Η μαθητική «επιχείρηση» που παράγει ζωοτροφές
Καινοτόμες ζωοτροφές από υπολείμματα τροφίμων για ζώα παραγωγής και κατοικίδια σχεδιάζουν να παρασκευάσουν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης» στο πλαίσιο του προγράμματος της «Εικονικής Επιχείρησης 2022» του Junior Achievement Greece, έχοντας μάλιστα ως inspirational mentor την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία είχαν, πρόσφατα, την πρώτη τους διαδικτυακή συνάντηση.
Η «Political» επικοινώνησε με την καθηγήτρια Γεωπόνο του ΕΠΑΛ κυρία Κυριακή Κεραμιτσόγλου, η οποία συντονίζει τις προσπάθειες των παιδιών. Η ίδια σημειώνει ότι ένας από τους στόχους του σχολείου είναι η αειφορία και η κυκλική οικονομία. «Στο πλαίσιο αυτό εμπνευστήκαμε με τα παιδιά, μετά την παρατήρησή μας ότι πετάμε αρκετά τρόφιμα, πώς θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε.
Να διερευνήσουμε, δηλαδή, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μας δίνει η κυκλική οικονομία», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια πραγματοποίησαν αρχικά μια έρευνα στην πόλη τους, ώστε να δουν τα τρόφιμα που απορρίπτονται από σούπερ μάρκετ, από διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσουν αυτά τα υπολείμματα τροφίμων, ώστε να παρασκευάσουν ζωοτροφές για διάφορα ζώα κατοικίδια ή ό,τι άλλο υπάρχει στο αγρόκτημα.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 33 παιδιά. «Είναι παιδιά του τομέα Γεωπονία Τροφίμων και Περιβάλλοντος της δευτέρας και της τρίτης τάξης, καθώς και του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης. Τώρα, για την έμπνευση που μας δίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου, που ανέλαβε ως μέντορας αυτού του προγράμματος, είχαμε μία διαδικτυακή συνάντηση, δεν ξέρουμε αν θα μας επισκεφθεί κιόλας κάποια στιγμή και θα έχουμε και μια δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση. Η Πρόεδρος ακούει τις ιδέες των παιδιών που αναφέρονται στο πόσο προχωράει το πρόγραμμα. Κατά κάποιο τρόπο εμπνεόμαστε από αυτή την επικοινωνία. Οι μαθητές μας το έχουν πάρει υπεύθυνα και σοβαρά», σημειώνει η κυρία Κεραμιτσόγλου.
«Αποκτούν πολλές δεξιότητες»
Η καθηγήτρια τόνισε ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που το σχολείο συμμετέχει σε τέτοια προγράμματα. «Την πρώτη φορά διακρίθηκε το σχολείο μας μέσα στα 10 καλύτερα. Οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά είναι πάρα πολλές. Πώς θα σχεδιαστεί μια έρευνα, πώς θα την διεξάγουν, στο τεχνικό κομμάτι να δουν τις ανάγκες των ζώων σε θρεπτικά στοιχεία, να παρασκευάσουν τις ζωοτροφές, να δουν ποιο είναι το περιεχόμενο της κάθε ζωοτροφής σε θρεπτικά στοιχεία, πώς να σχεδιάσουν το λογότυπο της εταιρείας», αναφέρει και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια της παρασκευής των ζωοτροφών θα έχουμε και πάλι υπολείμματα, αλλά επειδή θέλουμε να έχουμε μηδενικά απορρίμματα τροφών, θα τα κομποστοποιήσουμε με τη μέθοδο Μποκάθ. Αυτή η μέθοδος μας δίνει δύο πλεονεκτήματα, το ένα είναι ότι μπορούμε να κομποστοποιήσουμε και ζωικά τρόφιμα και το δεύτερο είναι ότι μιλάμε για μια πολύ γρήγορη διαδικασία, δηλαδή μπορούμε σε 4 εβδομάδες να έχουμε έτοιμο κομπόστ, έτοιμο οργανικό λίπασμα για βιοκαλιεργητές».
Η κυρία Κεραμιτσόγλου σημειώνει ιδιαίτερα την ανάγκη αναβάθμισης της αυτοεκτίμησης των παιδιών και ιδιαίτερα σε μια ακριτική περιοχή, που τα παιδιά δεν έχουν πολλές ευκαιρίες και γενικά το οικονομικό υπόβαθρο είναι χαμηλό. Ενώ περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποια παιδιά που συμμετέχουν στην προσπάθεια σημειώνει: «Είμαστε και ένα πολυπολιτισμικό σχολείο. Έχουμε ακόμα παιδιά που κάνουν δύο ώρες να έρθουν στο σχολείο από το χωριό και δύο ώρες να επιστρέψουν».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL