Διαμαρτυρία των Ποντίων για το μουσείο Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη
Σε χώρο λατρείας με κλάματα, υποκλίσεις, δεήσεις, αλλά και διεκδικήσεις για ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία εξελίσσεται, λίγες ημέρες μετά την ίδρυσή του, το νέο μουσείο – σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Μια εβδομάδα μετά τα εγκαίνιά του, ολοένα πυκνώνει ο αριθμός Τούρκων και μουσουλμάνων επισκεπτών στον τόπο που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Τούρκος πολιτικός και στρατιωτικός.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως η Hurriyet Planet, «οι ουρές είναι μεγάλες και για το λόγο αυτό οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες των 30 ατόμων για να εισέρχονται στο μουσείο, αν και πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν για ώρα στη σειρά».
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος μια εβδομάδα μετά, κρατάει το θέμα των εγκαινίων υψηλά, δίνοντας στο νέο αυτό μουσείο προσκυνηματικό χαρακτήρα και δημοσιεύοντας φωτογραφίες Τούρκων πολιτών που το επισκέπτονται ακόμα με δάκρυα στα μάτια.
Μάλιστα, κύκλοι της Άγκυρας, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, επιθυμούν να συνδέσουν τα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη με τον εφετινό 91ο εορτασμό της ημέρας «απελευθέρωσης» της Τουρκίας από τους «Έλληνες κατακτητές», δηλαδή την 30ή Αυγούστου 1922, που είναι η εθνική εορτή των γειτόνων.
Έναν εορτασμό που, φυσικά, στον απανταχού ελληνισμό μόνο θλίψη σκορπά, καθώς τότε ήταν που ξεριζώθηκε για πάντα το ελληνικό στοιχείο που κατοικούσε τα παράλια της Μικράς Ασίας από αιώνες.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός πως Τούρκοι σχολιαστές αναφέρονταν σε «γενναία στάση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει τον υφυπουργό Εξωτερικών της Άκη Γεροντόπουλο στα εγκαίνια», καθώς για πρώτη φορά υποχωρεί η εθνική πολιτική και από «σφαγέα» αναγορεύει τον Κεμάλ Ατατούρκ σε «τέκνο της Θεσσαλονίκης».
Και πάλι οι Τούρκοι «γκρινιάζουν» και διεκδικούν
Βέβαια, εκτός των τουρκικών πανηγυρισμών για το νέο αυτό απόκτημα, δεν λείπουν και τα σχόλια Τούρκων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη που, κατά την προσφιλή συνήθεια της γείτονος, διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερη φροντίδα για το μουσείο που εσχάτως και μετά τη μεγάλη προσπάθεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δημιουργήθηκε. Μάλιστα, ομάδα Τούρκων επισκεπτών σύμφωνα με την Hurriyet, διαμαρτυρήθηκε, καθώς θεώρησε πως «το μουσείο ήταν… άδειο από εκθέματα και μικρό». Προφανώς οι Τούρκοι δεν ικανοποιήθηκαν από τη χειρονομία του κ. Μπουτάρη και να απαιτούν την ονοματοδοσία ενός μεγάλου δρόμου της συμπρωτεύουσας με το όνομα του εθνάρχη τους, όπως σχετικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τους έχει τάξει.
Πάντως, δεν λείπουν και εντός της Ελλάδος οι φωνές εκείνες που κατηγορούν την κυβέρνηση για την επιλογή της να επιτρέψει το άνοιγμα ενός τέτοιου μουσείου και μάλιστα μέσα στη θερινή ραστώνη. Ήδη, ομάδες Ποντίων και Μικρασιατών ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν με την επιστροφή από τις διακοπές και καταγγέλλουν πως τα εγκαίνια έγιναν μυστικά και μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Παράλληλες καταγγελίες υπάρχουν και κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο οποίος για πολιτικούς λόγους και παρά το ότι υπήρξε ο εμπνευστής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με άξονα την καταγωγή του Ατατούρκ από τη βόρεια Ελλάδα, δεν παρέστη στα εγκαίνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μπουτάρης δεν πήγε στα εγκαίνια και εκπροσωπήθηκε από αντιδήμαρχό του, καθώς δεν ήθελε να δώσει στο θέμα της λειτουργίας του μουσείου μεγάλη έκταση, ενώ φοβάται και το πολιτικό κόστος εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
«Δεν χωράει το μουσείο του σφαγέα στη Θεσσαλονίκη»
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος με δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα στέλνει μήνυμα πως «το μουσείο του σφαγέα των Ελλήνων δεν χωράει στη Θεσσαλονίκη», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση πως πραγματοποίησε τα εγκαίνια εν κρυπτώ. Παράλληλα, πηγές από το κόμμα της εθνικιστικής δεξιάς αναφέρουν πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το μουσείο – σπίτι του Τούρκου ηγέτη σε απάντηση της προσπάθειας προσέγγισης Ελλάδος – Τουρκίας. Όμως, αρνητικά σχόλια υπήρξαν και από τον στενό συνεργάτη και φίλο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κ. Φαήλο Κρανιδιώτη για το θέμα σε άρθρο του στο site antinews.gr.
O κ. Κρανιδιώτης, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική απόφαση ανοίγματος ενός τέτοιου μουσείου, τόνισε ειρωνικά πως προτείνει «να δοθεί το όνομα του Κεμάλ σε μια λεωφόρο της συμπρωτεύουσας και να καταλήγει στην Πλατεία Αδόλφου Χίτλερ. Αφού θα τιμηθεί ο δάσκαλος, γιατί να μείνει παραπονεμένος ο μαθητής του, ωρέ Έλληνες;».
Ανακοίνωση ΠΟΕ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σε μια πρωτοφανή ένδειξη ραγιαδισμού και Μιθριδατισμού Yφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι παρέστησαν σε εκδήλωση εγκαινίων “Μουσείου Κεμάλ Αταττούρκ” την επομένη της μεγάλης Πανορθόδοξης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κατοικία που ψευδώς αναφέρεται ως”λίκνο του Μουσταφά Κεμάλ” όπισθεν του Τουρκικού Προξενείου στην Θεσσαλονίκη. “Η ομιλία του Έλληνα αξιωματούχου κινήθηκε στα όρια της νομιμότητας αν δεν τα υπερέβην καθώς εξύμνησε δημοσία άνδρα ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, της Ιωνίας, Αρμενίων και Ασσυρίων. Η ύβρις έφτασε στο σημείο, να αναφέρεται η Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη ως “Ισταμπούλ”στην Ελληνική εκδοχή του μηνύματος που ήταν αναρτημένο στο βήμα από το οποίο μίλησε ο Έλληνας Υφυπουργός. Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε περί “αυξήσεως του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία” στην Θεσσαλονίκη λόγω της λειτουργίας του “Μουσείου” δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί εμείς πιστεύουμε οτι η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία προς την Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει μόνο σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλών φιλικών σχέσεων και όχι με ανιστόρητες ενέργειες εκ μέρους των Ελλήνων αξιωματούχων”, αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου.
“Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκώφευσε απελπιστικά στις προειδοποιήσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος σε Τζαμί. Προσέτρεξε όμως με ανώτερο στέλεχος του στην Κεμαλικής έμπνευσης και αισθητικής, παρωδία εγκαινίων σε χώρο που δεσπόζει μάλιστα κέρινο ομοίωμα του Κεμάλ Μουσταφά καθώς και εικόνες, χάρτες και φωτογραφίες από την παραστρατιωτική του δράση εναντίον των Ελλήνων για την οποία καταδικάστηκε από Συμμαχικό δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη. Το πνεύμα “Ρεπούση” έχει διαποτίσει καθώς φαίνεται την Ελλαδική πολιτική τάξη σε βαθμό που κορυφαίοι αξιωματούχοι να σύρονται σε ανθελληνικές εορτές Μίσους και τιμής σε σφαγείς Ελλήνων.
Καταδικάζουμε την άνω ενέργεια των Ελλήνων αξιωματούχων που παρέστησαν και ζητούμε από την Ελληνική κυβέρνηση τις πρέπουσες εξηγήσεις”, καταλήγει.