Σε επανασχεδιασμό των αναγκών τους στην κατανάλωση ενέργειας και στις αγορές καταναλωτικών προϊόντων προχωρούν τουλάχιστον οκτώ στα δέκα νοικοκυριά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συνεχή μείωση των εισοδημάτων τους.
Μάλιστα, σε έρευνα της εταιρείας σφυγμομετρήσεων OpinionPoll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών καταγράφεται ριζική αλλαγή του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών εξαιτίας της ακρίβειας και αυτή η αλλαγή επηρεάζει αρνητικά όλο το φάσμα της οικονομίας και βεβαίως τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αξιολογούνται θετικά από το 45,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 83,7% προχωρά σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και το 83,2% σε μείωση των δαπανών για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων και, μάλιστα, ακόμη και στα πιο βασικά αγαθά.
Ταυτόχρονα, το 66,4% περιορίζει τις μετακινήσεις λόγω των ακριβών καυσίμων, ενώ το 66% θα κάνει φέτος λιγότερες μέρες διακοπές. Το 66,5% δηλώνει απαισιόδοξο για το μέλλον, ενώ και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αυτό που επίσης πρέπει να σημειωθεί -αλλά και να εξεταστεί σοβαρά από την Πολιτεία- είναι ότι το 54,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, «ενισχύεται η επίσημη θέση του Επιμελητηρίου ότι πλέον πρέπει να δούμε με ψυχραιμία και τη λήψη άλλων μέτρων, πέρα από αυτά που ισχύουν σήμερα και είναι κυρίως επιδοματικού χαρακτήρα. Τα νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο τη μείωση των τιμών τόσο σε ενέργεια όσο και σε βασικά αγαθά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα».