, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εκτός από αρμοδιότητες στους δήμους για τη διαχείριση απορριμμάτων θα δοθούν και κονδύλια;

kadoi / φωτο Σάββας Αυγητίδης
φωτο Σάββας Αυγητίδης
“Όσο λιγότερο σκουπίδι φτάνει τελικά στους ΧΑΔΑ, είτε στους ΧΥΤΑ αύριο, αυτό είναι πάρα πολύ θετικό…”
«Θα πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο χρηματοδοτικό μοντέλο από πίσω. Είτε λέγεται αυτό πράσινο ταμείο, είτε εθνικοί πόροι.»
—-
«Εμείς χαιρετίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία του υπουργού», τονίζει στον Alpha 96,5 ο Γιάννης Καραγιάννης, αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δήμαρχος Λαγκαδά, αναφορικά με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους δήμους της χώρας.
«Όσο λιγότερο σκουπίδι φτάνει τελικά στους ΧΑΔΑ, είτε στους ΧΥΤΑ αύριο, αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Θα το δούμε το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο της Τρίτης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι θα γίνει με τον περιφερειακό και τον εθνικό σχεδιασμό. Θα προσπαθήσουμε στην πηγή να μειώσουμε τα απορρίμματα τα οποία θα φτάσουνε στους ΧΥΤΑ. Απ’ ότι βλέπω, υπάρχει κι ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα πέντε μηνών προκειμένου ο κάθε δήμος να κάνει το επιχειρησιακό του σχέδιο», διευκρινίζει ο κ. Καραγιάννης.
«Προβλέπονταν τα προηγούμενα χρόνια μέσα από το πράσινο ταμείο να αγοράσουν οι δήμοι νέα απορριμματοφόρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για τα πολεοδομικά συγκροτήματα. Λες και η ρύπανση αφορά μόνο αυτά τα συγκροτήματα. Άλλα τα χαρακτηριστικά ενός αστικού κι ενός περιφερειακού δήμου. Θα πρέπει στην ουσία να έχουμε δύο μοντέλα…» συνεχίζει ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, τονίζοντας πως χρειάζεται προσήλωση στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και τη διαλογή στην πηγή, δράσεις τις οποίες οφείλει να οργανώσει ο κάθε δήμος. «Θα πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο χρηματοδοτικό μοντέλο από πίσω. Είτε λέγεται αυτό πράσινο ταμείο, είτε εθνικοί πόροι.» ξεκαθαρίζει επιπλέον ο κ. Καραγιάννης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.