07:59, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Ένοχος αλλά… ελεύθερος με αναστολή ο Μάρκος Καραμπέρης

Την ενοχή και του πρωταγωνιστή του σκανδάλου του κυκλώματος τοκογλυφίας της Θεσσαλονίκης, Μάρκου  Καραμπέρη, αποφάσισε το δικαστήριο.

Αναλυτικά, κρίθηκε ένοχος για 10 τοκογλυφίες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για 2 εκβιασμούς και για παράνομη οπλοκατοχή. Ένοχοι κρίθηκαν και άλλοι 2 στενοί συνεργάτες του Μ. Καραμπέρη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αθωώθηκαν. Όσο για το πρώην ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ, Χ. Παπαχατζή, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν προέκυψε κατάχρηση εξουσίας αλλά παράβαση καθήκοντος, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να τον καταδικάσει. Ωστόσο, θα παραδοθεί έκθεση στον εισαγγελέα για να αποφασίσει εκείνος τι θα γίνει με την υπόθεση.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αναστολή της ποινής του Μάρκου Καραμπέρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρκος Καραμπέρης καταδικάστηκε σε 11,5 χρόνια και πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ. Και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καταδικάστηκαν σε μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Σύμφωνα με κύκλους του περιβάλλοντος Καραμπέρη με τους οποίους επικοινώνησε η “Κ”:  “Αισθανόμαστε δικαιωμένοι με την απόφαση του δικαστηρίου”.

«Ευχαριστώ την ελληνική δικαιοσύνη και το Θεό, ευχαριστώ την έδρα για το δράμα που πέρασα, όλο αυτό το διάστημα καταστράφηκε η ζωή μου και η υστεροφημία μου», δήλωσε ο Μάρκος Καραμπέρης κατά την έξοδο του από το Δικαστικό Μέγαρο, από όπου πήγε στις φυλακές της Νιγρίτας για να παραδώσει και στη συνέχεια να αφεθεί ελεύθερος.

Μάλιστα όπως είπε, το πρώτο πράγμα που θα κάνει μετά την απελευθέρωση του είναι “να πάει σε ένα ταβερνάκι να δει τη θάλασσα”.

Στο μεταξύ, αθώος κηρύχθηκε ο πρώην προϊστάμενος της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαχατζής από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης που δίκασε  την υπόθεση των τοκογλυφιών που απασχόλησαν τις διωκτικές αρχές και αποκαλύφθηκαν τον περυσινό Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπαχατζής, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους τον Ιανουάριο του 2013 κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της κατάχρηση εξουσίας, όπως και για τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και την απλή συνέργεια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο θα διαβιβάσει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να γίνει νέα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε από τον κ.Παπαχατζή το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.