, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έσπασε ο φράχτης του Έβρου- Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους (ΦΩΤΟ)

evros-fraxths
Εικόνες ανυπολόγιστης καταστροφής σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκατοντάδες πολίτες ζουν δραματικές στιγμές εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι. Η αγωνία τους δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό, αφού από τις  έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες τα σπίτια τους «βούλιαξαν», παντού βλέπουν λάσπη. Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες χάθηκαν κάτω από το νερό.
Νύχτα-θρίλερ έζησαν οι κάτοικοι στο νομό Έβρου καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα τόσο στον Έβρο ποταμό, όσο και στον Άρδα. Μάλιστα σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα ορμητικά νερά που εισχωρούν στην ελληνική πλευρά από τη Βουλγαρία, προκάλεσαν την καταστροφή περίπου εκατό μέτρων από τον φράχτη που είχαν κατασκευάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την αποτροπή των μεταναστών.  Στο βόρειο τμήμα του νομού έκλεισε η Εγνατία Οδός στο ύψος των Καστανεών, αφού ο Άρδας «φούσκωσε» και πέρασε το δρόμο.
evros
Στην Άρτα, όπου η βροχή δεν σταμάτησε καθόλου καθόλη τη διάρκεια της Δευτέρας, τα νερά του ποταμού Άραχθου παραμένουν σε πολύ υψηλό σημείο με αποτέλεσμα πολλά χωριά να είναι για ακόμα μια ημέρα αποκλεισμένα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων που πραγματοποίησαν ειδικά κλιμάκια τουλάχιστον 200 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς όπως και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Τα συνεργεία της περιφέρειας προσπαθούν να δημιουργήσουν αναχώματα που θα μπορούσαν να ανακόψουν την ορμή των νερών.
Τα Ιωάννινα το βράδυ της Δευτέρας ντύθηκαν στα λευκά, καθώς έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε ακόμα και μέσα στο κέντρο της πόλης. Η κυκλοφορία στους δρόμους γινόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία, ενώ σήμερα νωρίς το πρωί αποφασίστηκε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά στο δήμο Ιωαννιτών, καθώς η χιονόπτωση δε συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι δρόμοι είναι καθαροί.
gefyri 2
Στην εθνική οδό Ιωαννίνων- ‘Αρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων, θα γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους, τουλάχιστον μέχρι σήμερα το μεσημέρι όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου. Μεγάλη θλίψη έχει προκαλέσει και η καταστροφή του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, το οποίο ωστόσο σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, μπορεί να ανακατασκευαστεί. Μάλιστα, ο αλευροβιομήχανος Νίκος Λούλης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει τμήμα του έργου αποκατάστασης του Ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Πρέβεζα, καθώς πλημμύρισαν οι ποταμοί Καλαμάς και Αχέροντας. Τα νερά κάλυψαν τεράστιες περιοχές και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Πολλά χωριά αποκλείστηκαν από τις κατολισθήσεις ενώ ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία.
Στο λιμάνι της Πάργας τα τεράστια κύματα βύθισαν αρκετά σκάφη και πολλά άλλα έπαθαν μεγάλες ζημιές.
Στην Ευρυτανία, έχει εκκενωθεί με τη βοήθεια των ανδρών της ΕΜΑΚ το χωριό Κρίκελο εξαιτίας των κατολισθήσεων, καθώς βράχοι και πέτρες έπεσαν ακόμα και στην πλατεία του χωριού. Πολλά ακόμη χωριά έχουν αποκλειστεί καθώς οι δρόμοι έχουν κοπεί στη μέση.
Το σκηνικό επιδεινώνει και η χιονόπτωση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Tα σχολεία στους δήμους Καρπενησίου και Αγράφων θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.
plimmira-sperxeios1
Στον κάμπο της Λαμίας, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής από τα νερά του Σπερχειού Ποταμού που έχει πλημμυρίσει. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή τα τελευταία 10 χρόνια, όπως λένε, καθώς ο όγκος του νερού ήταν πολύ μεγάλος και σε συνδυασμό με το κλείσιμο των γεφυριών από μπάζα, τα νερά όχι μόνο δεν είχαν διέξοδο, αλλά κατευθύνθηκαν και σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν είχαν ποτέ πλημμυρίσει. Τα νερά κάλυψαν και τις σιδηροδρομικές γραμμές με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια των τρένων.
plimmira-sperxeios5
Στη Ναυπακτία οι κατολισθήσεις ανάγκασαν τις αρχές να διατάξουν την εκκένωση του χωριού Κλεπά. Εκεί, η επικοινωνία των κατοίκων με τις αρχές γίνεται μόνο μέσω ενός κινητού τηλεφώνου καθώς στο χωριό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ενώ υπάρχουν προβλήματα και στις γραμμές του ΟΤΕ.
Στην Καρδίτσα τα νερά του Κουμπουριανίτη ποταμού που πλημμύρισε ξήλωσαν τη γέφυρα Πετρωτού, ενώ εξαιτίας των χειμάρρων που έχουν κόψει τους δρόμους στη μέση έχουν αποκλειστεί έξι χωριά.
Στην Ηλεία τεράστια κύμματα κατέστρεψαν σπίτια στον οικισμό της παραλίας Επιταλίου.
 plimires
Στη Ρόδο, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των επιβατών του μικρού αεροσκάφους της εταιρείας «Sky Express» που εκτελούσε την πτήση από το Ηράκλειο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του το πρωί της Δευτέρας, χτυπήθηκε από δυνατή ριπή ανέμου, ενώ κατά την προσγείωση του έσκασε το ένα από τα δύο λάστιχα με αποτέλεσμα να πάρει κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Ευτυχώς ο πιλότος κατάφερε να το ακινητοποιήσει εγκαίρως και δεν χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών οι οποίοι είχαν ήδη προλάβει να σκεπάσουν τον διάδρομο προσγείωσης με αφρό. Το αεροδρόμιο της Ρόδου παρέμεινε κλειστό μέχρι τις 11 το πρωί.
Πηγή: protothema.gr

#Tags: Καιρός

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.