, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό – Ετοιμάζει επιχείρηση-σκούπα η ΕΛ.ΑΣ

Η έκρυθμη κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες, που επικρατεί στη Χίο θα αποτελέσει αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης μεταξύ Περιφέρειας, βουλευτών και τοπικών αρχών.
Την σύσκεψη συγκάλεσε για τις 8 το βράδυ της Κυριακής, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν: Οι βουλευτές Χίου κκ. Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μηταράκης της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο αστυνομικός διευθυντής Χίου κ. Ανδρέας Δαμίρης, ο λιμενάρχης Χίου κ. Χρήστος Φραγκιάς και ο συντονιστής του hot spot κ. Γιώργος Κασάπης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Ξεκινά η επαναπροώθηση από Χίο σε Δικελί Τουρκίας
Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας, 4 Απριλίου 2016, αρχίζουν – εκτός απροόπτου – από τη Χίο τα δρομολόγια επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Δικελί, με την συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών και δυνάμεων της Frontex.
Ήδη, στη Χίο έφτασαν την Κυριακή, άλλοι 40 αστυνομικοί της Frontex και αναμένεται η άφιξη κι άλλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, τα πρώτα δρομολόγια με το καταμαράν της τουρκικής εταιρείας Erturk, που βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου, αφορούν περίπου 200 άτομα, καθένα εκ των οποίων θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό, είτε της ΕΛΑΣ, είτε της Frontex.
Το καταμαράν θα εκτελεί το δρομολόγιο προς το Δικελί, όπου φαίνεται ότι υπάρχει σε ετοιμότητα ο χώρος και ο μηχανισμός για την υποδοχή και καταγραφή όσων προσφύγων και μεταναστών θα φτάνουν εκεί από τη Χίο και την Μυτιλήνη.
Οι πρώτες αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών θα γίνουν από το hot spot της ΒΙΑΛ, όπου το μεσημέρι της Κυριακής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες των ΜΑΤ είχαν αρχίσει  τον εντοπισμό και την καταγραφή όσων θα μπούνε στα πρώτα δρομολόγια.

Και επιχείρηση-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ
Με την έναρξη αυτής της διαδικασίας το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει και επιχείρηση – σκούπα, για την συγκέντρωση των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται – αφού είχαν φύγει από την ΒΙΑΛ – από την Παρασκευή το μεσημέρι, 1η Απτριλίου 2016, στο λιμάνι της Χίου, αρνούμενοι να μετακινηθούν στις υπάρχουσες δομές της ΒΙΑΛ και της Σούδας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.