Έβρος: «Τεχνητή» ένταση στα σύνορα επικαλείται η Ελλάδα

 
Ένταση προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιστατικό με έναν νεκρό στην Τουρκία, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ύψος της περιφέρειας Ανδριανούπολης. Η γειτονική χώρα έσπευσε να προδικάσει ότι τα πυρά προήλθαν από την Ελλάδα ισχυρισμός που απορρίφτηκε σε όλους τους τόνους τόσο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από την αστυνομία.
Σήμερα το πρωί η Ελληνίδα επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ύστερα από έκτακτο διάβημα  της Τουρκίας. Οι αρχές της γειτονικής χώρας υποστήριξαν ότι από πυρά που προήλθαν από την ελληνική πλευρά  έχασε τη ζωή του ένας 43χρονος κάτοικος οικισμού που βρίσκεται έξω από την Ανδριανούπολη, στο ύψος των Λαγυνών Έβρου. Από την ελληνική πλευρά απορρίφτηκαν οι ισχυρισμοί αυτοί και μάλιστα τονίστηκε στην Τουρκία ότι δεν πρέπει να επιτρέψει τη δράση διακινητών από την τουρκική πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Αμέσως μετά το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στο επεισόδιο που περιγράφεται στον τουρκικό Τύπο και έχει αναπαραχθεί από ιστοσελίδες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές πληροφορήθηκαν για το επεισόδιο από τα δημοσιεύματα και πως ειδικά στην περιοχή των Λαγυνών δεν έγινε κάτι αντιληπτό από την ελληνική πλευρά, ούτως ώστε να υπάρξει αντίστοιχη κινητοποίηση. Μάλιστα ανέφεραν ότι σε επικοινωνία που έγινε με το σημείο επαφής των δύο χωρών για υποθέσεις των συνόρων, δεν έλαβαν ξεκάθαρη απάντηση για το τί ακριβώς συνέβη. Δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο τα πυρά να αφορούν ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ διακινητών στην τουρκική πλευρά των συνόρων, καθώς το διάστημα αυτό η μεταναστευτική πίεση είναι έντονη, το οποίο επιχειρεί  με ψευδείς ισχυρισμούς να εκμεταλλευτεί η Τουρκία για να αυξήσει την ένταση και να χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της, δεδομένου ότι η πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για διάφορα εσωτερικά ζητήματα έχει αυξηθεί.
 
Κ.Κ.
 
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΊΟΥ