, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ελληνικό πλοίο έλαβε σήμα για το Boeing (video)

Στην περιοχή των στενών της Μάλακα εστιάζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του χαμένου αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών. Το πρωί της Κυριακής ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας της Μαλαισίας έστειλε σήμα σε όλα τα παραπλέοντα πλοία να σπεύσουν στο σημείο.
Αιτία ίχνη που εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας που μπορεί να είναι συντρίμμια του αεροσκάφους ή βαλίτσες των επιβατών.
Στην περιοχή αυτή πλέει και το ελληνικό φορτηγό «ELKA Athina» που έλαβε και αυτό σήμα να σπεύσει στην περιοχή των στενών της Μάλακα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας iefimerida.gr, το πλοίο έλαβε μήνυμα για την ύπαρξη αντικειμένων στη θάλασσα στην περιοχή των Στενών της Μάλακας με ενδείξεις πως πρόκειται για τα πρώτα ευρήματα από το εξαφανισμένο Boeing.
«Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, αυτό θα βοηθήσει τον εντοπισμό τυχόν αντικειμένων. Ακόμη είναι ημέρα εδώ, τη νύχτα σαφώς θα είναι πιο δύσκολο να βρούμε κάτι», υποστήριξε μιλώνστας στο iefimerida.gr ο ανθυποπλοίαρχος Δημήτρης Καραγιάννης, ενώ εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά από τη λήψη του πρώτου σήματος ανέφερε: «Από τη στιγμή που λάβαμε το σήμα, οι βάρδιες που είναι στο πιλοτήριο δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, προκειμένου να εντοπίσουν οποιαδήποτε ένδειξη στο νερό. Είμαστε όλοι σε εγρήγορση».

Real.gr Δ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ από realmedialive
Ερευνούν το ενδεχόμενο αεροπειρατίας

Όσο περνούν οι ημέρες απομακρύνεται το σενάριο της βλάβης με τις αρχές της Μαλαισίας, πλέον να κάνουν ανοιχτά λόγο για ανθρώπινη παρέμβαση στην εξαφάνιση του Boeing 777 με 239 επιβάτες και πλήρωμα.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ ανακοίνωσε ότι πλέον σταματούν οι έρευνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προκειμένου όλες οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση να επικεντρωθούν σε άλλες ζώνες, κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό.
Που επικεντρώνονται οι έρευνες
Οι αρχές της Μαλαισίας, μελετούν χιλιάδες δεδομένα από δορυφορικές λήψεις, τα οποία δείχνουν πως το αεροσκάφος ακολούθησε βορειοδυτική πορεία χρησιμοποιώντας αεροδιάδρομο που οδηγεί προς τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ενώ το τελευταία σήματα δείχνουν πως κατευθυνόταν προς Καζακστάν και Τουρκμενιστάν ή νότια στον ινδικό ωκεανό μέχρι την Ινδονησία.
Η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους με δορυφόρο έγινε 6 ώρες από τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του από τις οθόνες των ραντάρ. Σύμφωνα με αυτά τα δορυφορικά δεδομένα το Boeing μπορεί να ακολούθησε δύο αεροδιαδρόμους: είτε αυτόν της Βόρειας Ταϊλάνδης μέχρι τα σύνορα του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν είτε, νοτιότερα, αυτόν της Ινδονησίας προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα οι ερευνητές προσπαθούν να υπολογίσουν πόσο μακριά θα μπορούσε να είχε φτάσει στο διάστημα αυτό, πρόσθεσε.
Στρατιωτικές πηγές της Μαλαισίας υποστηρίζουν ότι όποιος απενεργοποίησε τα συστήματα εντοπισμού και επικοινωνίας του αεροσκάφους ήταν πολύ καλός γνώστης των συστημάτων και πως να αποφύγει τα πολιτικά ραντάρ.
Αυτό αποτελεί και έμμεση παραδοχή ότι η εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ ενείχε σκοπιμότητα, ενισχύοντας έτσι το σενάριο της αεροπειρατίας, η κατάληξη της οποίας όμως είναι άγνωστη.
Βοήθεια και από άλλες χώρες ζήτησαν οι αρχές
Οι αρχές της Μαλαισίας ζήτησαν βοήθεια και από άλλες χώρες προκειμένου να εντοπίσουν το Μπόινγκ ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις χωρών από εδάφη των οποίων διέρχονται οι δύο αεροδιάδρομοι τους οποίους θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει η πτήση ΜΗ370. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Κίνα, η Μιανμάρ, το Λάος, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Αυστραλία και η Γαλλία.

Έρευνες στο σπίτι του συγκυβερνήτη
Οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας που ερευνούν τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 πριν από 9 ημέρες, πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας είχε δηλώσει ότι το Μπόινγκ 777-200ER εξετράπη “σκόπιμα” από την πορεία του.
Οι ερευνητές που εξετάζουν τις συνθήκες εξαφάνισης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines ανέκριναν το πλήρωμα και το προσωπικό εδάφους που είχε ασχοληθεί με την πτήση MH370 πριν αυτή απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 8 Μαρτίου.
Αστυνομική πηγή στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας ανέφερε ότι οι ερευνητές μίλησαν με ορισμένους από το προσωπικό εδάφους για να εξακριβώσουν αν αυτοί γνωρίζουν κάποια λεπτομέρεια που θα μπορούσε να παράσχει πληροφορίες ή ενδείξεις για το Μπόινγκ 777.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα », είπε η αστυνομική πηγή χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον αριθμό των ατόμων από το προσωπικό εδάφους που ανακρίθηκαν. Δύο αεροδιάδρομοι έχουν εντοπιστεί από τα δορυφορικά δεδομένα όπου το αεροσκάφος θα μπορούσε να πετάξει. Ο πρώτος είναι προς τα βόρεια έως το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν στην Κεντρική Ασία και ο δεύτερος προς το νότιο Ινδικό Ωκεανό.
real.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.