Το "Μπρόνξ" της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Kentriki copy
Του Βαγγέλη Στολάκη
Πεζοδρομιακή πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών, συναλλαγές, μαχαιρώματα, λειτουργία παράνομων οίκων ανοχής.  Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζουν καθημερινά οι κάτοικοι όχι της Νέας Υόρκης και του Μπρόνξ αλλά του δευτέρου δημοτικού διαμερίσματος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή κέντρο… απόκεντρο. Όπως καταγγέλλουν στην Karfitsa «αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ξεχασμένοι από το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και καθημερινά πρέπει να έρχονται σε επαφή με πόρνες, μαστροπούς, εμπόρους ναρκωτικών και βαποράκια».
Τους συναντήσαμε στο «κέντρο» του δημοτικού διαμερίσματος, κάτω από τα γραφεία της κοινότητας στην οδό Μοναστηρίου, απέναντι από το Σιδηροδρομικό Σταθμό. Θέλησαν να κάνουμε μαζί τους… πιάτσα στις «πιάτσες του αγοραίου έρωτα», εκεί δηλαδή όπου καθημερινά από τις τρεις το μεσημέρι και μετά εμφανίζονται οι πόρνες της περιοχής. Όχι πως η πεζοδρομιακή πορνεία στην οδό Γιαννιτσών είναι κάτι το καινούριο, αφού, όπως μας εξηγούν, οι πρώτες πόρνες εμφανίστηκαν στην περιοχή το 1989. Αυτό που τους έχει εξοργίσει είναι η νέα άδεια λειτουργίας που δόθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης σε οίκο ανοχής στην οδό Γιαννιτσών 111, την ώρα που ο δήμαρχος της πόλης πριν τις εκλογές του 2010 είχε υποσχεθεί τη δημιουργία «γειτονιάς του έρωτα» εκτός κατοικημένων περιοχών στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων.
1 copy
Εξαγριωμένοι οι πολίτες
«Είναι το κερασάκι στην τούρτα» λέει η κ. Νικολέτα, κάτοικος της περιοχής. «Η άδεια δόθηκε γύρω στα τέλη Μαρτίου και ο οίκος ανοχής άνοιξε αμέσως μετά τις εκλογές. Ήταν προεκλογικό κόλπο. Μας λέει ο Χασδάι Καπόν που υπέγραψε την άδεια πως δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί όπως ισχυρίζεται η περιοχή δεν είναι κατοικημένη αλλά… βιομηχανική. Δεν ξέρουμε εμείς και ξέρει αυτός. Όπου υπάρχουν οίκοι ανοχής ανθεί και η πεζοδρομιακή πορνεία. Αυτό μας ενοχλεί» αναφέρει από την πλευρά του ο τραπεζικός Θεόδωρος Ανδριτσόπουλος επίσης κάτοικος της περιοχής και συμπληρώνει ότι «το Β’ Διαμέρισμα είναι η περιοχή που τα «σηκώνει» όλα. Οίκους ανοχής, βρωμιά, μπαρ, εμπόριο ναρκωτικών και άλλα. Μέρα μεσημέρι δεν τολμά γυναίκα να βγει έξω. Παρενοχλούνται οι γυναίκες μας, οι κόρες μας και οι μάνες μας». «Ο δήμος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι η πόλη σταματάει στην Ερμού και μετά είμαστε… Μπαγκλαντές. Αυτό θεωρούν. Δεν έχει πατήσει κανένας το πόδι του εδώ, αλλά ο Μπουτάρης βρίσκει το χρόνο να πάει στο Gay Parade. Για να επισκεφτεί εμάς δεν έχει χρόνο» αναφέρει ο κ. Ανδριτσόπουλος και καταλήγει «ας δώσει ο Καπόν άδεια για να ανοίξει οίκος ανοχής κάτω από το σπίτι του».
Τι λέει ο δήμος
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Χασδάι Καπόν μιλώντας στην «Κ» υποστηρίζει πως: «το 2011 το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ψήφισε σχεδόν ομόφωνα κανονιστική απόφαση για την μετεγκατάσταση των οίκων ανοχής σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης. Η κανονιστική αυτή απόφαση εγκρίθηκε από τη διαπαραταξιακή επιτροπή οίκων ανοχής και την Περιφέρεια και έκτοτε ο δήμος την τηρεί. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής δίνουμε άδεια σε οίκους ανοχής που τηρούν τους όρους της απόφασης». Ο κ. Καπόν συμπληρώνει ότι: «ο συγκεκριμένος λειτουργεί μετά από τρεις επανελέγχους. Ο δήμος εμμένει ότι καλώς εδόθη η συγκεκριμένη άδεια. Ο δήμος άλλωστε ανακαλεί και σφραγίζει όλους εκείνους τους οίκους ανοχής που λειτουργούν παράνομα εκτός των περιοχών που ορίζει η κανονιστική απόφαση». «Μπορούν οι κάτοικοι να ζητήσουν να γίνει νομοθετική ρύθμιση και αλλαγή των αποφάσεων του δήμου. Με τα νομικά δεδομένα που υπάρχουν καλώς εκδόθηκε η συγκεκριμένη άδεια» καταλήγει.
2 copy
Καθημερινό… «πεζοδρόμιο»
Η κ. Νικολέτα έχει το διαμέρισμά της στην περιοχή. Όπως αναφέρει στην «Κ» είναι το πατρικό της και παρ’ ότι είναι συναισθηματικά δεμένη θα το πουλούσε για να αλλάξει η καθημερινότητά της. «Σχεδόν καθημερινά με σταματούν τύποι με αυτοκίνητα και με ρωτούν πόσα παίρνω την ώρα» λέει οργισμένη και συμπληρώνει πως εξαιτίας της κατάστασης τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει ερημώσει. «Ο κόσμος φεύγει. Πουλάει τα σπίτια του και ξενοικιάζει. Μετά τις οκτώ το απόγευμα είναι απαγορευμένη η κυκλοφορία ειδικά πεζών. Δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί» υπογραμμίζει. Συμπληρώνει πως «ο δήμαρχος πλέον δεν είναι ευπρόσδεκτος γιατί έχει αποδείξει πως δεν ενδιαφέρεται».
«Ας φέρουν αυτοί που έχουν  εξουσία τις κόρες τους να ζήσουν εδώ. Η Γιαννιτσών δεν ήταν ποτέ δρόμος πορνείας. Μετά τις άδειες που δόθηκαν στους οίκους ανοχής έγινε» συμπληρώνει ο Βασίλης Λεόνης, συνταξιούχος. «Κάνουν πιάτσα δίπλα από παιδικές χαρές που παίζουν τα παιδιά μας» λέει.
Μεσημεριάτικα…
Η ώρα έξι το απόγευμα. Βλέπουμε από το απέναντι πεζοδρόμιο να κατηφορίζει προς την οδό Πίψου η Μαρία. Εκεί, σε ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο βάζει κάτι πιο… αποκαλυπτικό και όταν έρθει ο πελάτης συνευρίσκεται ερωτικά μαζί του πίσω από ένα δέντρο. Μελαχρινή, αδύνατη φορά λευκό μπλουζάκι, τζιν και ψιλοτάκουνες γόβες. «Τις έχουμε μάθει με το όνομά τους. Οι περισσότερες είναι Βουλγάρες και Αφρικάνες. Υπάρχουν και Αλβανίδες και Ελληνίδες» λέει η κ. Νικολέτα και αναρωτιέται τι να απέγινε «εκείνη η χαζή ξανθιά». Συνεχίζει: «όταν μας βλέπουν κρύβονται γιατί φοβούνται. Εμείς παίρνουμε το 100 αλλά λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούν να συλληφθούν. Οδηγούνται στο τμήμα και μετά από μια ώρα είναι πάλι έξω, έτοιμες για… δουλεία». Η ίδια διηγείται και την περίπτωση άλλης ιερόδουλης. «Ήταν έγκυος και έκανε πεζοδρόμιο με φουσκωμένη κοιλιά. Τώρα που γέννησε, παίρνει το καροτσάκι με το μωρό και τον άντρα της. Αυτοί κάθονται σε μια καντίνα και η Βουλγάρα απέναντι ψάχνει πελατεία», λέει.
Κατηφορίζουμε στην οδό Μαντζάρου και Αλιάκμονος με σκοπό να «περπατήσουμε» στις γειτονιές του έρωτα. Ήδη δυο «νεράιδες της νύχτας» όπως της αποκαλούν χαϊδευτικά έχουν πιάσει δουλειά, την ώρα μάλιστα που δίπλα υπάρχει φροντιστήριο και μαθητές, ενώ ένα αμάξι μπλε χρώματος τις παρακολουθεί και «κόβει» βόλτες στο στενό. Οι τιμές ποικίλουν. Μπορεί κάποιος να περάσει λίγες στιγμές ευχαρίστησης με μόλις δεκαπέντε και είκοσι ευρώ. Οι κάτοικοι αναφέρουν πως στο παρελθόν καθημερινά περίπου 150 γυναίκες πήγαιναν πάνω-κάτω στη Γιαννιτσών. Σήμερα έχουν περιοριστεί στις τριάντα, αφού οι συχνές έφοδοι των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ έχουν βελτιώσει λίγο την κατάσταση. «Η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια κάνει καλά τη δουλειά της. Τους παίρνω κάθε βράδυ τηλέφωνο και έρχονται. Όμως και οι πόρνες έχουν μάθει να κρύβονται, ώστε να μην τις εντοπίζουν. Με την αστυνομία γενικά έχουμε καλή συνεργασία» αναφέρει η κ. Νικολέτα.
«Όχι» σε κατοικημένες περιοχές
Μπαίνουμε σε ένα στενάκι με την «ομάδα δράσης» όπως αυτοαποκαλούνται, όσοι συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στην πεζοδρομιακή πορνεία. Μπροστά μας ένας οίκος ανοχής που όμως έχει κλείσει. Παραδίπλα λειτουργεί ένας άλλος και στη μέση του δρόμου πέντε νεαροί. «Εδώ έρχονται οι πελάτες που δεν θέλουν να συνευρεθούν με γυναίκες αλλά με… αγοράκια» όπως λένε οι κάτοικοι χαρακτηριστικά. Σήμερα στην περιοχή λειτουργούν νόμιμα δυο οίκοι ανοχής, αφού οι περισσότεροι έχουν μεταφερθεί στην περιοχή των Σφαγείων. Αίτημα των κατοίκων ωστόσο παραμένει η μεταφορά όλων των οίκων σε μη κατοικημένη περιοχή. «Δεν έχουμε πρόβλημα με το επάγγελμα που άλλωστε είναι και το αρχαιότερο. Αλλά να μην κάνουν πεζοδρόμιο δίπλα μας» σχολιάζει η κ. Νικολέττα.
6 copy
Πορνεία και άλλα…
Το μπλε αυτοκίνητο εξακολουθεί να παρακολουθεί μια σκουρόχρωμη γυναίκα γύρω στα είκοσι. Ενίοτε «ανάβει» αλάρμ όταν «βλέπει» πελάτες να τη σταματούν και να τη ρωτούν «πόσο πάει η ταρίφα». Η πεζοδρομιακή πορνεία ωστόσο, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Β’ Διαμερίσματος. Όπως εξηγούν καθημερινά γίνονται αυτόπτες μάρτυρες διακίνησης ναρκωτικών και «περίεργων» όπως αναφέρουν συναλλαγών, ακόμα και φόνων. «Στη γωνία πριν τρία χρόνια σκότωσαν μια τραβεστί. Πριν ένα χρόνο μπήκαν δυο άνδρες σε ένα μαγαζί και μετά μάθαμε για μια δολοφονία» λέει ο κ. Λεόνης. Ο κ. Ανδριτσόπουλος από την πλευρά του καταγγέλλει και περιπτώσεις παιδεραστίας. «Έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία στην Αστυνομία» συμπληρώνει.
Οι ίδιοι καταγγέλλουν επίσης πως πίσω από την απαξίωση της περιοχής απέναντι από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης ενδεχομένως «να κρύβονται συμφέροντα μεγαλοεργολάβων» όπως λένε. «Μπορεί ορισμένοι να θέλουν να απαξιώσουν την περιοχή με σκοπό να αγοράσουν φτηνά και σε χαμηλές τιμές οικοδομές έτσι ώστε να πουλήσουν τα σπίτια μας ακριβά όταν η περιοχή αναβαθμιστεί με την κατασκευή του τερματικού σταθμού του Μετρό Θεσσαλονίκης» καταλήγουν μέλη της «ομάδας δράσης» που μας ξενάγησαν στη γειτονιά τους.
Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη, Κυβέλη Ρουμελιώτη που είναι κάτοικος της περιοχής υποστηρίζει πως «το πρόβλημα ήταν οξυμένο στο παρελθόν. Πλέον δε το συναντά κανείς συχνά. Πιάτσες υπάρχουν στα στενά». Η ίδια αναφέρει ακόμα πως «εάν κάποιοι οίκοι λειτουργούν παράνομα , η αστυνομία τους κλείνει και αυτοί ανοίγουν ξανά δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου. Μένω εδώ από μικρό παιδί και δεν με έχει ενοχλήσει κανείς» καταλήγει.