, Κυριακή
27 Νοεμβρίου 2022

Εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό

590_64878b7aa9a7d6ff90fb86f18a3cd06eΠηγή φωτογραφίας Dailymail
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν το βράδυ συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, κοντά στην Ειδομένη, από όπου το απόγευμα περίπου 600 – 700 άτομα πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας επικαλούμενα αστυνομικές πηγές.
Στον χώρο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές των Σκοπίων επεξεργάζονται σχέδιο επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών πίσω στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ ομάδες προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν να συρρέουν πεζή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες από περιοχές του νομού Κιλκίς, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην FYROM.

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες πέρασαν μέχρι το απόγευμα τον χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό.

Κρατώντας σχοινιά και με τα λιγοστά τους υπάρχοντα ανά χείρας, οι πρόσφυγες περνούν μέσα από τα παγωμένα νερά επιχειρώντας να βρουν κάποιο πέρασμα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, το οποίο είχε σταματήσει στην Ειδομένη εδώ και αρκετές ημέρες.

Οι αρχές απευθύνουν εκκλήσεις να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.naftemporiki.gr