, Κυριακή
27 Νοεμβρίου 2022

Δουλειές και… αναδουλειές αιρετών της Τ.Α

dimotiko simboulio

Του Βαγγέλη Στολάκη

Αρχιτέκτονες, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί αλλά και επιχειρηματίες φαίνεται πως είναι στην πλειοψηφία οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης. Από αυτούς άλλοι εξακολουθούν να ασκούν καθημερινά τα επαγγελματικά τους καθήκοντα και άλλοι… επικαλούμενοι φόρτο εργασίας εξαιτίας της ενασχόλησής του με τα… κοινά έχουν να πατήσουν στην υπηρεσία τους από την ημέρα της εκλογής τους. Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι συνταξιούχοι αλλά και οι άνεργοι!

Στην παράταξη της διοίκησης τα ηνία φαίνεται πως κρατούν οι επιχειρηματίες, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι αρχιτέκτονες. Ξεκινώντας από την «κεφαλή» της «Πρωτοβουλίας» ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αν και χημικός στο επάγγελμα δραστηριοποιήθηκε για πολλά χρόνια επιχειρηματικά στον τομέα του οίνου. Με τον αδερφό του, Κωνσταντίνο, συνέχισε την οικογενειακή επιχείρηση κρασιών από την οποία ωστόσο αποχώρησε και δημιούργησε την δική του ετικέτα οίνων «Κυρ Γιάννη».

Από την πλευρά του, ο ένας εκ των δυο «υπαρχηγών» του κυρ Γιάννη και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος είναι τραπεζικό στέλεχος και πιο συγκεκριμένα αναπληρωτής διευθυντής του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα. Λόγω της συνδικαλιστικής του δραστηριότητας ωστόσο -στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης- και της ενασχόλησής του με τα κοινά, ο ίδιος απέχει από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως ισχύει και για τον άλλον «υπαρχηγό» τον Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος είναι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα με δικό του γραφείο.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αντιδημάρχους της διοίκησης, ο Χασδάι Καπόν, όταν δεν ήταν αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης διατηρούσε τις δικές του επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και γνωστό καφέ στο κέντρο της πόλης και «στέκι» του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ υπήρξε και στέλεχος δυο πιστωτικών ιδρυμάτων, της Proton Bank και της Ωμέγα Τράπεζας κατέχοντας σημαντικό μερίδιο των μετοχών τους, αντίστοιχα. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου είναι εικαστικός με δικό της εργαστήρι, ενώ ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Καρούμπης είναι καθηγητής.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης είναι τραπεζικός υπάλληλος και πιο συγκεκριμένα υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ο Κωνσταντίνος Ζέρβας διατηρεί το δικό του γραφείο μελετών στη Λεωφόρο Νίκης ως πολιτικός μηχανικός. Δικηγόρος είναι στο επάγγελμα η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα. Τέλος, ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παπάς τυγχάνει δημοτικός υπάλληλος του δήμου Παύλου Μελά.

Δουλειές της…Πρωτοβουλίας

Δημοτικός υπάλληλος, αυτή τη φορά του δήμου Καλαμαριάς είναι και ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ της Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» Λάζαρος Ζαχαριάδης. Ο ίδιος βέβαια, εδώ και καιρό και πιο συγκεκριμένα από τον περασμένο Μάρτιο έχει τεθεί σε αργία λόγω απουσιών στην υπηρεσία του και μετά από σχετική παραπομπή του στο αρμόδιο Πειθαρχικό συμβούλιο. Ιδιωτική υπάλληλος και πιο συγκεκριμένα υπάλληλος στο περίπτερο που διατηρεί ο γιος της είναι η πρόεδρος του Οργανισμού Βρεφικής Μέριμνας, Κυβέλη Ρουμελιώτη, ενώ η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Πασχαλίδου εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός. Μάλιστα η ίδια λίγες ημέρες μετά την κατάργηση της αντιδημαρχίας Νεότητας και Αθλητισμού επέστρεψε πίσω από το μικρόφωνο του «Ράδιο Θεσσαλονίκη».

Αρχιτέκτονας είναι στο επάγγελμα ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπαθεοδώρου, που αντικατέστησε τον Στάθη Αβραμίδη (πολιτικό μηχανικό) όταν ο τελευταίος τέθηκε σε αργία με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Θανάση Καρούντζου για την υπόθεση του δρόμου του Ωραιοκάστρου. Σημειώνεται πως ο κ. Αβραμίδης μετά την αθώωσή του επέστρεψε στα καθήκοντά του.

Στα δικαστήρια… «τη βγάζει» όταν δεν είναι στο δήμο Θεσσαλονίκης η Μαρία Σταυρίδου, ενώ αρχιτέκτονας είναι η Δήμητρα Αγκαθίδου, όπως και η Άννα Αγγελίδου. Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Σοφία Ασλανίδου είναι καθηγήτρια στο Γενικό τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ η Μαίρη Ακριτίδου είναι συνταξιούχος. Συνταξιούχος τυγχάνει και ο συνάδελφός της επίσης από την «Πρωτοβουλία» Στέλιος Κανάκης, ενώ ο «σύντροφός» του από το ΠΑΣΟΚ Πέτρος Λεκάκης είναι τραπεζικός υπάλληλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Καθηγήτρια και πιο συγκεκριμένα φιλόλογος είναι η Θεοδώρα Λειψιστινού, ενώ ο Γιώργος Δημαρέλος είναι συγκοινωνιολόγος. Επιχειρηματίας δηλώνει ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σπύρος Πέγκας, ο οποίος εκτός από την οικογενειακή επιχείρηση χαλιών, διατηρεί επίσης ποσοστό μετοχών σε εστιατόριο – μπαρ πέριξ της πλατείας δικαστηρίων. Οικονομολόγος είναι η  Στεφάνια Τανιμανίδου, όπως και ο Χρήστος Ελευθεριάδης. Φοιτητής στο ΑΠΘ είναι ακόμα ο Ανέστης Τελίδης, ενώ διοικητικός υπάλληλος του νοσοκομείου Παπανικολάου τυγχάνει ο εντεταλμένος σύμβουλος δημοτικής αστυνομίας Λευτέρης Κιοσέογλου. Τέλος ο Θέμης Σεβαστιάδης είναι επιχειρηματίας και δραστηριοποιείται στο χώρο του σχεδιασμού και της κατασκευής φωτιστικών συνθέσεων.

Ομάδα Γκιουλέκα

Παράταξη των… δικηγόρων είναι η «Ομάδα Δημιουργίας» με αρχηγό τον Κώστα Γκιουλέκα ο οποίος εκτός από νομικός είναι και δημοσιογράφος. Δικηγόροι είναι επίσης οι: Άννα Ευθυμίου, Πολυξένη Δρίτσα, Γιώργος Ασπασίδης και Θεόφιλος Πατέλης. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους (σε σύνολο δώδεκα μετά και την ανεξαρτητοποίηση της Χρυσούλας Γιαταγάνα) η παράταξη μετρά δυο συνταξιούχους (τον Κώστα Καζαντζίδη και τον Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο), τρεις καθηγητές (τον Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου στο ΑΠΘ, το Βασίλη Γάκη σε ιδιωτική σχολή και τον Νίκο Παπαδόπουλο στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), ένα χειρούργο ουρολόγο (τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χάρη Αηδονόπουλο) και την πρώην αντιδήμαρχο Λίτσα Κολοβού που είναι απόφοιτος ανωτάτης τεχνικής σχολής.

Η ελάσσων αντιπολίτευση 

Από την Λαϊκή Συσπείρωση, την παράταξη του ΚΚΕ στο δήμο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Δελής είναι εκπαιδευτικός, ενώ ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης είναι δικηγόρος. Εκπαιδευτικός είναι και η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της παράταξης του πρώην υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή, Ελένη Τζιούτζια. Από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο Μάκης Στεργίου της παράταξης «Εξουσία Πολιτών» είναι επιχειρηματίας, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης είναι δημοσιογράφος του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τέλος η ανεξάρτητη Χρυσούλα Γιαταγάνα, βουλευτής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» είναι δικηγόρος και στο παρελθόν διετέλεσε εισαγγελέας.