, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

-Είμαι ετοιμόγεννη και αλλοδαπή… -Nα πάτε στην αστυνομία!

FATNI copy
Ετοιμόγεννη, αλλοδαπή και «χωρίς μία» στην… «αριστερή» Ελλάδα καλύτερα να ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία, το ΕΚΑΒ και το ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ! Τα ιδρύματα, οι ΜΚΟ, οι σύλλογοι και τα σωματεία δέχονται να βοηθήσουν και να τρέξουν υπό όρους και κατόπιν εντολής ή και… «κατόπιν εορτής».
Της Έλενας Καραβασίλη
Είναι μέρα μεσημέρι και μία ετοιμόγεννη γυναίκα, βρίσκεται μόνη και αβοήθητη σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Δε μιλάει ούτε Ελληνικά, ούτε Αγγλικά και λόγω εμφάνισης – ξανθιά με γαλάζια μάτια- παραπέμπει σε καταγωγή από σκανδιναβική χώρα. Η αγωνία είναι ζωγραφισμένη στα μάτια της και το πορτοφόλι της άδειο, όπως δείχνει! Όμως, η περαστική και ευαισθητοποιημένη Θεσσαλονικιά που τη συναντά, δεν ανησυχεί διότι υπάρχουν πολλά ιδρύματα, ΜΚΟ και φιλανθρωπικά σωματεία στη χώρα της «Δεύτερη Φορά Αριστερά».
Έτσι αρχίζει τα τηλέφωνα στα φιλανθρωπικά ιδρύματα που της απαντούν ότι «πρέπει να απευθυνθεί στην κοινωνική πρόνοια και την αστυνομία. Εκείνοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Να ελέγξουν τα χαρτιά της (αυτά που δεν έχει γιατί μάλλον έπεσε θύμα κλοπής;;;) και να την… κατευθύνουν ανάλογα (με την κοιλιά στο στόμα;;;) Εμείς για να την πάρουμε στο ίδρυμα, θα πρέπει να μας τη στείλει κάποιος υπεύθυνα. Είτε από την πρόνοια, είτε από την εισαγγελία» απαντούν από ξενώνα προστασίας για άγαμες, εγκυμονούσες και ανύπαντρες μητέρες.
Στην πρόνοια παραπέμπουν και από σύλλογο φιλοξενίας παιδιών ενώ τονίζουν πως θα μπορούσε να φιλοξενηθεί και στις δομές του δήμου αλλά και στον ξενώνα «κακοποιημένων γυναικών» αν και η ίδια μάλλον δεν ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία! Προσθέτουν πως «αν απευθυνθεί στην αστυνομία ή την πρόνοια, θα την κατευθύνουν ανάλογα» κάτι που επιχείρησε να κάνει στα τηλέφωνα της πρόνοιας αλλά… ανεπιτυχώς (αφού δεν απαντούσαν)!
Στη συνέχεια «χτύπησε την πόρτα» των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, από όπου την παρότρυναν ΕΠΙΣΗΣ να καλέσει το ΕΚΑΒ για να την μεταφέρει σε εφημερεύον νοσοκομείο. «Ο δήμος έχει τις υποδομές για να φιλοξενήσει τη γυναίκα, όμως θα πρέπει πρώτα να πάει σε νοσοκομείο εφόσον είναι ετοιμόγεννη. Καλέστε το ΕΚΑΒ για να την παραλάβει. Από εκεί θα δουν τι πρέπει να κάνουν…», είπαν.
Σε άλλο σύλλογο, με μεγάλη δράση στην προστασία μεταναστών και ξένων, τόνισαν πως αν η κατάσταση της υγείας της είναι επείγουσα «θα πρέπει να καλέσουμε ασθενοφόρο, ειδάλλως θα πρέπει να μάθουμε για αυτή την κυρία αν έχει σπίτι για να μείνει και αν έχει κάποιο υποστηρικτικό δίκτυο. Σε πρώτη φάση μπορούμε να έρθουμε εμείς σε επικοινωνία μαζί της και να της εξηγήσουμε για τις δομές μας. Βέβαια αν είναι ετοιμόγεννη, δεν υπάρχουν δυνατότητες. Θα πρέπει να πάει σε νοσοκομείο. Αν είναι άστεγη, μπορεί να φιλοξενηθεί στο υπνωτήριο, με την προϋπόθεση όμως ότι είναι λειτουργική. Για να μείνει κάποιος εκεί, πρέπει να έχει ψυχιατρική και δερματολογική γνωμάτευση. Αυτό από μόνο του είναι μία διαδικασία που διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, ώστε να κλείσουμε το ραντεβού και στη συνέχεια να πάρει τις γνωματεύσεις. Στο υπνωτήριο δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, έτσι αν είναι ετοιμόγεννη, πρέπει να πάει οπωσδήποτε σε νοσοκομείο. Σε κάθε νοσοκομείο υπάρχει κοινωνική υπηρεσία, οπότε θα την αναλάβουν από εκεί».
Σε επικοινωνία που είχε η ευαισθητοποιημένη Θεσσαλονικιά με το «Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου» (εφημέρευε) έμαθε ότι πρέπει να καλέσει το ΕΚΑΒ ώστε να μπορέσει η γυναίκα να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια μίλησε και με την κοινωνική λειτουργό του ίδιου νοσοκομείου προκειμένου να βεβαιωθεί πως θα έχει άμεση φροντίδα.
«Θα την αξιολογήσουν στα επείγοντα περιστατικά και αν είναι για να γεννήσει, θα της κάνουν εισαγωγή. Από εκεί και πέρα υπάρχει κοινωνική υπηρεσία στο νοσοκομείο, η οποία και καλείται όποτε υπάρχουν ιδιαίτερα περιστατικά. Ακόμη και αν είναι ανασφάλιστη και βρίσκεται στα επείγοντα περιστατικά, αν κριθεί αναγκαίο, θα κάνει εισαγωγή. Δεν απορρίπτεται ένας άνθρωπος, η ζωή του οποίου βρίσκεται σε κίνδυνο, απλά και μόνο επειδή δεν είναι ασφαλισμένος. Οι γιατροί θα αξιολογήσουν την κατάσταση της υγείας της συγκεκριμένης γυναίκας και θα πράξουν τα δέοντα».
Βρήκε συγγενείς και φίλους…
Όπως αποδεικνύεται, αν η ετοιμόγεννη δεν έβρισκε φίλους και συγγενείς στη Θεσσαλονίκη ύστερα από άλλα τόσα τηλεφωνήματα, θα ήταν ασφαλής σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας (από άποψη υποδομών και ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού). Ακόμη και αν δεν είχε χρήματα ή ήταν ανασφάλιστη, η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ θα φρόντιζε να της εξασφαλίσει στέγη και ιατρική περίθαλψη αν και οι περισσότερες «πόρτες» των ευαγών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης θα την στήριζαν  άμεσα μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και κανόνες που θα περνούσαν από την αστυνομία ή την εισαγγελία…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.