, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Η Ελλάδα δέχεται πίεση από χώρες της Ε.Ε για το προσφυγικό"

eidomeni_plakat
Έπειτα από τις απειλές που δέχεται η Ελλάδα περί αποπομπής της από τη Ζώνη Σένγκεν, η χώρα περνάει στην αντεπίθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Μετά τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη του Σένγκεν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.
«Δεν συζητείται επίσημα, αλλά υπάρχει πίεση» είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Μουζάλας, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. «Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα… Αυτό το παιχνίδι ευθυνών ενάντια στη χώρα μας είναι άδικο» πρόσθεσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Διέψευσε, δε, ότι η Αθήνα αρνήθηκε αίτημα της ΕΕ να παραλάβει συσκευές, οι οποίες αναμεταδίδουν τα στοιχεία των προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί στα υπόλοιπα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διέψευσε και ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, προειδοποίησε την Ελλάδα για εκδίωξη από τη Σένγκεν, όπως είχαν δημοσιεύσει οι Financial Times.
Ωστόσο, αρκετοί είναι οι διπλωμάτες που επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο αυτό συζητείται, αλλά ανεπίσημα.
«Εργαζόμαστε ώστε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν και να την κάνουμε να λειτουργεί σωστά. Η στιγμή της αλήθειας θα έρθει τον Δεκέμβριο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο, αναφερόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες σε περίπου δύο εβδομάδες.
Το Reuters αναφέρει, μάλιστα, πως η Ελλάδα έχει επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί Σύροι πρόσφυγες, να ταξιδέψουν από τις τουρκικές ακτές στα νησιά της μέχρι τα βόρεια σύνορά της, προς τον προορισμό τους, που είναι η Γερμανία.
Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας, λοιπόν, ο υπουργός Μετανάστευσης τονίζει ότι, όσο η Τουρκία δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, η Αθήνα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες που είναι γεμάτες πρόσφυγες από το να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, έχει πάρει μαζί του πρέσβεις της ΕΕ στη θάλασσα, για να δουν τις αφίξεις και τους ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Αθήνα.
«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά, αν τους ωθήσεις πάλι πίσω στις πλαστικές βάρκες τους, στη μέση της θάλασσας, με 50-70 πρόσφυγες, μου ζητάτε να τους πνίξουμε» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.
Παρά την ενόχληση της Ευρώπης, ωστόσο, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters πως «η ελληνική πλευρά κινείται προς την απαραίτητη κατεύθυνση», επομένως η συζήτηση για την αποπομπή της χώρας από τη Σένγκεν αυτή την εβδομάδα -στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, την Παρασκευή- μπορεί να μην χρειαστεί.
Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παρότι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και «παραλίγο να βγει από την ευρωζώνη», τονίζουν πως η Αθήνα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα.
Από την άλλη, ο κ. Μουζάλας επισημαίνει πως η χώρα μας έχει δαπανήσει περίπου ένα δισ. ευρώ σε εκτός προϋπολογισμού κονδύλια, για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική ροή και έλαβε μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των δύο πλευρών.
Παράλληλα, καλωσόρισε τη βοήθεια της Frontex για την καταγραφή των προσφύγων, αλλά είπε πως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνο ελληνικές δυνάμεις μπορούν να περιπολούν στα σύνορα.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Ταάβι Ρόιβας, δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δείξουν κατανόηση στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η πως η αναστολή συμμετοχής στη Σένγκεν δεν θα βοηθήσει.
Ο Τόιβας, μιλώντας στο Reuters, επισήμανε: «Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα και ξέρω ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να το λύσουμε. Αλλά το να χτίζουμε φράχτες μεταξύ μας δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση».
Επιμένουν οι Ευρωπαίοι: Να αναλάβει η Frontex τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων
Επιμένουν οι Ευρωπαίοι πως τα ελληνικά σύνορα θα πρέπει να φυλάσσονται από την Frontex, καθώς είναι διαπιστωμένη, κατ’ αυτούς, η αδυναμία της Ελλάδας να το πράξει επαρκώς. Κατά την σημερινή ενημέρωση μετά τη συνάντηση του κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ, ο Φιλανδός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν, επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι είναι «πρόθυμοι να βοηθήσουν» την Ελλάδα και πως η ΕΕ «ελπίζει πως θα μπορέσει να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές».
Ο Φινλανδός αντιπρόεδρος σε ερώτηση δημοσιογράφου για την άρνηση των ελληνικών αρχών να δεχθούν βοήθεια από τη FRONTEX και την Επιτροπή στην διασφάλιση των συνόρων τους και το κατά πόσο αυτό παρουσιάζει προβλήματα στη παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Σένγκεν, ο Γίρκι Κατάινεν δήλωσε πως καταλαβαίνει «τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας» αλλά πως η διασφάλιση της ελευθερίας της μετακίνησης των Ευρωπαίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν «διαφυλάξουμε τα σύνορα μας».
Αναλυτικά ο Φινλανδός Επίτροπος τόνισε πως: «Δεν κάναμε τη συζήτηση αυτή στο κολέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον όχι από όσο γνωρίζω. Όλοι καταλαβαίνουμε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να ασφαλίσουν τα σύνορα τους. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι στην Σένγκεν και ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές. Είναι πολύ σημαντικό πως η ελευθερία (μετακίνησης) των Ευρωπαίων θα διατηρηθεί και αυτό είναι δυνατό μόνο εάν διαφυλάξουμε τα σύνορα μας. Είναι σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση και όπως είπα, όλοι καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες της Ελλάδας και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε».
Από τη πλευρά του, ο Ολλανδός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας Φρανς Τίμερμανς απέρριψε οποιαδήποτε υπόνοια περί συμφωνίας με την Τουρκία για μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού μεταναστών στην ΕΕ. Η φήμη αυτή γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας από τη γερμανική εφημερίδα FAZ και έκανε λόγο για 400.000 πρόσφυγες.
Ερωτηθείς για την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας ο Επίτροπος χαρακτήρισε τις φήμες ως «ανοησίες» και απέρριψε την ύπαρξη τους. Σημειώνουμε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε λόγο για «εθελοντική» μετεγκατάσταση από την Τουρκία και δεν δεσμεύθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό.
Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.