, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι θα κάνουν οι δήμοι του νομού σε περίπτωση σεισμού στη Θεσσαλονίκη;

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Οι σεισμικές δονήσεις όπως είναι λογικό κάθε φορά προκαλούν ανησυχία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη οι μνήμες του σεισμού του 1978 ξυπνάνε σε περιπτώσεις μεγάλων σεισμών όπως αυτού της Κεφαλονιάς. Οι δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή σεισμολογίας Βασίλη Παπαζάχου που χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την Κεφαλονιά, κάνοντας λόγο για σεισμική δόνηση μεγέθους επτά βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, προκάλεσαν περαιτέρω ανησυχία. Ωστόσο, όσον αφορά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης και για το εάν ο σεισμός της Κεφαλονιάς ενδέχεται να επηρεάσει την κατάσταση στην πόλη, οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί. Και αυτό γιατί τα ρήγματα που υπάρχουν κάτω από την περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν είναι ενεργά, ενώ τα ρήγματα της Ανατολίας και της σερβομακεδονικής ζώνης δεν έχουν σχέση με το ρήγμα της Κεφαλονιάς, που ανάγκασε τους κατοίκους του νησιού να μείνουν για αρκετές νύχτες έξω από τα σπίτια τους. Βέβαια, η ετοιμότητα των φορέων για το εάν η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη σε περίπτωση σεισμού είναι πάντα στην επικαιρότητα, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα στην Κεφαλονιά
«Είμαστε έτοιμοι»

tsamaslis
Γιώργος Τσαμασλής

Δικαιολογημένο βρίσκει το γεγονός να υπάρχουν ανησυχίες στους Θεσσαλονικείς για έναν ενδεχόμενο σεισμό ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής. Όπως λέει ο ίδιος, έχει γίνει σχετική αντισεισμική έρευνα «σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλα τα κτήρια, προκειμένου να διαπιστώσουμε την αντοχή τους σε περίπτωση σεισμού». παράλληλα όπως λέει ο κ. Τσαμασλής έχουν γίνει και πραγματικές  ασκήσεις για σεισμό, όπου υπάρχουν και τα σημεία τα οποία πρέπει να ξέρει ο κόσμος σε περίπτωση σεισμού για τις πρώτες του ανάγκες αλλά και για την προστασία του. «Γίνονται διάφορες τέτοιες ενέργειες αλλά το θέμα είναι ο Θεός να μας προστατεύσει και να μην γίνει σεισμός. Αν γίνει είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ένταση σεισμού. Τουλάχιστον η Θεσσαλονίκη αντέχει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως μάλιστα επισημαίνει, τα καινούργια κτήρια της πόλης έχουν φτιαχτεί με τον νέο πολεοδομικό κανονισμό, που είναι σίγουρο ότι δε θα υποστούν μεγάλες ζημιές σε περίπτωση μεγάλης σεισμικής δόνησης. Τα δημόσια κτήρια όπως τα νοσοκομεία, σχολεία και όλα τα άλλα έχουν ελεγχθεί και υπάρχει η έγκριση να λειτουργούν κανονικά.
Παράδειγμα η Κεφαλονιά
aleksiou
Σωκράτης Αλεξιάδης

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Σωκράτη Αλεξιάδη, η στόχευση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι τη νέα προγραμματική περίοδο να καλυφθούν οι βασικές υποδομές και οι βασικές ανάγκες της χώρας σε ό,τι αφορά τις κοινοτικές οδηγίες. «Είτε αυτό έχει να κάνει με την προάσπιση του περιβάλλοντος είτε έχει να κάνει με δράσεις όπως είναι τα αποχετευτικά δίκτυα και τα δίκτυα ύδρευσης», επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κεφαλονιά έδειξε ότι παρά τους δύο σεισμούς μπορεί να σταθεί όρθια. «Εφόσον το δομημένο περιβάλλον που κατασκευάζεται με τις σύγχρονες απαιτήσεις του αντισεισμικού κανονισμού, με σωστή επίβλεψη και με σωστές πρωτοβουλίες και των ιδιωτών, δε νομίζω να υπάρξει κανένα πρόβλημα, άλλωστε και το παράδειγμα της Κεφαλονιάς είναι τρανταχτό», επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης.
 
Τι συμβαίνει στους δήμους
kurizoglou
Λάζαρος Κυρίζογλου

Το δικό τους σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που συμπεριλαμβάνει και τις περιπτώσεις σεισμών έχουν υιοθετήσει αρκετοί δήμοι εντός και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση σεισμικής δόνησης. Σύμφωνα με το δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, «Στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και σε περίπτωση ακόμα και σεισμού. Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά κτήρια, δηλαδή τα κτήρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες του δήμου, αλλά και σε ό,τι αφορά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και τα σχολεία, τα έχουμε ελέγξει όλα και αντισεισμικά είναι θωρακισμένα. Ακόμα και το 1ο δημοτικό σχολείο που είναι από τη δεκαετία του ’30, το έχουμε θωρακίσει αντισεισμικά και του έχουμε στηρίξει με μία μελέτη την οποία υλοποιήσαμε με μία μελέτη της τάξης των 500.000 ευρώ».
mpakoglidis
Θεοδόσης Μπακογλίδης

Τον δικό της «Ξενοκράτη» όσον αφορά την περίπτωση φυσικών καταστροφών είναι έτοιμη να εφαρμόσει η Καλαμαριά σε περίπτωση που χρειαστεί, σύμφωνα με το δήμαρχο της Θεοδόση Μπακογλίδη. «Παλαιότερα υπήρξε εντολή από τα αρμόδια υπουργεία να ελεγχθούν δημόσια κτήρια και σχολεία. Αυτοί οι έλεγχοι έχουν προχωρήσει. Απλώς πρέπει να ξέρουμε ότι αν γίνει κάτι υπάρχει και σχέδιο με την έννοια ότι αν γίνει κάτι παρόμοιο με την Κεφαλονιά υπάρχουν ήδη ομάδες εθελοντών και ομάδες προστασίας, γιατί στην περιοχή της Καλαμαριάς εφαρμόζουμε το δικό μας σχέδιο «Ξενοκράτης», προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα του οίκου μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογλίδης. Ο δήμαρχος της Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι μέτρα έχουν ληφθεί μόνο στα σχολεία του δήμου του. «Στα σχολικά κτήρια έχουν γίνει έρευνες και μελέτες για την αντισεισμική προστασία. Στα υπόλοιπα κτήρια, ούτε στα δημόσια δεν έχει γίνει κάτι», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Φοβούνται ή όχι οι Θεσσαλονικείς;
papadopoulos-petros
Πέτρος Παπαδόπουλος

ksenia-orfanidou
Ξενια Ορφανίδου

diana-xaritonidou
Ντιάνα Χαριτωνίδου

xaralampidis-konstantinos
Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης

sakis-gkikas
Γιάννης Γκίκας

Συγκρατημένοι είναι οι Θεσσαλονικείς στην ερώτηση για το εάν φοβούνται ή όχι ενδεχόμενη σεισμική δόνηση στην πόλη, που θα θυμίσει μέρες του ’78. «Όλα είναι πιθανά να συμβούν, μόνο ο ένας Θεός ξέρει τι θα συμβεί πραγματικά. Δεν ήμουν ωστόσο στο σεισμό του 1978. Όσο για το εάν είμαι προετοιμασμένος δεν ξέρω αν κάποιος είναι πραγματικά προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», υποστηρίζει ο  Πέτρος Παπαδόπουλος. «Δεν έχω ακούσει για έναν ενδεχόμενο σεισμό που θα μπορούσαμε να έχουμε εδώ πέρα, αν και γνωρίζω για τα γεγονότα της Κεφαλονιάς. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει», λέει η Ξένια Ορφανίδου. «Δεν γνωρίζω για το ενδεχόμενο να έχουμε έναν σεισμό στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά και φοβάμαι για κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», επισημαίνει η Ντιάνα Χαριτωνίδου. Η κατάσταση που υφίσταται στην Ελλάδα είναι πιο σημαντική από το φόβο ενός ενδεχόμενου σεισμού για τον Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη. «Δεν φοβάμαι τίποτα γιατί να φοβηθώ; Με τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε πιο πολύ με νοιάζει η καθημερινότητα παρά ένα ενδεχόμενο σεισμού. Είναι δυσάρεστα βέβαια όσα συμβαίνουν στην Κεφαλονιά, με τον κόσμο να κοιμάται μέσα στα αυτοκίνητα στο κρύο», υποστηρίζει. Πιστεύω στην καλή τύχη και ότι δε θα γίνει κάτι άσχημο εδώ. «Ήταν βέβαια τραγικό αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη το 1978 και δε νομίζω να γίνει κάτι τόσο άσχημο για δεύτερη φορά», τονίζει ο Γιάννης Γκίκας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.