, Τετάρτη
21 Φεβρουαρίου 2024

Ενα στα τέσσερα πακέτα λαθραίο

tsigara1«Εκρηξη» έχει σημειώσει η πώληση λαθραίων τσιγάρων στην ελληνική αγορά, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν πως ένα στα τέσσερα πακέτα είναι λαθραίο, με τους καπνιστές παράλληλα να στρέφονται και στην παράνομη αγορά χύμα καπνού από τις λαϊκές αγορές αλλά και το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την έκθεση Star της ΚPMG η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, οι Ελληνες καπνιστές κατανάλωσαν πάνω από 3 δισ. παράνομα τσιγάρα το 2012, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011 και 330% σε σχέση με το 2008, αναφέρει η Ημερησία.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση στη νόμιμη αγορά συνεχίζει να υποχωρεί με διψήφιους ρυθμούς (περίπου 10%), εντείνοντας τον προβληματισμό για το μέλλον του κλάδου καπνού.

Την τριετία 2010-2012 η κατανάλωση υποχώρησε κατά 35% και χιλιάδες περίπτερα και καπνοπωλεία αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, ενώ από την αρχή του 2013 μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει περίπου 1.250 σημεία. Η ζημία για τα δημόσια ταμεία είναι τεράστια καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλης καπνοβιομηχανίας, οι απολεσθέντες φόροι άγγιξαν τα 430 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε σχετικά πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι απώλειες φθάνουν σήμερα στα 800 εκατ. ευρώ, σε μια εποχή που το κράτος πασχίζει να μαζέψει έσοδα στα ταμεία του κράτους και να καλύψει τις μαύρες τρύπες που δημιουργούνται στον προϋπολογισμό.

Είναι ενδεικτικό πως για κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού που διατίθενται στην αγορά το ελληνικό δημόσιο χάνει 2 εκατ. ευρώ σε φόρους.

Κίνδυνος για την δημόσια υγεία

Σύμφωνα με αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, αρκετές φορές τα λαθραία τσιγάρα αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, καθώς διαπιστώθηκε υπέρβαση των ορίων σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και στη νικοτίνη 15%, ενώ ο καπνός που χρησιμοποιείται αρκετές φορές είναι χαμηλής ποιότητας και ενώ χρησιμοποιούνται παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας όπως σκόνες και τρίμματα, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης από τους παρασκευαστές των λαθραίων τσιγάρων.

Πηγή: iefimerida.gr