Οι τιμές των προϊόντων ΣΗΜΕΡΑ σε Καπάνι και Βλάλη…

καπάνι_αγορά

Λιτό και φτωχικό αναμένεται να  είναι φέτος  το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για τις περισσότερες οικογένειες όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων από την καταναλωτική κίνηση σχεδόν δύο  εβδομάδες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων στις αγορές του Καπανίου και Βλάλης. Η “Κ” επισκέφτηκε  τις δύο κεντρικότερες αγορές στην καρδιά της πόλης όπου οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς συνηθίζουν να κάνουν τις αγορές τους για το γιορτινό τραπέζι, συνομίλησε με τους επαγγελματίες  και τους καταναλωτές  και σας δίνει  μία… γεύση από τιμές σε βασικά “χριστουγεννιάτικα” προϊόντα αλλά και του αγοραστικού κλίματος για την φετινή χρονιά.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές- σύμφωνα με τους επαγγελματίες- διατηρήθηκαν στα ίδια και σε ορισμένες περιπτώσεις  σε χαμηλότερα σε σχέση με τα πέρυσι επίπεδα, οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί και φειδωλοί στις αγορές ακόμα και σε αυτές που αφορούν βασικά προϊόντα.  Για την κ. Κοκκινάκη Πέπυ που ασχολείται με την πώληση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών “οι τιμές φέτος είναι ίδιες με πέρυσι και ίσως και πολύ καλύτερες σε ορισμένα είδη. Η αγοραστική κίνηση όμως είναι χάλια σε σχέση με πέρυσι. Δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Βλέπουν τα προϊόντα και απλά κουνούν το κεφάλι τους” λέει. 

Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Γιάννης Κοντούδης που εμπορεύεται οπωρολαχανικά  τόνισε χαρακτηριστικά στην “Κ” πώς ” οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα  και πιο φθηνά ίσως από πέρυσι αλλά  οι περισσότεροι ψωνίζουν επιλεγμένα πράγματα, απλά για το φαγητό της ημέρας. Κάποτε έρχονταν ξένοι φοιτητές από erasmus και ψώνιζαν περιορισμένα και μεμονωμένα, για παράδειγμα μία ντομάτα, μία πιπεριά, ένα φρούτο. Τώρα πια έτσι ψωνίζουν και οι Έλληνες. Όταν τα παιδιά είναι άνεργα και τους συντηρούν οι συνταξιούχοι γονείς που τους έχουν πετσοκόψει τις συντάξεις τους πώς θα υπάρξουν χρήματα για την αγορά; Δυστυχώς πολλοί παρακαλούνε ακόμα και για δωρεάν τρόφιμα για να μπορέσουνε να ζήσουνε”.

Αντίστοιχα, και ο κ. Παπαδιαμαντάκης Ιωάννης χρόνια καταστηματάρχης  που πωλεί ελιές και τουρσί παρατηρεί πώς ” μέχρι στιγμής η κίνηση είναι στο μηδέν αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Κάθε χρόνο και χειρότερα”.

Ταυτόχρονα για πολλούς η κατάσταση επιδεινώνεται και από το φετινό ανύπαρκτο ή έστω μειωμένο χριστουγεννιάτικο δώρο -που κάποτε λειτουργούσε ως ανάσα στην αγορά – αναγκάζοντας πολλούς καταναλωτές να περιορίσουν τα ψώνια τους. Όπως επισήμανε στην “Κ” η Τσιακαλάκη Αθανασία -που αντικείμενο της είναι η πώληση τυροκομικών προϊόντων-  “τα πράγματα θα είναι δύσκολα φέτος γιατί δεν  υπάρχουν και τα δώρα όπως άλλες χρόνιες, η φετινή είναι περίεργη χρονιά. Ο κόσμος είναι πολύ διστακτικός. Μάλλον τις τελευταίες μέρες ότι και εάν περισσέψει θα δοθεί για το τραπέζι”.

Έχοντας υπόψη του τις περιορισμένες δυνατότητες της… τσέπης των Θεσσαλονικέων ο κρεοπώλης κ. Στεφανουδάκης Δημήτρης προτείνει στους καταναλωτές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι  να προμηθευτούν χοιρινό κρέας , «που είναι και οικονομικό», καθώς όπως αναφέρει στην “Κ”  « ο κόσμος προσπαθεί να αγοράσει τα απολύτως αναγκαία και δεν ψωνίζει για τις γιορτές. Υπάρχουν ντόπια κρεάτα που είναι σε εξαιρετικές τιμές από 3,50 ευρώ η σπάλα με κόκαλο και  από 4 ευρώ η μπριζόλα. Τα αμνοερίφια ξεκινούν  από 6,49 και ελπίζουμε  να μην ακριβαίνουν  περισσότερο γιατί οι παραγωγοί έξω είναι λίγο αγριεμένοι.»

Για την πατροπαράδοτη  γαλοπούλα – η οποία θα βρίσκεται στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων από την ερχόμενη Δευτέρα- οι κρεοπώληδες  ανέφεραν πώς οι τιμές τους θα διαμορφωθούν από την Γεωργική Σχολή, ενώ θα υπάρξουν και κατεψυγμένες που θα είναι οικονομικότερες ή “ξενόφερτες”  για παράδειγμα ιταλικές, που όπως μας λέει ο κρεοπώλης  Γκόσης Αθανάσιος “θα είναι επίσης πιο φθηνές. Γενικά , οι τιμές στα πουλερικά είναι εδώ και 3 χρόνια ίδιες. Δεν αλλάζουνε ούτε  στις γαλοπούλες ούτε  στις  κότες που ξεκινούν τώρα  από την τιμή των 2,85 ευρώ.”

Η χαμηλή τιμή στο χοιρινό και στο κοτόπουλο συγκριτικά με εκείνη της γαλοπούλας και οι οικονομικές δυσχέρειες των καταναλωτών θα οδηγήσουν σίγουρα πολλούς στο να αντικαταστήσουν την γαλοπούλα με αυτά τα φθηνότερα κρεατικά στο εορταστικό μενού τους. Δεν λείπουν παρόλα αυτά και πολίτες οι οποίοι περιμένουν την τελευταία στιγμή να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ευελπιστώντας μία περαιτέρω μείωση των τιμών ώστε να «αντέξει» ο ήδη επιβαρυμένος οικογενειακός χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός του ελληνικού νοικοκυριού.

 

Ενδεικτικά οι τιμές βασικών χριστουγεννιάτικων προϊόντων σε Καπάνι και Βλάλη:

Κοτόπουλο από 2,85
Κοκόρια από 3,49
Χοιρινή σπάλα (με κόκαλο)από 3,49
Χοιρινές μπριζόλες από 4,00
Αρνάκι-κατσικάκι από 6,49
Κουνελάκια από 5,99
Αγελαδινό τυρί από 4,80-6,50
Ημίσκληρο από 7,00-8,20
Κατσικίσιο από 7,20
Φέτα 7,90
Παστουρμάς μοσχαρίσιος από 18,90
Τουρσί και ελιές από 2,00-5,00
Φουντουκόψυχα ψημένη από 8,40
Αμυγδαλόψυχα ψημένη από 10,80
Σταφίδες 3,99
Δαμάσκηνα αποξηραμένα(Γαλλίας) από 4,80
Σύκα (Ευβοίας) αποξηραμένα από 5,80
Ντομάτες ελληνικές από 0,79
Λεμόνια από 1,20
Πιπεριές πράσινες από 0,89
Ρόδια από 1,50-2,50
Σπανάκι από 0,99
Μπρόκολο από 0,99
Kάστανα από 4,40-5,50
Πορτοκάλια από 0,99

IMG_8573 IMG_8575 IMG_8577 IMG_8582 IMG_8583 IMG_8593 IMG_8600 IMG_8603 IMG_8608 IMG_8610