Η συγνώμη ενός δικαστικού για τη βραδύτητα του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης…
“Μας χρειάζεται μια νομοθεσία πίσω από τις λέξεις που να ζωοποιεί κάτι που κατορθώνει και η υψηλή ποίηση” τόνισε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου που αναφέρθηκε στη Δικαιοσύνη μέσα από το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη… (φωτο Σάββας Αυγητίδης από τα Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης)
—-
Ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης είναι καθοριστικός και συχνά μοιραίος για τους πολίτες.”Υπήρξε περίπτωση καρκινοπαθούς αξιωματικού που προσέφυγε στο Δικαστήριο, αλλά απεβίωσε και τη διαδικασία συνέχισαν οι κληρονόμοι του από τους οποίους ζήτησα συγνώμη” τόνισε μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος Επικρατείας και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, αναφερόμενος στη βραδύτητα του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο ημερίδας “Δικαιοσύνη και Λογοτεχνία” στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Λαζαράτος, ανέλυσε την περίπτωση του μυθιστορήματος του αείμνηστου Μ Κουμανταρέα “ο Ωραίος Λοχαγός” ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επίπτωσης της βραδύτητας αλλά και της γραφειοκρατείας στην απονομή δικαιοσύνης που συνέθεσε ένα καφκικό σκηνικό στα χρόνια της Δικτατορίας.
“Μας χρειάζεται μια νομοθεσία πίσω από τις λέξεις που να ζωοποιεί κάτι που κατορθώνει και η υψηλή ποίηση” τόνισε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου που αναφέρθηκε στη Δικαιοσύνη μέσα από το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη. “Το παν εξαρτάται από μια στιγμή. Τη στιγμή που όταν πας να την αδράξεις…χάνεται” είπε η κ Ηλιοπούλου αναφερόμενη στην ακριβή στιγμή και τη σχέση της με τη Δικαιοσύνη.