, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΈΡΕΥΝΑ "Κ": Τι ισχύει με τις αποτεφρώσεις Ελλήνων στη… Βουλγαρία

apotefros2
Της Έλενας Καραβασίλη
Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή της φαίνεται να είναι η διαδικασία για την καύση νεκρών στην Ελλάδα, με τη δημιουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου να μοιάζει πραγματικότητα μετά και τη στήριξη της σχετικής διάταξης από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, η οποία εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή.
Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία αποτεφρωτηρίου είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρχει σεβασμός στις επιλογές των πολιτών και να μην αναγκάζονται οι συγγενείς να διανύουν χιλιόμετρα προκειμένου να πουν το τελευταίο αντίο στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που είτε για οικονομικούς είτε για προσωπικούς λόγους, επιλέγουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης. Εκατοντάδες είναι τα σώματα που μεταφέρονται στο εξωτερικό κάθε χρόνο από όλη τη χώρα, με τους δήμους να χάνουν αρκετά χρήματα αφού για την ώρα δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο.
Οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται κυρίως στην Βουλγαρία, όπου το κόστος είναι χαμηλότερο και η απόσταση μικρότερη. «Τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετοί εκείνοι που επιλέγουν την διαδικασία της αποτέφρωσης, ενώ αναμένεται να την επιλέξουν στο μέλλον περισσότεροι πολίτες, πόσο μάλλον αν δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα», αναφέρει στο karfitsa.gr oδιοκτήτης γραφείου τελετών, Κώστας Μπαμπούλας.
Με το κόστος να μην ξεπερνά τις 2.000 ευρώ, μηνιαίως εξάγονται στην Βουλγαρία περίπου 60 με 100 νεκροί από όλη την Ελλάδα. «Αρκετοί επιλέγουν αυτό τον τρόπο γιατί είναι πιο οικονομικός. Επιπλέον, με την αποτέφρωση απαλλάσσονται οι συγγενείς από τα επιπλέον έξοδα που απαιτούνται σε περίπτωση που γίνει ταφή. Σίγουρα δεν μπορούν να υπολογιστούν τα χρήματα που χάνει η χώρα λόγω έλλειψης αποτεφρωτηρίου, όμως είναι βέβαιο πως είναι αρκετά», αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου γραφείων τελετών Θεσσαλονίκης – Προαστίων – Μακεδονίας – Θράκης, Λευτέρης Τσαλκιτζίδης.
Από 3.000 ευρώ μέχρι και 8.000 ευρώ, κοστίζει σήμερα μία αξιοπρεπής τελετή, ενώ εν συνεχεία οι συγγενείς καλούνται να πληρώσουν στον δήμο κάθε επιπλέον χρόνο από 125 μέχρι και 300 ευρώ (ανάλογα την θέση και τα χρόνια παράτασης). «Τα έξοδα της αποτέφρωσης καλύπτουν το φέρετρο κατάλληλων προδιαγραφών για καύση, την παραμονή του νεκρού σε ψυκτικό θάλαμο επί διήμερο, την ταρίχευση, τις απαραίτητες μεταφορές, τα απαραίτητα για τη μεταφορά της σωρού από χώρα σε χώρα μέτρα υγιεινής, τις μεταφράσεις και τις άδειες που απαιτούνται, την τεφροδόχο και την επιστροφή-παράδοση της τεφροδόχου στην οικογένεια. Από εκεί και πέρα οι συγγενείς δεν επιβαρύνονται με κανένα επιπλέον έξοδο. Να σημειώσουμε πως είναι αρκετοί οι συμπολίτες μας που δεν έχουν τα χρήματα να καλύψουν τα έξοδα μίας κηδείας, ενώ υπάρχουν περιστατικά συναδέλφων που τέλεσαν την κηδεία και δεν πληρώθηκαν ποτέ», λέει ο ιδιοκτήτης γραφείων τελετών Γρηγόρης Μόκας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.