Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου: «Περίπατος Μνήμης» για την παγκόσμια ημέρα Alzheimer

Τον «Περίπατο Μνήμης» συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας- Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ, και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, αύριο Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου  στις 5.30μμ την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer. Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην περιπατητική διαδρομή της οδού Τρίτση.

Του «περιπάτου Μνήμης» θα ηγηθεί ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης

Η 21η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας, αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος για την ομώνυμη νόσο. 

Η  νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.   

Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας.   

Σύμφωνα με στατιστικές σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στο μέλλον ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά. Η  Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer  και Συγγενών Διαταραχών (AlzheimerHellas) εκτιμά ότι αριθμός τους στην χώρα μας θα φθάσει στους 354.000 το 2050. 

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή και η Πρόεδρος της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Νευρολόγος/Ψυχίατρος, τ. Καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μάγδα Τσολάκη, απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε όλους- δημότες μας και μη- να συμμετέχουν στον «Περίπατο Μνήμης» και στην μετέπειτα ετήσια ενημερωτική εκδήλωση επί της οδού Α. Τρίτση.

Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει  απογευματινό γεύμα για όλους.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για τις τελευταίες εξελίξεις για το σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της ΑΝΟΙΑΣ, η μετάδοση μηνυμάτων αγάπης και ελπίδας προς  κάθε ενδιαφερόμενο και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πασχόντων και κυρίως των συνοδών τους και των οικογενειών τους, οι οποίοι  επωμίζονται το δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό αγώνα.

Επειδή  όμως ο τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης δεν είναι εύκολα προσβάσιμος στους συνδημότες μας-κατοίκους της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού και Διαλογής, η Αντιδημαρχία  Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ, θα εξυπηρετήσει τους πολίτες, με 2 λεωφορεία, με το εξής δρομολόγιο και με  στάσεις από τις εκκλησίες

Διαλογή: Ύψωση Τιμίου Σταυρού: 4.30μμ  

Ελευθέρια: Αγίου Γεωργίου, Αγίας Αικατερίνης: 4.45μμ 

Κορδελιό: Μεταμόρφωση του Σωτήρος: 4.55μμ  

Πρόγραμμα εκδήλωσης  

5.30μμ συγκέντρωση στο χώρο και έναρξη του «Περιπάτου Μνήμης»

6.00μμ έναρξη εκδήλωσης (στο χώρο έμπροσθεν του ΚΕΠ οδού Ολυμπιάδος) 

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Νευρολόγος/Ψυχίατρος, τ. Καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ κ. Μάγδα Τσολάκη θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ  ALZHEIMER».