«Η οικονομική κρίση αύξησε τις παρασύρσεις πεζών»
Της Έλενας Καραβασίλη / Φωτορεπορταζ Σάββας Αυγητίδης
«Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Ο δρόμος δεν είναι δικός μας, τον μοιραζόμαστε είτε ως πεζοί, είτε ως οδηγοί», σημειώνει στην Karfitsa o υπαστυνόμος Α’ της διεύθυνσης τροχαίας Θεσσαλονίκης, Σταύρος Κοσμίδης, αναφερόμενος στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που σημειώνονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον ίδιο, μοιάζει να είναι υπαίτια της ραγδαίας αύξησης που παρατηρείται στις παρασύρσεις πεζών.
«Ο καθένας θεωρεί το δρόμο… ιδιοκτησία του. Κατά τη δική μου άποψη, υπάρχει κι άλλος λόγος που έχουν αυξηθεί τα δυστυχήματα. Πριν την οικονομική κρίση οι παρασύρσεις πεζών ήταν στο 5% και σήμερα φτάνουν στο… 25%. Μειώθηκαν τα αυτοκίνητα που κινούνται στους δρόμους της πόλης αλλά, αυξήθηκαν οι ταχύτητες τους μέσα στην πόλη! Στο παρελθόν ο όγκος των οχημάτων ήταν μεγάλος, οπότε αναγκαστικά ήταν μειωμένη και η ταχύτητα με την οποία κινούνταν. Στην Εγνατία η απόσταση μεταξύ δύο ΙΧ δε ξεπερνούσε τα 10 μέτρα, αυτή η απόσταση έχει φτάσει τα… 30 μέτρα. Ο οδηγός πλέον τρέχει μέσα στην πόλη χωρίς να προλαβαίνει να κόψει ταχύτητα. Άνθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας, είχαν συνηθίσει να περνούν απρόσεκτα τους δρόμους όταν η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με αποτέλεσμα τώρα να αυξάνονται αυτά τα περιστατικά», λέει.
Βέβαια όπως επισημαίνει ο ίδιος, όσο αφορά τα παιδιά, ο αριθμός παράσυρσης πεζών κυρίως γύρω από σχολεία είναι αισθητά μικρότερος συγκριτικά με παλαιότερα χρόνια, όπου σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση των δασκάλων και των γονέων στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Εμάς μας ενδιαφέρει να ενημερώνονται και οι γονείς ούτως ώστε να ξέρουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται στο δρόμο όταν έχουν μαζί τους τα παιδιά», υποστηρίζει.
Μαθήματα… ζωής!
Λιωμένες λαμαρίνες, άμορφες μάζες από σίδερα, αυτοκίνητα κομμένα στη μέση είναι οι εικόνες που… «μυρίζουν» θάνατο και παρουσιάζονται στις συγκεκριμένες εκθέσεις, προκειμένου το μάθημα να γίνει πιο βιωματικό και να έχει αποτέλεσμα. «Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, έχουν τραβηχτεί από άντρες της τροχαίας που βρισκόντουσαν επί τόπου στο σημείο του ατυχήματος. Τις χρησιμοποιούμε στις εκθέσεις με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε τους Έλληνες πολίτες και να καταφέρουμε να μειώσουμε τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων», λέει. Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμίδης, στην όψη και μόνο αυτών των εικόνων, το κοινό κάθε ηλικίας παγώνει. «Οι εκθέσεις της τροχαίας πραγματοποιούνται σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης εδώ και μία πενταετία σε ετήσια βάση. Έχουμε αλλάξει λιγάκι τον τρόπο παρουσίασης, κάνοντας ενημερώσεις σε σχολικές μονάδες, όπου ενημερώνονται περίπου 70.000 μαθητές από όλες τις βαθμίδες. Επίσης ενημέρωση γίνεται και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι υπερήλικες και τα ΑμεΑ, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια σε κέντρα αποθεραπείες τοξικομανών καθώς και στις φυλακές», εξηγεί ο ίδιος.
Καρποφόρες προσπάθειες
«Ευτυχώς διαπιστώνουμε πως οι προσπάθειες μας είναι καρποφόρες. Από έτος σε έτος, τα συγκριτικά αποτελέσματα μας δείχνουν ότι μειώνονται τα τροχαία ατυχήματα ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι έχουμε μείωση και στα σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Δεν είναι μόνο αυτοί που χάνουν τη ζωή τους, είναι και αυτοί που μένουν με σοβαρά κινητικά προβλήματα», τονίζει ο κ. Κοσμίδης και συνεχίζει: «Όταν πηγαίνουμε σε κάποιο σχολείο, παρατηρούμε ότι τα παιδιά είναι ενημερωμένα. Για παράδειγμα πηγαίνουμε σε ένα δημοτικό. Μετά από δύο χρόνια, μπορεί να πάμε στο ίδιο σχολείο και σε άλλη τάξη. Αυτό που βλέπουμε με μεγάλη χαρά είναι ότι τα παιδιά θυμούνται. Οι ενημερώσεις γίνονται με οπτικοακουστικό υλικό ώστε να μένει στη μνήμη τους. Από τη σωστή συμπεριφορά οδήγησης με το ποδήλατο και το αυτοκίνητο, μέχρι το πώς πρέπει να κινούνται όταν είναι πεζοί».
Κυριότερα αίτια
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, σύμφωνα με την τροχονομική έρευνα της ελληνικής αστυνομίας είναι:
Η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η απόσπαση προσοχής του οδηγού, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας/προστατευτικού κράνους, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και η παραβίαση της προτεραιότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Δομζαρίδη, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του στην άσφαλτο κάθε εβδομάδα, ενώ όπως λέει η περιφερειακή οδός αποτελεί τον πιο επικίνδυνο δρόμο κι αυτό γιατί οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα χωρίς να προσέχουν ότι μπορεί για παράδειγμα να γίνονται έργα ή να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο δρόμο.
«Οδηγώ με ασφάλεια»
Η Ελληνική Αστυνομία, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
- Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
- Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
- Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
- Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
- Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
- Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
- Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
- Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
- Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
- Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
Ποινές σε πεζούς
Από την πλευρά του ο διευθυντής τη διεύθυνσης τροχαίας Θεσσαλονίκης, με το βαθμό του Ταξίαρχου, Φώτης Δομζαρίδης, σημειώνει ότι: «Τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα οφείλονται στην έλλειψη προσοχής από τον οδηγό. Ιδίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι συχνό το φαινόμενο της παράσυρσης πεζών. Κάτι που οφείλεται στην ανεξέλεγκτη διάσχιση του οδοστρώματος από τους πεζούς. Για παράδειγμα στην Τσιμισκή, ενώ έχει κάγκελα, μπορεί να περνάνε από πάνω για να διασχίσουν το δρόμο όπου κάθε 50 μέτρα έχει διάβαση πεζών. Βέβαια και οι οδηγοί δεν προσέχουν. Είναι σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο, ιδίως σε μεγάλες ηλικίες να περνάνε το δρόμο χωρίς να κοιτούν δεξιά και αριστερά». Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δομζαρίδης, «ποινές υπάρχουν και προβλέπονται από τον ΚΟΚ και για τους πεζούς, οι οποίες επιβάλλονται και βεβαιώνονται».
*Οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται στις εκθέσεις της τροχαίας και έχουν τραβηχτεί από άνδρες της υπηρεσίας και αναπαραχθεί από τον φωτορεπόρτερ Σάββα Αυγητίδη