Η «ιεροτελεστία» των ασθενοφόρων για κάθε διακομιδή
Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού
H Ευστρατία Σύρμου, νευροχειρουργός ιατρός εργάζεται ως επιμελήτρια Α΄ στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, στην κινητή μονάδα. Κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι της για να πάει στη δουλειά της, εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια, έχει έναν σκοπό: να σώσει ανθρώπινες ζωές.
Δεν φανταζόταν όμως ποτέ ότι την ώρα της μάχης για να βοηθήσει έναν συνάνθρωπο δεν θα έπρεπε να παλέψει μόνο με τον χρόνο, αλλά ξαφνικά θα εμφανιζόταν ένας αόρατος εχθρός που κάθε φορά θα έπρεπε να τον αντιμετωπίζει είτε αυτός βρισκόταν στο σημείο, είτε όχι. Το όνομα του εχθρού είναι «covid19», ο ιός που απειλεί την ζωή μας εδώ και ενάμιση χρόνο.
Πριν από αυτόν ο όγκος εργασίας στο ΕΚΑΒ καθημερινά ήταν μεγάλος, όμως από την αρχή της πανδημίας μεγάλωσε ακόμη περισσότερο. Οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ έχουν αυξηθεί, από διάφορα περιστατικά όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, ότι το πλήρωμα κάθε ασθενοφόρου τα αντιμετωπίζει όλα ως εν δυνάμει κρούσματα covid19. Εκτός και αν έχουν την πληροφόρηση ότι κάποιος ασθενής είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και στις δυο περιπτώσεις τηρούν ευλαβικά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά του ιού. Πριν και μετά από κάθε διακομιδή απολυμαίνουν την καμπίνα του ασθενοφόρου, σε κάθε σημείο. «Γίνεται ειδική απολύμανση από τα πληρώματα. Τα ασθενοφόρα επίσης πηγαίνουν για απολύμανση σε χώρους που διαθέτουν τα νοσοκομεία, αλλά και στα κεντρικά του ΕΚΑΒ», περιγράφει η κα Σύρμου στην Karfitsa.
Πριν από την εμφάνιση του ιού το συναίσθημα που την «πλημμύριζε» ήταν η συνεισφορά και η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, πλέον όμως έχει προστεθεί και ένα ακόμη, ο φόβος μήπως νοσήσει και μεταφέρει τον ιό σε άλλα άτομα ή την οικογένεια της. «Οι αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία είναι στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα περιστατικά. Πρέπει να παίρνουμε έξτρα μέτρα προστασίας, κάτι το οποίο κάναμε ανέκαθεν, αλλά πλέον τα λαμβάνουμε σε κάθε περιστατικό», αναφέρει. Πέρα από την απολύμανση του ασθενοφόρου, καθημερινά τηρούν την «ιεροτελεστία» της αυτοπροστασίας. Εκτός από την μάσκα, τα ειδικά γυαλιά και τα γάντια φορούν και δυο στολές, ανάλογα με το περιστατικό, και φτιάχνουν με αυτό τον τρόπο την δική τους «ασπίδα» απέναντι στον φονικό ιό.
«Πριν ξεκινήσουμε για να πάμε σε ένα περιστατικό φοράμε την μπλε στολή τύπου SARS για τα ύποπτα περιστατικά και την λευκή για τα επιβεβαιωμένα. Το να βάλεις σωστά τη στολή είναι το πιο βασικό. Στην αρχή μας έπαιρνε αρκετή ώρα, πλέον όμως έχουμε μάθει και την βάζουμε σε λιγότερο χρόνο. Ο ένας βοηθάει τον άλλον. Η τύπου SARS θέλει ένα 10λεπτο περίπου και η λευκή 15 με 20 λεπτά», εξηγεί η κα Σύρμου.
Ο γυρισμός μετά την βάρδια
Η επιστροφή στο σπίτι μετά το τέλος της βάρδιας ακολουθείται από μια διαδικασία, τυπική μεν, αλλά σωτήρια. Βήμα βήμα αλλάζει τα ρούχα της τα οποία βάζει σε ειδική σακούλα, αντίστοιχα και τα παπούτσια της. Όταν φτάσει στο σπίτι της μπαίνει αμέσως για μπάνιο και έπειτα βλέπει ξανά την οικογένεια της.
Περιστατικά covid19 ή όχι
Όταν το ΕΚΑΒ λαμβάνει κλήση για περιστατικό υπάρχουν φορές που δεν ενημερώνεται αν ο ασθενής είναι θετικός στον ιό ή όχι. Χαρακτηριστικά η ιατρός αναφέρει ότι «πολλές φορές δεν έχουμε την πληροφόρηση εάν ο ασθενής είναι θετικός στον ιό. Μας έτυχε πρόσφατα περιστατικό στο οποίο σπεύσαμε και όταν πήγαμε εκεί μας είπαν ότι είχε κορονοϊό ο ασθενής, ενώ θα έπρεπε να μας το είχαν αναφέρει πριν φτάσουμε εκεί». Για αυτό τον λόγο τονίζει την αναγκαιότητα οι πολίτες να γνωστοποιούν στο ΕΚΑΒ εάν πρόκειται για κρούσμα ή όχι.
Παρότι αυτή την περίοδο βγαίνουμε δειλά δειλά από το σκληρό lockdown, και η κανονικότητα στις ζωές μας μοιάζει να είναι πιο κοντά μας, η κα Σύρμου εξηγεί ότι «ακόμη και μέχρι σήμερα έχουμε αρκετά περιστατικά covid19, τα οποία μεταφέρουμε».
Μάλιστα, όπως σημειώνει, μπορεί εν μέσω lockdown οι δρόμοι να είχαν ερημώσει, κάτι που έκανε πιο γρήγορη την άφιξη των ασθενοφόρων στο σημείο όπου χρειαζόταν να σπεύσει, όμως τα περιστατικά είχαν αυξηθεί πάρα πολύ.
Από την έντυπη έκδοση της Karfitsa