, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Η ορκωμοσία του παλιού και… νέου Περιφερειάρχη (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

 
photo 1 copy
του Βαγγέλη Στολάκη
Χωρίς απρόοπτα και χωρίς… εκπλήξεις, με εξαίρεση μια παράσταση διαμαρτυρίας, πραγματοποιήθηκε  η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού  Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας την οποία τέλεσε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Άνθιμος.Ο  Απόστολος Τζτζικώστας χαιρέτησε τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων ενώ στην πρώτη σειρά των καλεσμένων βρέθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης αλλά και ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος είχε ολιγόλεπτη κουβέντα με τον Ρώσο Πρόξενο.
«Θέλουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα ισχυρό και αποφασιστικό όργανο, δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας, ένα πεδίο δημιουργικής σύνθεσης ιδεών, με θετικές προτάσεις, με εποικοδομητική κριτική, με συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων για την Κεντρική Μακεδονία. Μαγικές λύσεις και έτοιμες συνταγές επιτυχίας ούτε υπήρχαν, ούτε θα υπάρξουν ποτέ. Οι στόχοι κατακτώνται μόνο με δουλειά. Και οι καρποί της δουλειάς έρχονται πιο γρήγορα με τη συνεργασία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας διοίκησης της Π.Κ.Μ.
«Σε συνθήκες έκτακτες και κρίσιμες όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, οφείλουμε και πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση. Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τις κομματικές διαιρέσεις, να βάλουμε στην άκρη τις παλιές διαχωριστικές γραμμές, να αφήσουμε πίσω όσα στο παρελθόν μας δίχασαν, βάζοντας μπροστά όλα εκείνα που μας ενώνουν: Την αγάπη για τον τόπο μας. Το ενδιαφέρον για τους συμπολίτες μας. Τη θέληση να πάμε την Κεντρική Μακεδονία ακόμα πιο μπροστά, συγκροτώντας τη μεγαλύτερη και ευρύτερη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί ποτέ στη χώρα μας. Άλλωστε, στις εκλογές του Μαΐου, οι συμπολίτες μας: Επικύρωσαν το έργο που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, επικρότησαν τη σοβαρή και μεθοδική δουλειά και ταυτόχρονα έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα για μια νέα εποχή συνεργασίας, συγκροτώντας τη μεγαλύτερη και ευρύτερη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί ποτέ στη χώρα μας. Αυτή η κατάκτηση ανήκει στη Μακεδονία. Αυτή η κατάκτηση ανήκει στους πολίτες και μόνο. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια χτίζουμε», σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για τις διεκδικήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέναντι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη των Περιφερειών. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τις αιρετές Περιφέρειες. Τα επιχειρησιακά προγράμματα γίνονται πιο ευέλικτα και αποδοτικά για να καλύψουν της ανάγκες κάθε τόπου. Οι Περιφέρειες μπορούν να διεκδικούν και να χρηματοδοτούνται πλέον απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτές τις αρχές θα προχωρήσουμε μπροστά προκειμένου να υλοποιήσουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν στην μεγαλύτερη γεωγραφικά Περιφέρεια της Ελλάδας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε διεξοδικά στη στοχοθεσία της νέας διοίκησης της Π.Κ.Μ. και στις αρχές που θα καθορίσουν την πολιτική που θα εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Οφείλουμε να εδραιώσουμε και να ισχυροποιήσουμε την περιφερειακή διοίκηση και νοοτροπία. Να διεκδικήσουμε τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Να αξιοποιήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Να ολοκληρώσουμε την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων που ανοίγουν δρόμους προόδου και εξωστρέφειας για τον τόπο μας. Να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία των 2 εκατομμυρίων πολιτών, πρότυπο και πρωτοπόρο στη νέα εποχή της Ευρώπης των Περιφερειών. Να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος έκανε λόγο για τις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
140827_Teleti_orkomosias_Perifereia_K_Makedonias_4 140827_Teleti_orkomosias_Perifereia_K_Makedonias_1
«Οφείλουμε όλοι μας να ανταποκριθούμε στην κοινωνική ευθύνη που απορρέει από την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και το δημοκρατικό καθήκον, το οποίο εδραιώνει τους θεσμούς που καλούμαστε να υπηρετήσουμε», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ευχόμενος «καλή, ωφέλιμη και δημιουργική θητεία σε όλους τους νεοεκλεγέντες».
Την προσθήκη της φράσης “…με γνώμονα την υπεράσπιση του συμφέροντος των εργαζομένων και του λαού” ζήτησε η επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Την ορκωμοσία τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.
 
photo 2
 
 
photo 3
 
photo 4
photo 1
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Κώστας Κιλτίδης, ο Σίμος Δανιηλίδης, ο Σταύρος Καλαφάτης,ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής ,ο Γιώργος Τσαμασλής, ο Σάββας Αναστασιάδης, ο Γιάννης Αμανατίδης από το ΣΥΡΙΖΑ ,ο Ρώσος Προξενος Αλεξει Ποπόφ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο έκπτωτος Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Καζαντζίδης, ο Μάκης Στεργίου, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Καράογλου και πολλοί άλλοι.
Από τα σημαντικά της βραδιάς ήταν η εγκάρδια χειραψία που είχε ο  Γιάννης Ιωαννίδης με τον Απόστολο Τζτιζκώστα. Οοι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη ο οποίος ζήτησε την βοήθεια τους γι α την ΚΕΔ, στην οποία φέρεται να διεκδικεί την προεδρία.
Παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας ήταν όλοι οι συνεργάτες του παλιού και… νέου Περιφερειάρχη, όπως και η σύντροφός του Ελεάννα Ιωαννίδου.
Αρκετά ήταν και τα πηγαδάκια των αυτοδιοικητικών με φόντο την επόμενη εκλογική αναμέτρηση των αιρετών σε ΠΕΔΚΜ και ΚΕΔ. Από αυτά ξεχωρίσαμε τη συζήτηση που είχαν ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης με τον πρώην δήμαρχο Ευόσμου, Στάθη Λαφαζανίδη.
Αλαλούμ… επικράτησε μετά το πέρας της ορκωμοσίας με τους υπαλλήλους της Περιφέρειας να αναζητούν τους νέους Περιφερειακούς Συμβούλους προκειμένου να υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας.
Πολιτικό όρκο έδωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Οικολόγων Πράσινων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και η Νιόβη Παυλίδου της παράταξης “Πολίτες Μπροστά”.
photo 5 photo 3
 
photo 2
 
mpoytaris bla photo 4 photo 3 photo 2 photo 1