fbpx

, Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Η συγνώμη ενός δικαστικού για τη βραδύτητα του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης…

φωτο Σάββας Αυγητίδης
“Μας χρειάζεται μια νομοθεσία πίσω από τις λέξεις που να ζωοποιεί κάτι που κατορθώνει και η υψηλή ποίηση” τόνισε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου που αναφέρθηκε στη Δικαιοσύνη μέσα από το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη… (φωτο Σάββας Αυγητίδης από τα Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης)
—-
Ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης είναι καθοριστικός και συχνά μοιραίος για τους πολίτες.”Υπήρξε περίπτωση καρκινοπαθούς αξιωματικού που προσέφυγε στο Δικαστήριο, αλλά απεβίωσε και τη διαδικασία συνέχισαν οι κληρονόμοι του από τους οποίους ζήτησα συγνώμη” τόνισε μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος Επικρατείας και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, αναφερόμενος στη βραδύτητα του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο ημερίδας “Δικαιοσύνη και Λογοτεχνία” στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Λαζαράτος, ανέλυσε την περίπτωση του μυθιστορήματος του αείμνηστου Μ Κουμανταρέα “ο Ωραίος Λοχαγός” ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επίπτωσης της βραδύτητας αλλά και της γραφειοκρατείας στην απονομή δικαιοσύνης που συνέθεσε ένα καφκικό σκηνικό στα χρόνια της Δικτατορίας.
“Μας χρειάζεται μια νομοθεσία πίσω από τις λέξεις που να ζωοποιεί κάτι που κατορθώνει και η υψηλή ποίηση” τόνισε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου που αναφέρθηκε στη Δικαιοσύνη μέσα από το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη. “Το παν εξαρτάται από μια στιγμή. Τη στιγμή που όταν πας να την αδράξεις…χάνεται” είπε η κ Ηλιοπούλου αναφερόμενη στην ακριβή στιγμή και τη σχέση της με τη Δικαιοσύνη.

Η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη διατυπώνοντας μερικές σκέψεις για τη σχέση Λογοτεχνίας με τη Δικαιοσύνη είπε: “Μάλλον θα διαπιστώνετε ότι η κακή λειτουργία των θεσμών, η προσβολή τους με νόμους όπως π.χ αυτός “Περί Ευθύνης Υπουργών” μπορεί να εξοργίσει αλλά και να μειώσει τις ηθικές αντιστάσεις πολλών, να μετατρέψει όλη την κοινωνία σε ένα υποβρύχιο που γέρνει. Και σίγουρα , λόγω γνώσεων συνολικής εποπτείας και πλούσιας εμπειρίας στον στίβο της καθημερινής πρακτικής, εσείς πρώτοι απ όλους γνωρίζετε ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό αφού π.χ οι διαβόητες offshore είναι νόμιμες αλλά η δημιουργία φορολογικών παραδείσων, ελεεινό εφεύρημα πλεονεξίας, είναι ανήθικη και αντίθετα, το παράνομο δύναται να είναι ηθικό και εδώ ερχόμαστε κι εμείς, η λογοτεχνία, το θέατρο, η μουσική , ο κινηματογράφος , οι εικαστικές δημιουργίες. Η παγκόσμια σκηνή της τέχνης έχει προσθέσει προβληματισμό και έχει προσφέρει εμβληματικούς ήρωες είτε μικροπαραβάτες του νόμου για λόγους επιβίωσης , είτε αρνητές συμμόρφωσης με νόμους που συνθλίβουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες”.
Στη διάρκεια της Ημερίδας μίλησαν μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος-κριτικός θεάτρου Κωνσταντίνος Γεωργουσόπουλος με θέμα “Έγκλημα, ενοχή και τιμωρία στο θεάτρο”, η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  και συγγραφέας Λένα Διβάνη η οποία αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων και της σχετικής νομοθεσίας μέσα από τη Λογοτεχνία και ο Δημοσιογράφος συγγραφέας  Δημοσθένης Κούρτοβικ μίλησε για τη σχέση του Δικαίου με την Ηθική και την Συνείδηση.
Ο Δικαστής του 21ου αιώνα οφείλει να είναι ένας διανοούμενος. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε πραγματοποιείται και η εκδήλωση Λογοτεχνία και Δικαιοσύνη που φέρνει για πρώτη φορά τη δραστήρια Σχολή Δικαστικών Λειτουργών Θεσσαλονίκης κοντά στο ευρύ κοινό.
” Η Λογοτεχνία βοηθά τον Δικαστή να προβλέψει την επίδραση που έχει η απόφασή του στις ζωές των άλλων, αλλά και να συνθέσει μια καλά αιτιολογημένη απόφαση” είπε ο Σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος. Άλλωστε, αυτό είναι και το ζητούμενο στη σύνθετη πλέον καθημερινότητά μας: Η αιτιολογημένη απόφαση…  

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.