, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΕΕ: Εμβόλια για την Όμικρον σε 3-4 μήνες

¸íáñîç ôïõ åìâïëéáóôéêïý ðñïãñÜììáôïò óôï mega åìâïëéáóôéêü êÝíôñï åìâïëéáóìïý óôï Åëëçíéêü. ÐáñáóêåõÞ 2 Áðñéëßïõ 2021. (EUROKINISSI/ÌÐÏËÁÑÇ ÔÁÔÉÁÍÁ )

Τα υφιστάμενα εμβόλια πιθανότατα προσφέρουν προστασία έναντι του στελέχους Όμικρον, όμως σε περίπτωση που χρειαστεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα είναι σε θέση να εγκρίνει νέα εμβόλια σε τρεις με τέσσερις μήνες, διαβεβαίωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας.

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εκτελεστική διευθύντρια του ΠΟΥ Έμερ Κουκ τόνισε πως δεν είναι ακόμα σαφές αν οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους στη νέα παραλλαγή.

Ο ΕΜΑ προετοιμάζεται πάντως για ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Εφόσον υπάρξει ανάγκη αλλαγής των σημερινών εμβολίων, θα είμαστε σε θέση να τα εγκρίνουμε εντός τριών ή τεσσάρων μηνών» είπε η Κουκ.

«Οι εταιρείες που προσαρμόζουν τα σκευάσματά τους ώστε να περιλαμβάνουν τη νέα [γενετική] αλληλουχία […] θα πρέπει να δείξουν στη συνέχεια ότι λειτουργεί το σύστημα παραγωγής, και θα πρέπει επίσης να πραγματοποιήσουν κλινικές μελέτες για να βεβαιωθούν ότι η προσαρμογή λειτουργεί στην πράξη» εξήγησε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna προκάλεσε την Τρίτη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές προειδοποιώντας ότι τα σημερινά εμβόλια είναι απίθανο να προσφέρουν την ίδια προστασία έναντι της Όμικρον.

Η Κουκ πάντως επανέλαβε την έκκλησή της για εμβολιασμό των ανεμβολίαστων με τα υφιστάμενα εμβόλια.

«Ακόμα κι αν η νέα παραλλαγή εξαπλωθεί περισσότερο, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προσφέρουν προστασία» είπε η επικεφαλής του ΕΜΑ.

Εκτίμησε δε ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις σε δείγματα αίματος από εμβολιασμένα άτομα, προκειμένου να εκτιμηθεί αν τα αντισώματά τους μπορούν να εξουδετερώσουν την Όμικρον.

Το ίδιο εκτίμησε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) Άντρια Άμον: «Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις με ορό από άτομα που ανέρρωσαν. Αναμένονται σε περίπου δύο εβδομάδες» είπε.

Ανέφερε ακόμα πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί στην Ευρώπη 42 κρούσματα Όμικρον, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εξετάσεις σε ακόμα έξι πιθανά κρούσματα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.