, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Για μικρές… «Ειδομένες» κάνει λόγο το Spiegel!

eidomeni-prosfugesΗ προσφυγική κρίση και η διαχείρισή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και εντός της Ελλάδας παραμένει «ψηλά» στη γερμανική επικαιρότητα. Το περιοδικό Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, επιχειρεί μια πρώτη καταγραφή των εξελίξεων που συνόδευσαν την εκκένωση της Ειδομένης, κάνοντας λόγο για «μικρές Ειδομένες στην Ελλάδα», οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών.
Όπως σημειώνεται, «ο καταυλισμός στην Ειδομένη ανήκει στην ιστορία, ωστόσο μόνο οι μισοί πρόσφυγες μετακινήθηκαν σε επίσημα κέντρα υποδοχής. Οι υπόλοιποι περιμένουν καρτερικά στα σύνορα –σε θλιβερές, παράτυπες κατασκηνώσεις».
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι οι 8.400 πρόσφυγες που βρίσκονταν τελευταία στον καταυλισμό της Ειδομένης επρόκειτο να μεταφερθούν σε νέα κέντρα υποδοχής. «Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική», παρατηρεί ο αρθρογράφος, κάνοντας λόγο για «πολλούς, παράτυπους καταυλισμούς» που διαδέχθηκαν την εκκένωση της Ειδομένης.
H ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την εκκένωση και των νέων αυτοσχέδιων μικρών καταυλισμών, γράφει το Spiegel Online
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν «οι πρόσφυγες προτιμούν τις παράτυπες κατασκηνώσεις από τους νέους κρατικούς καταυλισμούς. Οι Εύζωνοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα – παρόμοια με την εκκενωθείσα Ειδομένη. (…) Το χωριό βρίσκεται κοντά στα σύνορα και οι πρόσφυγες ελπίζουν ακόμη ότι αυτά θα ξανανοίξουν. Είναι ένας ανοικτός χώρος που τους δίνει την αίσθηση ότι δεν βρίσκονται σε κάποια φυλακή. Έχει καταστήματα κοντά – τουλάχιστον για όσους έχουν χρήματα να ψωνίσουν. Και, ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς: Δημοσιογράφοι και βοηθοί, σε αντίθεση με τους κρατικούς καταυλισμούς, δεν αποκλείονται, επομένως μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ για την κατάσταση».
«Ωστόσο, το τέλος των μικρών Ειδομένων πλησιάζει», συμπληρώνεται καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ήδη την εκκένωσή τους. Ένας εκπρόσωπος των ελληνικών αρχών δήλωσε ότι «το κλείσιμο της Ειδομένης έδειξε ότι είναι δυνατή η ειρηνική και ταχεία εκκένωση από την αστυνομία», κλείνει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.