, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Μαγιορκίνης: Πότε βλέπει την επόμενη έξαρση κορονοϊού στη χώρα μας

Μέσω παρέμβασής του σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο πότε αναμένεται η επόμενη έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, λογικά θα μπούμε στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού «από την επόμενη εβδομάδα και αυτό θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού».

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στη μετάλλαξη «Κένταυρος», ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε μέσω του ΑΝΤ1 ότι «στοιχεία για αυξημένη μεταδοτικότητα υπήρχαν μόνο στην Ινδία, όπου η υποπαραλλαγή Όμικρον 5 δεν είχε κάποια ιδιαίτερη μεταδοτικότητα».

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο καθηγητής, «είναι πιθανόν εάν και εφόσον επαληθευθεί, να δημιουργήσει μια ακόμα έξαρση κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οπότε ο κόσμος θα αρχίσει να χρησιμοποιεί κλειστούς χώρους».

Για τα νέα εμβόλια είπε ότι θα έρθουν σε δύο χρόνους, καθώς «για την Όμικρον 1 τα περιμένουμε πιο σύντομα, ενώ τα εμβόλιο για τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 τα περιμένουμε προς το τέλος του 2022».

Ο ίδιος ακολουθεί «τις προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών». Για την τέταρτη δόση του εμβολίου πρόσθεσε πως «πρέπει να την κάνουν όλοι όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσα άτομα ηλικίας 6-70 ετών έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, ενώ όσοι είναι κάτω των 60 ετών θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους».

Σχετικά με τη χρήση μάσκας και τα μέσα ατομικής προστασίας, σημείωσε πως «αν κάποιος είναι 20 ετών και θέλει να πάει σε μπαρ για ποτό, δεν θα του πω να μην πάει. Όμως, ας έχει μια μάσκα μαζί του, να τη φορέσει όταν θα πάει στην τουαλέτα, που θα έχει συνωστισμό ή να φοράμε μάσκα όταν μπούμε στο καράβι ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.