12:38, Τρίτη
28 Ιουνίου 2022

H μάχη με τον καρκίνο πριν τα 30

Όταν ο καρκίνος χτυπάει την πόρτα, συνήθως σε βρίσκει απροετοίμαστο και σου ζητά αμέσως να επιστρατεύσεις όλες σου τις δυνάμεις και να δώσεις την πιο σκληρή σου μάχη. Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις, με τον καρκίνο του μαστού να αποτελεί πλέον την πιο συνηθισμένη μορφή, προσβάλλοντας πάνω από  4.500 γυναίκες στην Ελλάδα, και περισσότερες από 1.600.000 παγκοσμίως. Τι γίνεται όμως όταν μια νέα μητέρα η οποία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο θηλασμού, ανακαλύπτει ότι νοσεί; Τότε οι φόβοι της σοβαρής της περιπέτειας δεν αφορούν μόνο την ίδια αλλά και την υγεία του μωρού της.
Της Κοραλίας Μπρανιώτη
Η Ιωάννα Μαρασλίδου είναι 29 ετών και ένιωσε ένα περίεργο εξόγκωμα στο στήθος όταν ακόμη θήλαζε τον 6 ½ μηνών γιό της. «Θήλαζα αποκλειστικά, ήμασταν αυτοκόλλητοι καθώς, ανά δύο ώρες τουλάχιστον ήταν στην αγκαλιά μου. Μερικές εβδομάδες πριν την διάγνωση, ένιωθα ένα κάτι στο δεξί στήθος. Δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία, αν και θυμάμαι πως το είχα αναφέρει στην μαμά μου και στον άντρα μου. Όλοι τότε λέγαμε πως προκλήθηκε από το γάλα αλλά για καλή μου τύχη τελικά, ανέβασα πυρετό και αποφάσισα να επισκεφθώ την γυναικολόγο μου. Η γιατρός ήταν πολύ ξεκάθαρη για αυτό που έβλεπε και με έστειλε κατευθείαν για βιοψία.  Ήμουν στους γονείς μου όταν με πήραν τηλέφωνο και με ενημέρωσαν για την διάγνωση. Τους το είπα, δεν μιλούσε κανείς. Δεν έκλαψα, μου πήρε μέρες για να το κάνω. Προσπαθούσα κυρίως να οργανωθώ. Δεν σκεφτόμουν τόσο εμένα, αλλά το μωρό.  Ευτυχώς τα πήγε πολύ καλά», περιγράφει η ίδια στην Karfitsa.
Ο κίνδυνος που διατρέχει μια νέα μητέρα η οποία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο θηλασμού είναι να μη προβεί σε έγκαιρη διάγνωση. « Το στήθος, ενώ θηλάζεις, περνάει από διάφορα στάδια με αποτέλεσμα να μην υποπτεύεσαι αμέσως τον καρκίνο. Παράλληλα, οι στατιστικές αναφέρουν ότι είναι σχεδόν απίθανο να νοσήσει κανείς όσο ακόμη θηλάζει. Από εκεί και πέρα, βέβαια, αποθηλάζεις και τέλος. Δεν υπάρχει κανένας άλλος κίνδυνος», τονίζει η Ιωάννα και ξεκαθαρίζει ότι για εκείνη η μάχη για τη θεραπεία είναι πλέον η μόνη επιλογή, «Έχω ένα μωρό, έναν σύζυγο και είμαι 29 χρονών. Έχω όλη την ζωή μπροστά μου. Δεν υπήρχε καν δεύτερη σκέψη! Ή κάνεις την θεραπεία ή σε νικάει ο καρκίνος».
«Ο καρκίνος δεν είναι κολλητικός και δε χρειαζόμαστε ιδιαίτερη αντιμετώπιση»
Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια και όπως κάθε ασθένεια είναι ένας αγώνας με πολύπλευρες απώλειες. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που αποφεύγουν να αναφερθούν στη νόσο είτε γιατί φοβούνται πως θα «τρομοκρατήσουν» τους γύρω τους είτε γιατί και οι ίδιοι δε θέλουν να χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης εξαιτίας «υπερβολικής» συμπόνιας από τον περίγυρο. Ωστόσο, η Ιωάννα αποφάσισε να δημοσιεύσει την ιστορία της λίγο μετά τη διάγνωση και πριν ακόμη ξεκινήσει χημειοθεραπεία. Για την ίδια, το να δημιουργήσει σχετική ομάδα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αρχικά αποτέλεσε κίνητρο ώστε να μπορεί να σηκώνεται από το κρεβάτι, να βάφεται και να μην «πέφτει» ψυχολογικά. Στη συνέχεια, ανακάλυψε πως με τον τρόπο αυτόν έχει την ευκαιρία να γνωρίζει και άλλες γυναίκες οι οποίες πολεμούν ή έχουν νικήσει τον καρκίνο. Σήμερα, περισσότερα από 300 άτομα βλέπουν τις κοινοποιήσεις της, στέλνοντας την αγάπη και την θετική τους σκέψη.
«Για μένα ήταν πολύ καλό βήμα. Δεν ήθελα να φαίνομαι αδύναμη και ευάλωτη στο διαδίκτυο, οπότε αναγκάστηκα να χαμογελάω κ να βλέπω πάντα την θετική πλευρά της κάθε κατάστασης. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να είχα κρατήσει κρυφά την αρρώστια μου. Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να είχα κλειστεί για 6 μήνες στο σπίτι και αυτό δε θα το άντεχα», σημειώνει η νεαρή μητέρα και προσθέτει, «Ελπίζω πολύ σύντομα να πάψει πια ο καρκίνος να αντιμετωπίζεται ως ταμπού. Δεν είναι κολλητικός και άτομα με καρκίνο δεν χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Ξέρετε, δεν είναι ωραίο να μπαίνεις στην διαδικασία να βάφεσαι, να φοράς περούκα, για να μην δείχνεις άρρωστη, αλλά παρά όλα αυτά να σε αποφεύγουν κάποιοι, επειδή δεν ξέρουν πως να σε αντιμετωπίσουν».
«Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας και να αγαπάτε τον εαυτό σας»
Με δύναμη, αισιοδοξία, με τη στήριξη της οικογένειά της και τον μικρό της γιο που την «κρατάει» σε διαρκή κίνηση, η Ιωάννα συνεχίζει να βιώνει την καθημερινότητά της, θέτοντας πλέον ως προτεραιότητα την υγεία αλλά και την καλή της διάθεση. Σύμφωνα με την ίδια, η πρόληψη σώζει ζωές και κάθε γυναίκα θα πρέπει να προβαίνει σε αυτοέλεγχο μηνιαίως και σε μαστογραφία ετησίως, με αφετηρία τα 20 έτη. Η ίδια υπογραμμίζει την παράλληλη σημασία της ψυχολογικής κατάστασης και συμβουλεύει όλες τις γυναίκες να εμπιστεύονται το ένστικτο τους, να αγαπούν τον εαυτό τους και να «κάνουν τα πάντα για να νιώθουν καλά».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ