19:26, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Guardian: Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν δίπλα σε φίδια, ποντίκια και λύματα

Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας, κυρίως στα ελληνικά νησιά, σκιαγραφεί σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως υπάρχει ευρωπαϊκός προβληματισμός για την ικανότητα της Αθήνας να διαχειριστεί τους πόρους που διαθέτει.
Εστιάζοντας κυρίως στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου, οι συντάκτες αναφέρουν ότι οι αιτούντες άσυλο, που έχουν φτάσει στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, ζουν δίπλα σε φίδια και ποντίκια που τρώνε σκουπίδια.
Οι τουαλέτες και τα ντους δεν λειτουργούν, που σημαίνει πως οι άνθρωποι ζουν δίπλα σε λύματα, χωρίς να υδροδοτούνται ή να ηλεκτροδοτούνται.
Το δημοσίευμα εστιάζει επίσης στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης πόρων.
Η «Guardian» υποστηρίζει ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα υπουργεία στην Αθήνα δεν μπορούν να συντονίσουν το έργο τους, ούτε καν να δαπανήσουν τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα για το προσφυγικό.
Από τα 1,6 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ στην χώρα μας, τα 554 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Οι υποψίες των Βρυξελλών επικεντρώνονται, σύμφωνα με την «Guardian», στο υπουργείο Άμυνας, καθώς υπάρχουν ανησυχίες πως ο Πάνος Καμμένος «δεν δίνει προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων».
Η ανάθεση συμβάσεων για την τροφοδοσία κέντρων φιλοξενίας και για άλλες εργασίες βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση απατών στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Πηγή: skai.gr