, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Γιαμαρέλλου: Να εμβολιαστούμε για να ξανά φτιάξουμε τη ζωή μας – Τι είπε για την εκκλησία (Βίντεο)

Την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί υπογράμμισε η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Χρειάζεται να εμβολιαστούμε για να ξανά φτιάξουμε τη ζωή μας» σημείωσε, κάνοντας λόγο ότι η μετάλλαξη «Δέλτα»  μεταδίδεται «γρήγορα και κυρίως στις νέες ηλικίες. Και οι κάτω των 30 θα γυρίσουν και θα μολύνουν και τους παππούδες. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι».
Μάλιστα η κ. Γιαμαρέλλου εκτίμησε ότι μπορούν να πειστούν οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη «να βγει μπρος η εκκλησία και να πει όποιος δεν έχει εμβολιαστεί να πάει άφοβα και να εμβολιαστεί».
«Το 99% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο. Από τους εμβολιασμένους, λιγότερο από 0,2% νόσησαν πολύ ελαφρά» είπε, κάνοντας λόγο ότι έχει σημασία να μην ξανά μπει η χώρα σε lockdown και βρεθει στα όρια κατάρρευσης το σύστημα υγείας.

Παρενέργειες

Όπως ανέφερε η γιατρός, στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμών με AstraZeneca, τέσσερα άτομα έπαθαν πολύ σοβαρή θρόμβωση. «Είναι πολύ χαμηλό ποσοστό. Από τον ίδιο τον covid το 25% μπορεί να παθαίνει θρομβώσεις και να πεθάνει».
Σχετικά με την χαλάρωση που επικρατεί, σημείωσε ότι αυτή δεν αφορά μόνο τους νέους και τα κλαμπ, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η μάσκα και σε ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει συγχρωτισμός.
Τέλος, χαρακτήρισε πολύτιμα τα self test, καθώς όπως είπε, «στις ιχνηλατήσεις μας, το 66% που έβγαλε θετικά κρούσματα ήταν μέσω self test».