, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Είσαι αναποφάσιστος; Κάνε το τεστ και δες τι θα ψηφίσεις!

ekloges-kalpes-
 
Αν ανήκετε στην κατηγορία των αναποφάσιστων και δεν έχετε καταλήξει ακόμη ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η ηλεκτρονική εφαρμογή  έρχεται για να ξεδιαλύνει το τοπίο.
Πρόκειται για μία ηλεκτρονική εφαρμογή,Help me Vote, που δημιούργησαν οι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ.κ. Ιωάννης Ανδρεάδης και Θόδωρος Χατζηπαντελής.
Η εφαρμογή επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των υποψηφίων και των κομμάτων.
Χρησιμοποιήθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2012 και στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ οι εμπνευστές του αποφάσισαν να το εφαρμόσουν και  στις  προσεχείς βουλευτικές εκλογές κάνοντας κάποιες αλλαγές.
Το Help me Vote, έχει 31 ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να αποφασίσει ο ψηφοφόρος μέσα από συγκρίσεις απόψεων για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας. Πρόκειται για έναν Σύμβουλο Ψήφου που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες.
Η εφαρμογή αναπροσαρμόστηκε με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τη λειτουργία του. Από τις προηγούμενες ερωτήσεις αφαιρέθηκαν μερικές και προστέθηκαν κάποιες που περιγράφουν ερωτήματα της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε, με αποτέλεσμα ο νέος ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου να περιέχει πλέον 31 ερωτήσεις. Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου δεν είναι μια δημοσκόπηση. Με τη χρήση του helpmevote ο πολίτης μπορεί να κινητοποιηθεί ώστε να συμμετέχει στις εκλογές, να συγκρίνει τις δικές του απόψεις με τις θέσεις των κομμάτων και να διευκολυνθεί τελικά να αποφασίσει.
Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε πολλές χώρες και δίνει τη δυνατότητα στον ψηφοφόρο να διαπιστώσει τον βαθμό συμφωνίας και διαφωνίας του με όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Ο πολίτης απαντά σε ερωτήσεις που αποτυπώνουν τα θέματα της εκλογικής αναμέτρησης και οι απαντήσεις του συγκρίνονται με τις απαντήσεις των κομμάτων. Οι απαντήσεις των κομμάτων έχουν προκαθοριστεί μετά από μελέτη των επίσημων κειμένων τους και απαντήσεις ειδικών επιστημόνων για αυτές. Ζητήθηκε επίσης από τα κόμματα να απαντήσουν στις ερωτήσεις αυτές ώστε να συνεκτιμηθεί η θέση τους.
Το helpmevote, προσβάσιμο στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.helpmevote.gr, είναι μια ερευνητική πρωτοβουλία ανεξάρτητη από κόμματα, υποψηφίους ή μέσα ενημέρωσης και φιλοδοξεί να βοηθήσει και όχι να κατευθύνει. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς.
Πώς ερμηνεύω τα αποτελέσματα;
Με τη χρήση του κατάλληλου στατιστικού συντελεστή συσχέτισης μεταξύ κάθε κόμματος και του πολίτη υπολογίζεται ο βαθμός συμφωνίας με κάθε κόμμα σε διάστημα -100%, +100%. Τιμές ανάμεσα στο -20% και +20% δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρακτικά συνάφεια με το ή τα κόμματα, τιμές από +20% μέχρι +50% δείχνουν συμφωνία και πάνω από +50% ισχυρή συμφωνία. Αντίστοιχα τιμές από -20% μέχρι -50% δείχνουν διαφωνία, ενώ τιμές μικρότερες από -50% δηλώνουν ισχυρή διαφωνία. Βέβαια, αν για δύο κόμματα οι τιμές διαφέρουν μέχρι 10 μονάδες δεν υπάρχει πρακτικά διαφορά όσον αφορά την σειρά προτίμησης.
 

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.