, Τετάρτη
21 Φεβρουαρίου 2024

Ευρωπαίες χωρίς μητρικό ένστικτο

mwro29062011Το 20% των γυναικών στην Ευρώπη δεν θέλουν να γίνουν μητέρες. Σημείο των καιρών; Αποτέλεσμα κρίσης; Δεν πρόκειται πάντως σίγουρα για καπρίτσιο. «Δεν θέλω να κάνω παιδιά, παιδάκι μου, πώς αλλιώς να σ’ το εξηγήσω;», δήλωνε πριν από χρόνια στις γυναίκες συναδέλφους της η Ελένη. Δεν υπήρχε οικονομική κρίση τότε, η Ελένη εξέφραζε απλώς με αυτοπεποίθηση την απόφασή της να μη θέλει να κάνει παιδιά. Οι γυναίκες συνάδελφοί της την κοίταξαν με περιφρόνηση και όταν έφυγε, άρχισαν να την κακολογούν.

Την επόμενη μέρα το θέμα επανήλθε. Το έθεσε η Ελένη αυτή τη φορά, ρωτώντας τες για ποιο λόγο η καθεμιά θα ήθελε να κάνει ένα παιδί. Η μία είπε «για λόγους αναπαραγωγής», μια δεύτερη είπε «γιατί το παιδί μου θα με αγαπάει, ό,τι κι αν γίνει» και μια τρίτη «γιατί αυτός είναι ο προορισμός του ανθρώπου».

(Αντι)κίνητρα

Υπάρχουν σαφώς πολλοί λόγοι για να κάνει μια γυναίκα ένα παιδί, αλλά και αρκετοί σήμερα για να μην κάνει, επίσης. Κι ίσως όλοι θα συμφωνήσουν ότι αν υπήρχε μετρητής που να καταγράφει πραγματικά την αγνότητα των κινήτρων την ώρα της σύλληψης ενός παιδιού, θα εντόπιζε κι εκεί αποκλίσεις.

Το 20% των γυναικών στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι μητέρες. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι μόνο το 2%-3% αντιμετωπίζουν προβλήματα στειρότητας, γίνεται σαφές ότι πρόκειται για συνειδητή στάση ζωής. Σύμφωνα με καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών της πόλης Αλκαλά στην Ισπανία, η επιθυμία να εξελιχθούν επαγγελματικά σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια που δημιουργεί πλέον η κρίση αποτελούν σίγουρα παράγοντες που επηρεάζουν την άρνηση των γυναικών να γίνουν μητέρες.

Η περιορισμένη επίσης ανάληψη ευθυνών από την πλευρά του συζύγου αποτελεί ακόμα μία παράμετρο. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, μόνο το 2,1% των ανδρών έχουν μειώσει το χρόνο που εργάζονται για να τον αφιερώσουν στα παιδιά τους, σε αντίθεση με το 21% των γυναικών, που τελικά αναγκάστηκαν να το πράξουν.

Ξεκούρδιστο «ρολόι»

Μύθος επίσης έχει αποδειχθεί και το περίφημο «βιολογικό ρολόι». «Η επιθυμία να γίνει μια γυναίκα μητέρα δεν οφείλεται σε καμία αιτία από άποψη φυσιολογίας», εξηγεί ο Χοσέ Μαρία Λαΐγια, πρόεδρος της Ισπανικής Γυναικολογικής Εταιρείας. «Εχει αναφερθεί ότι οι φερόμενες ως γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη, οξυτοκίνη και συγκεκριμένες ενδορφίνες) διαδραματίζουν κάποιο ρόλο ως προς αυτό, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί μόνο στα ζώα».

Παρά τις ιατρικές ωστόσο «εγγυήσεις», οι επικρίσεις παραμένουν. Η Τζούλια Γκίλαρντ, πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας (2010-2013) είχε γίνει πολλές φορές αντικείμενο χλευασμού από το συντηρητικό γερουσιαστή Μπιλ Φέφερναν, που την αποκαλούσε, μειωτικά, «εκουσίως στείρα».

«Αν ένας άνδρας δηλώσει ότι δεν θέλει να κάνει παιδιά, γιατί δεν έχει βρει την κατάλληλη, τον δικαιολογούν», γράφει η Ελεν Κρόιντον, Βρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος. «Με τις γυναίκες όμως είναι διαφορετικά: οφείλουν να απολογηθούν».

Η αλήθεια είναι πως μπορεί μια γυναίκα να έχει πάει στον Αδη (και να ξανάρθε δέκα φορές), να πήγε στον Αρη (και να ξαναγύρισε επίσης), αλλά πάντα θα υπάρχουν κάποιες «κυρίες Κοκοβίκου» στις οποίες θα κουνάνε το δάχτυλο τρομοκρατώντας τες: «Αν δεν κάνεις παιδιά, δεν κάνεις τίποτα».

Η ηλικίας 33 ετών όμως Ρομέρο επιμένει: «Δεν μπορούσα να συνεχίσω με το φίλο μου, γιατί εκείνος ήθελε παιδιά».

«Πολλοί άνδρες έρχονται με τις συντρόφους τους σε μια προσπάθεια να τις πείσουν να αποκτήσουν παιδιά», εξηγεί ο ψυχολόγος Ντέιβιντ Σάντσεθ Τερουέλ, του Πανεπιστημίου του Χαέν, που δηλώνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις ζευγαριών που έρχονται σε σύγκρουση λόγω της απροθυμίας των γυναικών να αποκτήσουν παιδιά «επειδή πρέπει».

Θλιμμένοι πατεράδες

Τι γίνεται όμως αν τελικά κάποιος μετανιώσει; Σύμφωνα με έρευνα, και τα δύο φύλα μοιράζονται σχεδόν εξίσου την επιθυμία να αποκτήσουν παιδιά. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί όμως, οι άνδρες νιώθουν μεγαλύτερη θλίψη σύμφωνα με έρευνες (37%, σε σχέση με το 27% των γυναικών), περισσότερο μόνοι (50%, σε σχέση με το 25% των γυναικών) και περισσότερο θυμωμένοι (27%, σε σχέση με το 18%).

«Καθώς μεγάλωνα», γράφει μια συντάκτρια στο «Time», «γνώρισα πολλές γυναίκες που έκαναν δουλειές που λάτρευαν, που απέκτησαν παιδιά που λάτρευαν εξίσου. Γνώρισα επίσης γυναίκες που έκαναν πολλούς συμβιβασμούς. Πολλούς άνδρες που έκαναν το ίδιο. Δεν είχα ποτέ όνειρο να κάνω οικογένεια. Είχα όνειρο να ζω τη ζωή ενός καλλιτέχνη».

Αν ο άνθρωπος πήγε στο Φεγγάρι, αλλά εδώ στη Γη δεν μπορεί να ανεχτεί μια άλλη επιλογή, τζάμπα ο κόπος. Ας μηδενίσουμε κι ας πάμε πάλι απ’ την αρχή: «Me Τζέιν, you Τάρζαν…» Κι ό,τι βρέξει, ας κατεβάσει… Στο μεταξύ, τα παιδιά θα ομορφαίνουν τον κόσμο ζητώντας μόνο να τα αγαπάμε. Ολα. Ανεξαιρέτως. Δικά μας ή των άλλων.

enet.gr