Δραματικές ώρες στην Κέρκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος» η οποία χτυπά με μεγάλη σφοδρότητα μεγάλο μέρος της χώρας. Από την Κέρκυρα, μέχρι την Χαλκιδική και τη Βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Στην Κέρκυρα που έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο το νησί ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής και μηχανημάτων της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να απεγκλωβιστούν κάτοικοι του νησιού.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δέχτηκε 490 κλήσεις, κυρίως στο νησί της Κέρκυρας για άντληση υδάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 60 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Στη περιοχή έχει μεταβεί Ε/Π του ΕΚΣΕΔ καθώς και ακτοπλοϊκώς η 5η ΕΜΑΚ. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.

Σύμφωνα με το protothema.gr, μέχρι το βράδυ είχαν σημειωθεί τουλάχιστον τριάντα απεγκλωβισμοί στο νησί των Φαιάκων ωστόσο η αγωνία είναι μεγάλη καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες. Η κακοκαιρία έχει πλήξει με ιδιαίτερη ένταση και την Ιθάκη όπου το Βαθύ έγινε το απόγευμα «ένα με τη θάλασσα».

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται επίσης η Στερεά Ελλάδα με πολλούς κατοίκους από την πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια να έχουν εγκαταλείψει ήδη τις εστίες φοβούμενοι εκτεταμένες πλημμύρες. Ο “Μπάλλος” χτύπησε με μανία και τη Χαλκιδική όπου ένα ρέμα στην Ολυμπιάδα μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο. Ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν επίσης στη Σύρο και τη Νάξο.