fbpx

, Τρίτη
10 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

Η καλύτερη μπυραρία της Ελλάδας είναι στη… Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ)

best_beer2
Του Άρη Κουτσιούκη
Σε ένα από τα στενά σοκάκια του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τη Νικηφόρου Φωκά, βρίσκεται μια μπυραρία, η οποία είναι βραβευμένη ως η κορυφαία της Ελλάδας για το 2014 και… βάζει υποψηφιότητα και για το 2015, καθώς ο ιδιοκτήτης της έχει δημιουργήσει παράδοση.
Βλέπετε, ακόμη και η πρώτη μπυραρία που άνοιξε στον… Τρίλοφο το 2004, κατάφερε να ψηφιστεί ως η νούμερο ένα στην Ελλάδα για το 2013. «Η μπύρα ήταν πάντα ένα προσωπικό χόμπι, προσωπική λατρεία να το πω και σε κάποια φάση είδα ότι υπήρχαν πολλές μπυραρίες στην Ελλάδα, αλλά ασχολιόντουσαν με τη μπύρα πολύ επιδερμικά. Δηλαδή, μπύρες που βρίσκει ο άλλος στο σούπερ μάρκετ, οι άλλοι τις πουλούσαν και σαν μπυραρίες και εκεί έβαλα το προσωπικό μου πάθος, την αγάπη μου για τη μπύρα, μέσα στη δουλειά μου. Έτσι διακρίθηκε και η προηγούμενη μπυραρία που είχαμε και έφτασε, παρόλο που ήταν σε ένα χωριό, στον Τρίλοφο, στη μέση του πουθενά, μέσα στα χωράφια, να ψηφιστεί ως νούμερο ένα μπυραρία στην Ελλάδα και απλά τώρα η Hoppy Pub συνεχίζει την ιστορία και αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται στα κορυφαία σημεία της Ευρώπης» λέει στο karfitsa.gr ο ιδιοκτήτης της, Γιώργος Αλεξάκης και μας εξηγεί πως γίνεται η διαδικασία της… αξιολόγησης. « Ό,τι μαγαζί υπάρχει στην Ελλάδα το κάνουν review οι πελάτες, είτε Έλληνες, είτε ξένοι, λένε την άποψή τους για το μαγαζί και αυτό βαθμολογείται ανάλογα. Μιλάμε για τουλάχιστον 200 μπυραρίες σε όλη την Ελλάδα.»
best_beer4
«Υπάρχουν πάνω από 100 είδη μπύρας»
Όπως μας εξηγεί, στο μαγαζί δεν υπάρχει σταθερός κατάλογος μπύρας, από μέρα σε μέρα υπάρχει διαφορετική ποσότητα και διαφορετικά είδη μπύρας. «Πρώτα από όλα, τα είδη μπύρας που υπάρχουν δεν ξέρω κατά πόσο τα γνωρίζει ο κόσμος. Ο Έλληνας ξέρει ξανθιά, μαύρη, κόκκινη, το οποίο δεν ισχύει καν. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά είδη μπύρας» αναφέρει ο κ. Αλεξάκης και συμπληρώνει: «Στο μαγαζί μας συνήθως υπάρχουν από 100 ετικέτες διαφορετικές, αλλά και διαφορετικά είδη μπύρας. Τα βαρέλια που έχουμε στον πίνακα, ό,τι τελειώνει πάντα βάζουμε κάτι καινούριο, ποτέ δεν έχουμε μόνιμο line-up. Συνέχεια αλλάζουμε, από 100 μέχρι 400, υπάρχουν συνέχεια διαφορετικές μπύρες».
Όσο για τους πελάτες του; «Υπάρχουν πελάτες από τη Θεσσαλονίκη, απλά σε μας δεν έρχονται με τη λογική “μπύρα, λουκάνικο, τραπεζαρία”. Σε μας έρχονται με τη λογική γευσιγνωσίας, “απολαμβάνω τη μπύρα μου, μαθαίνω για τη μπύρα μου, την κουλτούρα της, την ιστορία της μπύρας, τα υλικά της”. Εμείς δεν ξοδέψαμε λεφτά για τον διάκοσμο του μαγαζιού, αλλά για την ποιότητα του σερβιρίσματος» μας εκμυστηρεύεται το… μυστικό της επιτυχίας και προσθέτει: «Είμαστε από τα λίγα μαγαζιά που έχουμε ψυκτικό δωμάτιο, που οι μπύρες είναι στη σωστή θερμοκρασία και αγορασμένες δικές μας βρύσες, δεν μας τις έχει δώσει καμία εταιρεία. Σε μας έρχονται με τη λογική να πιουν σωστά τη μπύρα τους και αυτό το πράγμα δυστυχώς το ξέρουν περισσότερο οι ξένοι, ο Έλληνας τώρα σιγά-σιγά μπαίνει στην κουλτούρα της μπύρας και χαιρόμαστε πολύ που βοηθάμε σε αυτό» καταλήγει ο κ. Αλεξάκης.
best_beer
«Ένας ακόμα λόγος για να ταξιδέψεις στη Θεσσαλονίκη»
Μάλιστα, δηλώνει χαρούμενος που, όπως λέει, έχει δώσει ακόμα έναν λόγο για να ταξιδέψει κάποιος στη Θεσσαλονίκη. «Πέρα από τον Λευκό Πύργο, τα ωραία βυζαντινά μνημεία, τη βόλτα στην παραλία, έχουμε δώσει και έναν λόγο ακόμα να έρθει κάποιος στην πόλη μας. Έχουμε ένα κελάρι μπύρας, το οποίο το φυλάμε σε σωστές θερμοκρασίες και υπάρχουν πολλές σπάνιες μπύρες, πράγμα το οποίο κάνει πολύ κόσμο να ταξιδέψει για να αγοράσει μοναδικά κομμάτια μπύρας». Ποιες είναι όμως οι τιμές;
«Οι τιμές για αυτού του είδους τις μπύρες είναι από τις καλύτερες που μπορεί να βρει κάποιος στην Ευρώπη. Αν κάποιος επισκεφθεί παρόμοια μαγαζιά στην Ευρώπη θα καταλάβει ότι στις τιμές κάνουμε πολύ μεγάλη χάρη» λέει ο κ. Αλεξάκης και εξηγεί: «Για τον Έλληνα που είναι συνηθισμένος να πίνει κάποια προϊόντα τα οποία δεν είναι καλά ποιοτικά και πάλι όμως είναι ανταγωνιστικές, γιατί ξεκινάμε από το ποτήρι στα 2.50€ και μετά η τιμή αναλόγως της ποιότητας της μπύρας, μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, 50€, 60€ το μπουκάλι».
Όπως λέει στο karfitsa.gr, η Αμερική είναι η πιο προηγμένη χώρα στη μπύρα και ενδιαφέρον έχουν οι κριτικές των επισκεπτών της μπυραρίας. «Με τιμάει πολύ όταν βλέπω Αμερικάνους να μπαίνουν και να αφήνουν κριτική, γράφοντας ότι τους θυμίζει ένα κομμάτι από το σπίτι τους. Όχι ότι θέλω να μοιάσω στους Αμερικάνους, όσο ότι βλέπεις ότι οι ξένοι βρίσκουν ένα μέρος να νιώσουν οικεία και να περάσουν καλά και να θυμούνται τη Θεσσαλονίκη και για άλλο πράγμα. Είναι σίγουρα τιμητικά και τα σχόλια των Ελλήνων, που γράφουν ότι μαθαίνουν για τη μπύρα πράγματα που δεν ήξεραν, αλλά είναι ακόμα πιο τιμητικό όταν η αναγνώριση έρχεται από κόσμο που είναι στην κουλτούρα της μπύρας. Μια επίσκεψη στο ratebeer, στο foursquare, στο tripadvisor θα σας πείσει. Στο ratebeer είναι στην παγκόσμια κατάταξη στο νούμερο 29, παρόλο που είναι ένα πολύ μικρό μαγαζί» καταλήγει ο Γιώργος Αλεξάκης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.