναι θεσμική επιταγή, όχι συνδικαλιστική διεκδίκηση, και το Κράτος δικαίου στην προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, των δικονομικών εγγυήσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του δικαιώματος πρόσβασης του πολίτη στη Δικαιοσύνη».
mpakellas
Χρήστος Μπακέλλας, επικεφαλής του συνδυασμού «Ριζοσπαστική δικηγορική συνεργασία»
«Τα τελευταία χρόνια-κάτω από τη «σκιά» του μνημονίου-γινόμαστε μάρτυρες μίας διαρκώς κλιμακούμενης επίθεσης από την πλευρά των κυβερνήσεων ενάντια σε κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα του Ελληνικού λαού με παράλληλη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η δικαιοσύνη και οι δικηγόροι είμαστε από τα πρώτα θύματα των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Οι δικηγόροι (νέοι δικηγόροι και ασκούμενοι, έμμισθοι συνεργάτες σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, δικηγόροι με πάγια αντιμισθία, μαχόμενοι  δικηγόροι) με την εφαρμοζόμενη στο χώρο της δικαιοσύνης μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης (στοχευμένος περιορισμός της επαγγελματικής ύλης, θεαματική αύξηση του κόστους πρόσβασης στη δικαιοσύνη, επιβολή τέλους επιτηδεύματος, επιβολή ΦΠΑ, υψηλές -συνεχώς αναπροσαρμοζόμενες- ασφαλιστικές εισφορές κλπ. ), εξωθούνται βίαια, εκτός επαγγέλματος. Η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου μας (τοπικά και πανελλαδικά ) «στοιχήθηκε» πίσω από την κυβερνητική πολιτική. Αποτελεί, επομένως, επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και να αποτυπωθεί σε επίπεδο συσχετισμών ένα ισχυρό αντιμνημονιακό – ριζοσπαστικό – δημοκρατικό ρεύμα, παράλληλα με αυτό που διαμορφώνεται στην υπόλοιπη Ελληνική κοινωνία».
Niflis
Πάρις Νιφλής, επικεφαλής του συνδυασμού «Ευθυφροσύνη, Ευθυπορία, Ευθυδικία»
«25 χρόνια διεξάγομεν εἰλικρινεῖς δημοκρατικοὺς ἀγῶνες. 25 χρόνια ὑφιστάμεθα  ἀπηνεῖς διωγμούς. Τὰ δικηγορικὰ καρτὲλ (κυκλώματα) μοιράζονται τὸ μεγαλύτερο καὶ καλύτερο μέρος τῆς δικηγορικῆς ὕλης καὶ ἀφήνουν τὰ ψίχουλα γιὰ τοὺς πληβείους. Τὰ καρτὲλ ἐξαγοράζουν, τρομοκρατοῦν, διαφθείρουν, ληστεύουν. Ἡ δικηγορία ὑπονομευομένη δολοφονεῖται, ἡ δικαιοσύνη κλυδωνιζομένη βυθίζεται. Ὄχι στὴν κυριαρχία τοῦ οἰκονομικοῦ φασισμοῦ, τῆς πιὸ ὕπουλης καὶ πιὸ ἐπικίνδυνης μορφῆς καταδυναστεύσεως. Ὄχι στὴν πλαστογραφία τῆς ἱστορίας. Ὄχι στὰ προσωπεῖα, ποὺ καλύπτουν εἰδεχθεῖς ὄψεις. Ὄχι στὸν ἐξανδραποδισμὸ τοῦ ἕλληνα πολίτη. Ἐὰν ἀπομένη μιὰν ἐλπίδα, δεῖξτε τώρα, Συνάδελφοι, τὴν ἀποφασιστικότητά σας, Καμμία ἔντιμη ψῆφος στοὺς ἐκπροσώπους αὐτῶν ποὺ κατήντησαν τὴν δικηγορία καὶ τὴν πατρίδα μας ἔρημη χώρα. Ψηφίστε τὴν πιὸ καθαρὴ καὶ γνησία δικηγορικὴ δημοκρατικὴ φωνἠ. Ψηφίστε Εὐθυφροσύνη, Εὐθυπορία, Εὐθυδικία».
mavridis
Στέλιος Μαυρίδης, επικεφαλής του συνδυασμού Actus
«Βασικό μέλημα μας είναι η διασφάλιση του κύρους του δικηγορικού επαγγέλματος και των αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης του. Διεκδικούμε άμεσα διασφάλιση του ρόλου του δικηγόρου ως εγγυητή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών, προκαταβολή 25% της αμοιβής, ταυτόχρονα με τον διορισμό, για τις υποθέσεις νομικής βοήθειας, με αντίστοιχη εκχώρηση στο Δ.Σ.Θ. του δικαιώματος είσπραξης του προκαταβληθέντος ποσού, καθώς επίσης μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ιδιαίτερα για τους νέους δικηγόρους κατάργηση της υποχρεωτικώς ανά τριετία μετάταξής τους σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία που συνεπάγεται βίαιη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Εμείς λογοδοτούμε στους συναδέλφους μας και σε κανέναν άλλο, δεν φοβόμαστε τη σύγκρουση που απαιτεί η προάσπιση των δικαιωμάτων του επαγγέλματος μας και γι’ αυτό καλούμε τους συναδέλφους μας, να μας στηρίξουν σε αυτές τις εκλογές για να μπορέσουμε διεκδικήσουμε με συνέπεια το μέλλον μας».
vardas
Χρίστος Βάρδας, επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονο Ρεύμα Δικηγόρων»
«Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια μια ομάδα μαχόμενων δικηγόρων ξεκινήσαμε την πολύ δύσκολη προσπάθεια να αλλάξουμε νοοτροπίες, καταστάσεις αλλά και πρόσωπα στη διοίκηση του Δ.Σ.Θ., με στόχο να απαγκιστρωθεί από κομματικά βαρίδια, πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικούς καιροσκοπισμούς. Δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική του άκρατου βερμπαλισμού και της ακατάσχετης παροχολογίας. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η αξιοπρεπής άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος στη Θεσσαλονίκη. Και θα τον πετύχουμε».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.