Ο καύσωνας ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Τι θα πρέπει να προσέξετε ώστε να καταλάβετε ότι η γάτα σας ζεσταίνεται:
Δείτε πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας ζεσταίνεται:
– Δεν έχει όρεξη για φαγητό. Τι κονσέρβες, τι φακελάκια, τι κοτόπουλο, εκείνη κάθεται στη θέση της ασυγκίνητη. Πάντα όταν ένα ζώο αποφεύγει το φαγητό, είναι λόγος να ανησυχήσουμε. Είναι όμως πολύ πιθανό να ζεσταίνεται και να πάει στο φαγητό της όταν δροσίσει, αργά το απόγευμα.
– Κοιμάται περισσότερο. Τώρα θα σκεφτείτε, μα πόσο περισσότερο; Κοιμάται τα δύο τρίτα της ημέρας. Κι όμως, το καλοκαίρι μπορεί να μην έχει ενέργεια να κουνηθεί, να παίξει, να κυνηγήσει και ο οργανισμός της πέφτει σε λήθαργο ως άμυνα.
– Είναι ανήσυχη. Το σώμα της προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη και κάνει ό,τι μπορεί για να νιώσει καλύτερα. Πολλές φορές όμως αυτό δεν είναι αρκετό και αυτό την αγχώνει, την αναστατώνει, της χαλάει τη ρουτίνα. Αν τη δείτε να κάνει βόλτες πάνω-κάτω είναι επειδή ψάχνει ένα σημείο μέσα στο σπίτι για να δροσιστεί.
– Γίνεται επιθετική. Η δυσφορία της και η δυσκολία να ανταποκριθεί στις υψηλές θερμοκρασίες, την κάνουν να μην μπορεί να ηρεμήσει και να καλύψει βασικές ανάγκες όπως φαγητό και παιχνίδι. Αυτό μπορεί να την κάνει να γίνεται επιθετική, ακόμα και προς εσάς.
– Λαχανιάζει. Αυτό ίσως είναι σύμπτωμα αφυδάτωσης. Επίσης, οι γάτες που είναι εκτός σπιτιού, ίσως να εμφανίζουν πιο συχνά πρόβλημα στην αναπνοή, επειδή μέσα στο σπίτι έχουν δροσιά από ανεμιστήρα ή κλιματιστικό.
– Τρέμουλο. Συνήθως πιστεύουμε ότι οι γάτες τρέμουν μόνο τον χειμώνα από κρύο. Όμως το τρέμουλο το καλοκαίρι μπορεί να κρύβει πιο σοβαρά προβλήματα, όπως μια κρίση επιληψίας. Αν δείτε αυτό το σύμπτωμα, πρέπει αμέσως να την πάτε στον κτηνίατρο ή να τον πάρετε τηλέφωνο για συμβουλές.
– Αστάθεια. Το περπάτημα της γάτας είναι μαεστρικό και μετρημένο. Δεν κάνει λάθη, αλλά μόνο προσεκτικές κινήσεις. Όταν τη δείτε να έχει αστάθεια το καλοκαίρι, είναι μάλλον από τη ζέστη.
Οι κατηγορίες που ίσως ζεσταίνονται περισσότερο
– Αν είναι ηλικιωμένες, όλα τα παραπάνω συμπτώματα γίνονται πιο έντονα και εμφανίζονται όχι μόνο όταν έχει καύσωνα, αλλά απλά ζέστη.
– Αν η γάτα πάσχει από νόσους που σχετίζονται με την καρδιά, θα νιώθει πιο μεγάλη δυσφορία.
– Γάτες που ανήκουν σε άτριχες φυλές όπως η Sphynx, δεν έχον τρίχωμα για να προστατεύονται, άρα εκτός από τη ζέστη κινδυνεύουν και από έγκαυμα. Το ίδιο ισχύει και για τις λευκές γάτες.
Τι πρέπει να κάνετε
Αν δείτε αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο, καθώς ίσως έχει πάθει θερμοπληξία. Όσο για το πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε έτσι ώστε να μην ζεσταίνεται δείτε μερικές ιδέες:
– Αν σας αφήσει, περάστε το σώμα της μια νωπή πετσέτα, χωρίς να στάζουν νερά, για να δροσιστεί το σώμα της. Πάρτε της ένα σιντριβάνι νερού για να έχει συνεχή πρόσβαση σε νερό.
– Αλλάξτε το νερό της τακτικά μέσα στη μέρα και βάλτε παγάκια στο μπολ της για να μείνει το νερό όσο πιο δροσερό γίνεται.
– Χτενίστε την καθημερινά για να πέφτει το νεκρό τρίχωμα που ίσως τη ζεσταίνει περισσότερο.
– Μην την αφήνετε να κάνει βόλτες έξω μέσα στη μέρα, αλλά μόνο νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.
– Κρατήστε το χώρο που μένει δροσερό και σκιερό.
– Εμπλουτίστε την διατροφή της και με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου, με υγρή τροφή.
Αφιερώστε περισσότερο χρόνο καθημερινά για να παρατηρείτε και να φροντίζετε τη γάτα σας, κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Δείτε αν έχει κάποιο σύμπτωμα και πάντα, αν δεν είστε σίγουροι, μιλήστε με τον κτηνίατρο.