Η αποποινικοποίηση, το Φεστιβάλ Κάνναβης και οι «υποκριτές» πολιτικοί
της Γιώτας Ρουμελιώτη
Η 1η Γιορτή Κάνναβης που έγινε στο Σύνταγμα δίχασε τον πολιτικό κόσμο, καθώς επανήλθε το θέμα της αποποινικοποίησης της κάνναβης, το οποίο αν και ξεκίνησε στην δεκαετία του 1990 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, επανήλθε δριμύτερο μέσα από την διοργάνωση του Φεστιβάλ. Οι μισοί πολιτικοί τάχθηκαν κατά, κάνοντας λόγο για «γιορτή φούντας που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ» και οι άλλοι μισοί τάχθηκαν υπέρ, μιλώντας για «λύση στο πρόβλημα της χρήσης».
Δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Ιωάννα Γαϊτάνη και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μιλάνε στο Κarfitsa.gr και εξηγούν τι σημαίνει ο όρος «αποποινικοποίηση» και κάνουν λόγο για «πολιτικούς που συνειδητά ή ασυνείδητα νομιμοποιούν το εμπόριο» και για «Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι Αρχιεπισκοπή των Αθηνών».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, επισημαίνει ότι μέσα από την αποποινικοποίηση της χρήσης και όχι γενικά των ναρκωτικών, θα μπει τέλος στις «πιάτσες» και στα καρτέλ των ναρκωτικών. «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι να ποινικοποιείται η χρήση και να μην ποινικοποιείται το εμπόριο. Οι χρήστες είναι στις φυλακές ενώ οι μεγαλέμποροι είναι ελεύθεροι. Οι άνθρωποι που πέφτουν στα ναρκωτικά αντιμετωπίζονται ως ποινικοί και άρα αντί να βοηθηθούνε, σπρώχνονται στη συνεχή χρήση. Τώρα μπορεί να γίνει παντού το αλισβερίσι των ναρκωτικών. Η αποποινικοποίηση της χρήσης θα μεταφέρει τη χρήση από τις γνωστές πιάτσες σε ειδικούς χώρους, οι οποίοι θα προσφέρουν και βοήθεια για απεξάρτηση. Απέναντι από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη έχει πιάτσα ανθρώπων που είναι χρήστες. Αυτό είναι το τραγικό», τονίζει η κ. Γαϊτάνη.
Το νόημα της αποποινικοποίησης
«Η αποποινικοποίηση σημαίνει ότι βοηθάει αυτούς που είναι θύματα μιας ολόκληρης βιομηχανίας των ναρκωτικών. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους δούμε ως ασθενείς και να τους βοηθήσουμε με περισσότερη φροντίδα, περισσότερα κονδύλια και με μεγαλύτερη ανάπτυξη των κέντρων αποτοξίνωσης. Η αποποινικοποίηση τους βοηθάει γιατί δεν τους σπρώχνει πιο βαθιά στα ναρκωτικά. Αυτό είναι το νόημά της» λέει και συνεχίζει: «Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι τομείς της υγείας γιατί όταν η αποποινικοποίηση γίνεται μέσα σε κέντρα αποτοξίνωσης, αποφεύγεται και η μετάδοση ασθενειών. Παλαιότερα, υπήρχαν προγράμματα που καταργήθηκαν και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν μπορούμε να τα ξαναπάρουμε πίσω. Σε αυτά εργάζονταν πρώην χρήστες οι οποίοι πηγαίνανε στις πιάτσες για να μοιράζουν σύριγγες, βελόνες κ.τ.λ. για να μην μεταδοθούν ασθένειες», αναφέρει.
«Οι πολιτικοί που είναι κατά… νομιμοποιούν το εμπόριο»
Η κ. Γαϊτάνη αναφέρεται και στους πολιτικούς που άσκησαν δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ξεχωρίζει και τη θέση της από το Φεστιβάλ της Κάνναβης. «Όσοι πολιτικοί είναι κατά της αποποινικοποίησης, συνειδητά ή ασυνείδητα, νομιμοποιούν το παράνομο εμπόριο και άρα το μεγάλο κέρδος. Εμείς εναντιωνόμαστε στο συντηρητισμό. Δεν το κάνουμε ούτε για ψηφοθηρία ούτε για κάτι άλλο», δηλώνει και συνεχίζει σχετικά με το Φεστιβάλ: «Δεν είναι αρνητικό όταν ενημερώνεται ο κόσμος για το τι σημαίνει ποινικοποίηση και το πώς θα μπορούσε να υπάρξει αποποινικοποίηση χωρίς να έρθει το τέλος του κόσμου. Δεν ταυτιζόμαστε πλήρως με τους ανθρώπους που διοργάνωσαν το Φεστιβάλ, αλλά τη μάστιγα των ναρκωτικών πρέπει να την αντιμετωπίζουμε χωρίς ιδεοληψίες», καταλήγει.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκη, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υποστηρίζει ότι η ποινικοποίηση αυξάνει συνεχώς το εμπόριο, με τους μεγαλεμπόρους να είναι στο απυρόβλητο, ενώ κάνει λόγο για «υποκριτές και ηθικολόγους». «Από θέση αρχής είμαι κατά σε οτιδήποτε ναρκώνει και παραλύει τη θέληση των ανθρώπων για τη ζωή. Αυτό το θέμα με την ποινικοποίηση των ναρκωτικών αντί να περιορίσει τη χρήση των ναρκωτικών, έχει αυξήσει τους εμπόρους. Αυτοί μένουν στο απυρόβλητο και την πληρώνουν οι χρήστες που είναι τα θύματα. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς», λέει ο ίδιος.
«Η Νεολαία δεν είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών!»
Σχετικά με την παρουσία της Νεολαίας του κόμματος στο Φεστιβάλ, δηλώνει ότι: «Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε νέο κόσμο. Δεν είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή κάποιοι αφ’ υψηλού ηθικολόγοι που πολύ εύκολα ρίχνουν τον λίθο. Είναι υποχρεωμένη να ασχολείται με οτιδήποτε «καίει» και απασχολεί την νεολαία. Δεν μπορεί να είναι αποστασιοποιημένη σε σοβαρά ζητήματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εμείς ταυτιζόμαστε με οτιδήποτε πιστεύει».
«Δεν έχουμε σχέση με τους υποκριτές»
Σχετικά με τις αντιδράσεις ο κ. Μηταφίδης αναφέρει: «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τους υποκριτές και τους ηθικολόγους. Είμαστε εκεί που βράζει ο τόπος και οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα. Αυτή είναι η αγωνιστική στάση ζωής», καταλήγει.