, Πέμπτη
01 Ιουνίου 2023

Έλεγχοι για απεικονιστικές «μαϊμού» με εντολή Πλεύρη

Εντολή στον ΕΟΠΥΥ να διερευνηθούν αναδρομικά οι απεικονιστικές εξετάσεις στο 100% των διαγνωστικών κέντρων της χώρας έδωσε ο υπουργός Υγείας με έγγραφο που φέρνει στο φως η «Political».

Tης ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/23 σχετικά με τα ποιοτικά κριτήρια των διαγνωστικών κέντρων και τη χρήση λογισμικούPACS έδειξαν πως τον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής τους έπιασαν λαβράκι, καθώς ξετρύπωσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών σε σχέση με προηγούμενους μήνες σε διαγνωστικά κέντρα.

Φαίνεται, δηλαδή, πως σε κάποια διαγνωστικά κέντρα, κυρίως μικρότερα αλλά και στην περιφέρεια, με πιο παλιάς τεχνολογίας μηχανήματα, έχει διενεργηθεί ένας πολύ μεγάλος όγκος μαγνητικών και αξονικών, ενέργεια που σύμφωνα με υψηλόβαθμαστελέχη του υπουργείου Υγείας είναι επιζήμια για τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα στο έγγραφο ο Θάνος Πλεύρης ζητά από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προβεί σε έλεγχο και να επιφέρει για τους παραβάτες ποινή, η οποία είναι διακοπή σύμβασης με τον φορέα. Ο έλεγχος πλέον είναι ψηφιακός και είναι πιο εύκολο να αποκαλυφθούν παρατυπίες, όπως, για παράδειγμα, να χρεώνουν κάποια διαγνωστικά κέντρα πλασματικές απεικονιστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς αυτές να έχουν γίνει στην πραγματικότητα.

Ψευδής συνταγογράφηση

Ενοχλημένοι με την ψευδή συνταγογράφηση και τα κυκλώματα επιτηδείων που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες δηλώνουν και οι επαγγελματίες του κλάδου, που ζητούν εξυγίανση. «Το θέμα της πλασματικής συνταγογράφησης το έχουμε καταγγείλει εδώ και έξι χρόνια. Η συνταγογράφηση αποκλειστικά μέσω ΑΜΚΑ αφήνει πολλά κενά στους επιτήδειους και το εκμεταλλεύονται για ίδιον όφελος.

Έχουμε προτείνει στον ΕΟΠΥΥ απλό τρόπο συνταγογράφησης, με κωδικό ασθενούς, κάτι παραπλήσιο που γίνεται στις τράπεζες και από εκεί και μετά κλειδώνει η νόμιμη συνταγή χωρίς την παρεμβολή τρίτων», δήλωσε στην «Political»o πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ Θεόδωρος Γεωργακόπουλος.

Να θυμίσουμε πως παρόμοιο θέμα είχε προκύψει και το πρώτο έτος της καραντίνας λόγω κορονοϊού, όπου είχαν βρεθεί διαγνωστικά κέντρα να παρουσιάζουν αύξηση στις απεικονιστικές εξετάσεις κατά μέσο όρο 40%, όταν εκείνη την περίοδο η κίνηση των πολιτών στους δρόμους ήταν περιορισμένη, πόσω μάλλον η προσέλευση των ασθενώνστις μονάδες υγείας και τα διαγνωστικά κέντρα για απεικονιστικές εξετάσεις. Πλέον το υπουργείο Υγείας μέσω των σύγχρονων συστημάτων ελέγχου μπορεί να διαβάζει το «μαύρο κουτί» των μαγνητικών και αξονικών που διενεργούνται στη χώρα και να γνωρίζει ποιοι λένε αλήθεια και ποιοι προβαίνουν σε υπερκατανάλωση σε βάρος του ΕΟΠΥΥ αλλά και των συναδέλφων τους σε δεύτερο επίπεδο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL