Εκατοντάδες οι κρατήσεις από πελάτες στα εστιατόρια
Τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησαν με γρήγορους ρυθμούς από την εστίαση με τους επιχειρηματίες να μιλούν για ημέρες Ανάστασης.
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού
Στη Θεσσαλονίκη, άλλα και σε όλη τη χώρα, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, αυλές, ταράτσες και εξωτερικοί χώροι καταστημάτων γέμισαν τραπεζοκαθίσματα με την καλοκαιρία να είναι ο απόλυτο σύμμαχος στο άνοιγμα των καταστημάτων και στο γέμισμα των μαγαζιών με κόσμο που βγήκε να απολαύσει το φαγητό και τον καφέ του. Οι υπάλληλοι με μάσκες γάντια και μετά από αρνητικό selftestσερβίρουν τους πελάτες ζώντας ξανά σε μια κανονικότητα όσο το επιτρέπουν τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊου.
Οι παλιές συνήθειες επανήλθαν με τους Θεσσαλονικείς να μην χάνουν ευκαιρία για έναν καφέ στην παραλία ή για φαγητό στα αγαπημένα τους εστιατόρια.
«Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε ημέρες γιορτής με το άνοιγμα των καταστημάτων μας καθώς ξαναβλέπουμε τα τραπέζια γεμάτα από χαμογελαστούς πελάτες. Ωστόσο αυτό είναι ένα πρώτο βήμα που πρέπει να ενισχυθεί με το άνοιγμα και των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων διότι πολλοί εστιάτορες δεν άνοιξαν καθώς δεν διαθέτουν χώρο σε πεζοδρόμια ή ανοιχτωσιές» εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.
Ήδη στη Θεσσαλονίκη ένα ποσοστό που αγγίζει το 30% των καταστημάτων παρέμεινε κλειστό διότι δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην επανεκκίνηση της εστίασης ενώ μέρος αυτού του ποσοστού των καφέ- εστιατορίων έμεινε κλειστό για οικονομικούς λόγους διότι δεν βρέθηκαν τα χρήματα για την επανεκκίνηση της επιχείρησης. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει ο κ Επιτροπίδης κάποιοι εστιάτορες κατέβασαν ρολά οριστικά καθώς τα υπέρογκα χρέη που συσσωρεύτηκαν καθιστούν απαγορευτική την λειτουργία τους.
Στη Θεσσαλονίκη οι επιχειρήσεις εστίασης του κέντρου άλλα και των περιφερειακών δήμων είναι καθημερινά γεμάτες ενώ όπως μας λένε εστιάτορες έχουν γίνει οι κρατήσεις γιαυτό και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με τους Θεσσαλονικείς να επιστρέφουν γρήγορα στα παλιά τους έθιμα για φαγητό έξω που στερήθηκαν για πολλούς μήνες.
Βέβαια οι επισκέψεις σε εστιατόρια γίνονται μόνο με κρατήσεις καθώς με τον αριθμό των πελατών στα τραπέζια ( μέχρι έξι σε καθένα) και τον αριθμό των τραπεζιών με τις προβλεπόμενες αποστάσεις είναι δύσκολο να βρεθεί άδειο τραπέζι χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση.
Στη Χαλκιδική άνοιξε το 60% των καταστημάτων εστίασης
Στη Χαλκιδική σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Γιάννη Κουφίδη έχει ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων εστίασης καθώς υπολογίζεται ότι ήδη λειτουργεί περίπου το 60% των καφέ εστιατορίων με πολύ καλά αποτελέσματα κυρίως στις περιοχές που υπάρχει πληθυσμός και το χειμώνα. Στις αμιγώς τουριστικές περιοχές εστιατόρια και καφέ πρόκειται να προετοιμαστούν για να ανοίξουν μετά τις 15 Μαίου με την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. «To ωράριο και η απαγόρευση της μουσικής δημιουργούν πρόβλημα αλλά είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση για να τα λύσουμε και αυτά, θεωρώ πως μέχρι τα μέσα του μήνα θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο κ Κουφίδης.
Με ικανοποίηση και αισιοδοξία άνοιξε η εστίαση και στην Πιερία.
Με χαμόγελα ευτυχίας εργάζονται ιδιοκτήτες και υπάλληλοι στα καταστήματα εστίασης στην Πιερία. Και σε αυτήν την περιοχή το άνοιγμα των καφέ εστιατορίων στις τουριστικές περιοχές πρόκειται να ολοκληρωθεί μετά τις 15 Μαίου ενώ ήδη σε κεντρικές πόλεις και κυρίως στην Κατερίνη οι πολίτες χαίρονται τον καφέ και το φαγητό τους στα στέκια τους που είχαν τόσο καιρό να επισκεφτούν.
Ως μοναδικά προβλήματα επισημαίνονται η «απουσία» μουσικής και το «μειωμένο» ωράριο λειτουργίας.
Από Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για τις επιδοτήσεις
Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησης τους για κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνηση τους.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης αναμένεται να ενισχυθούν μια στις δυο (περίπου 34.000) επιχειρήσεις του κλάδου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην Karfitsaεστιάτορες, το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.
Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που :
– παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
– να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
-για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
-επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση.
-επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται , εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, στα τέλη Μαΐου.
Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.
Αγωνία για την καταβολή της επιδότησης
Η καταβολή της επιδότησης για την επανεκκίνηση της εστίασης αναμένεται από πολλούς εστιάτορες με μεγάλη αγωνία καθώς για μερικούς που μέχρι σήμερα έχουν κατεβασμένα ρολά θα σημάνει το εφαλτήριο της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν σε κάλυψη χρεών λειτουργικής φύσεως όπως ρεύμα, τηλέφωνο και στην αγορά των πρώτων υλών και των απαραίτητων προϊόντων που πετάχτηκαν ως ληγμένα λόγω του εξάμηνου κλεισίματος.
Ανοίγουν οι παραλίες για τους… ντόπιους
Το Σάββατο θα δούμε και τις πρώτες ξαπλώστρες στις οργανωμένες παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας με τους λουόμενους όμως να προέρχονται από τις ίδιες περιοχές ή το πολύ από διπλανούς νομούς καθώς μέχρι τις 15 Μαΐου απαγορεύονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Πάντως θα σημάνει ένα πρώτο τεστ για τον τρόπο λειτουργίας τους ώστε να είναι όλα έτοιμα με το άνοιγμα του Τουρισμού.
Την εκτίμηση ότι η πραγματική έναρξη του τουρισμού στη Χαλκιδική θα γίνει από τα μέσα Ιουνίου και όχι νωρίτερα και αυτό αν πάνε καλά τα πράγματα με τον κορονοϊό εξέφρασε στην karfitsa ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης. «Είμαστε σε μεγάλη δοκιμασία και ελπίζουμε να βελτιωθεί η εικόνα μας στον Ευρωπαϊκό Επιδημιολογικό χάρτη και να γίνει πορτοκαλί ή ακόμη καλύτερα πράσινος για να έχουμε μια καλή τουριστική σεζόν» αναφέρει ο κ.Κουφίδης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ