, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Ετοιμότητα και πυροσβεστικό δείγμα… θετικό στην Ουρανούπολη

kammena-ouranoupoli (2)Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Στους κανονικούς της ρυθμούς επιστρέφει η βορειοανατολική Χαλκιδική μετά την περιπέτεια της πυρκαγιάς μεσοβδόμαδα, όταν την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά πάνω από την παραλία της Κομίτσας.
Το δύσβατο σημείο, όπου ευτυχώς δεν υπήρχαν πεύκα παραμόνο θάμνοι, δυσκόλεψε αρχικά τις πυροσβεστικές δυνάμεις που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους είχαν καταστήσει δύσκολη την κατάσβεση.
Συνολικά 23 οχήματα της πυροσβεστικής από Ιερισσό, Σταυρό και Αρναία βοήθησαν στην κατάσβεση, με τη συμμετοχή 100 περίπου πυροσβεστών και εθελοντών. Τα τέσσερα καναντέρ που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού είχαν καταλυτικό ρόλο στο να τεθεί τελικά υπό έλεγχο η πυρκαγιά.
kammena-ouranoupoli (4)
«Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και των εθελοντών ήταν άμεση και τέθηκε γρήγορα η πυρκαγιά υπό έλεγχο. Διατέθηκαν όλα τα απαραίτητα μέσα από το δήμο, όπως υδροφόρες και μηχανήματα για να γίνει ευκολότερο το έργο της κατάσβεσης», επισήμανε στο karfitsa.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζούμπας.
Οι κάτοικοι της Ουρανούπολης είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν ωστόσο απειλητικά προς τα πρώτα ξενοδοχεία. Το ξενοδοχείο «Αριστοτέλης» και «Αθωόραμα», είδαν την πυρκαγιά προ των πυλών, ωστόσο δεν κινδύνεψε κανείς.
«Υπήρξαν σε κάποια φάση ορισμένες φήμες για εκκένωση των ξενοδοχείων αλλά κάτι τέτοιο δε νομίζω πως συνέβη. Ήταν περισσότερο φήμες παρά πραγματικότητα. Προσωπικά δεν καταλάβαμε τίποτα γιατί εκείνη την ώρα είχαμε αρκετή δουλειά», ανέφερε στο karfitsa.gr ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στην περιοχή της Ουρανούπολης.
Από αμέλεια;

kammena-ouranoupoli (3)
Οι φλόγες έφτασαν στην είσοδο εξοχικής κατοικίας

Ο υπαίτιος της πυρκαγιάς, ή τουλάχιστον ο κατηγορούμενος για την πρόκληση της συνελήφθη την επόμενη μέρα. Όπως ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία, επρόκειτο για έναν 37χρονο ο οποίος έπεσε στα χέρια των αρχών μετά από καταγγελίες περιοίκων. Σύμφωνα με αυτές, ο κατηγορούμενος πραγματοποιούσε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Ο ίδιος ωστόσο το αρνείται σύμφωνα με τις αρχές.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η κατάσβεση διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου δεν υπήρχε πευκόδασος αλλά μόνο θάμνοι, οπότε η εστία περιορίστηκε σχετικά γρήγορα.
kammena-ouranoupoli (1)
Ωστόσο, οι επισκέπτες της Ουρανούπολης, που είναι σε μεγάλο ποσοστό Ρώσοι, Σέρβοι και Ρουμάνοι θα βλέπουν όταν θα καταφθάνουν το καλοκαίρι τα απομεινάρια της πυρκαγιάς που έφτασε έως το παραλιακό μέτωπο πριν τον οικισμό της Ουρανούπολης.
Μάλιστα μία από τις εξοχικές κατοικίες που βρισκόταν στην περιοχή είχε τις φλόγες να ορθώνονται λίγο πριν την είσοδο, ωστόσο η παρέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση και έτσι δεν υπήρξε κάποια καταστροφή.