fbpx

, Τρίτη
15 Οκτωβρίου 2024

search icon search icon

"Η Θεσσαλονίκη έγινε κέντρο προς την Βαλκανική, τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη"

taiped_pitsiorlas
«Πρέπει να ξεφύγουμε από την μιζέρια της συζήτησης για «ξεπούλημα». Έχουν αντιστραφεί οι όροι. Γίνεται συζήτηση αν ξεπουλάμε την Ελλάδα ή όχι. Μία χώρα μπορεί και πρέπει να είναι περήφανη, κανείς όμως δεν μπορεί να είναι περήφανος αν ζει με δανεικά», είπε στον Αlpha 989 ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και πρόσθεσε ότι «ως Έλληνες, αν θέλουμε να επιτελέσουμε εθνικό σκοπό, πρέπει να σταματήσουμε να σκιαμαχούμε».
Χαρακτήρισε εντυπωσιακό τον ρυθμό προόδου στις αποκρατικοποιήσεις. «Θα επιβεβαιωθεί άμεσα. Το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για επενδύσεις στην Ελλάδα. Βλέπω κάθε μέρα από όλο τον κόσμο επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας. Καναδική εταιρεία οργάνωσε παρουσίαση στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ. Συγκέντρωσε στα γραφεία μας 33 ακολούθους ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα συζητιέται πολύ και είναι στο επίκεντρο των αναζητήσεων», είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε ότι «το ’16 θα πιάσουμε τον στόχο των 2 δις. Η δέσμευσή μας είναι έως το ’18 να συγκεντρώσουμε 6 δις από αποκρατικοποιήσεις. Αν δεν πετύχουμε τον στόχο των 6 δις θα χρειαστεί από αλλού να καλύψουμε αυτό το ποσό. Τα μεγάλα ποσά (των αποκρατικοποιήσεων) είναι ποσά από παραχωρήσεις. Μετά από κάποια χρόνια, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία επανέρχονται στην κυριότητα του δημοσίου» και πρόσθεσε πως «χάσαμε λίγο χρόνο στο πρώτο εξάμηνο του ’15. Αλλά ήταν απολύτως φυσιολογικό με την αλλαγή της κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιο γρήγορα αυτό το πρόγραμμα. Τώρα προχωράμε με εντυπωσιακό ρυθμό. Έχουμε πετύχει στα μεγάλα θέματα (Πειραιά, Θεσσαλονίκη)».
Αναφερόμενος στο Υπερταμείο ο κος Πιτσιόρλας εξήγησε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι η θυγατρική του μεγάλου ταμείου (αποκρατικοποιήσεων), διατηρείται η αυτονομία και η δομή του. Κάποια πράγματα έχουν βγει από το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ και έχουν πάει στο νέο ταμείο. Ως πλαίσιο, το νέο ταμείο είναι καλύτερο αλλά θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να συγκροτηθεί». Για το ζήτημα της ποινικής ασυλίας των μελών του υπερταμείου που αξιώνουν οι θεσμοί, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σχολίασε ότι «όταν κανείς διαχειρίζεται δημόσια περιουσία δεν μπορεί να διεκδικεί να είναι εκτός ελέγχου. Η δικαιοσύνη θα κάνει και πρέπει να κάνει την δουλειά της». Τόνισε, επίσης, πως «όσοι έρχονται να παίξουν ρόλο στην Ελλάδα πρέπει να σεβαστούν την νομοθεσία αυτής της χώρας». Αναφερόμενος στον Α. Τσίπρα ο κος Πιτσιόρλας είπε πως «ό,τι και να λέμε πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει επιδείξει δύναμη απόφασης». Εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει κανένας πρωθυπουργός ή υπουργός που να θέλει να κόβει μισθούς. Βρεθήκαμε στην ανάγκη και την πίεση των δανειστών».
Τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διαφορετικό στην χώρα αν δεν φύγουμε από την ανάγκη των δανειστών» και πρόσθεσε πως «μας αδικεί το γεγονός ότι σαν χώρα αδυνατούμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο και αποδοτικό κράτος. Έχουμε τα καλύτερα μυαλά, πώς είναι δυνατόν στην χώρα μας να μην μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό».
«Προχθές ήρθε ο κ. Πούτιν, σε έναν μήνα θα πάει ο πρωθυπουργός στο Πεκίνο. Είμαστε σε μία στιγμή που αν προσέξουμε θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε στην Ελλάδα πολλές επενδύσεις. Ο κ. Πούτιν στήριξε τον διαγωνισμό της ΤΡΕΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τα οποία ενδιαφέρονται ρωσικές εταιρείες», πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο κος Πιτσιόρλας είπε πως «πάντα ήταν «κέντρο». Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου η Θεσσαλονίκη έγινε πάλι αυτό που ήταν σε όλη της την ιστορία: κέντρο προς την Βαλκανική και τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη. Τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αρχές του ‘17 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα είναι η χρονιά που θα αρχίσουν οι επενδύσεις. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κάνει προσπάθεια να συνδεθεί με το λιμάνι της Σμύρνης. Να μπαίνουν στο λιμάνι της Σμύρνης και να βγαίνουν στην Θεσσαλονίκη ώστε μέσω της Εγνατίας να συνεχίζουν την πορεία τους προς την Ευρώπη».
Αναφέρθηκε σε «ανοιχτή διπλωματία» ως προς την διαχείριση των λιμανιών.  Και στα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Αλβανίας υπάρχουν διεργασίες. Η Αλβανία προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα στην COSCO το λιμάνι του Δυρραχίου.
Έχουμε ζήσει και εμπειρίες σαν χώρα παλαιότερα. Υπάρχει εμπάργκο προς την Ρωσία μετά την Κριμαία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις συγκρούσεις προς όφελός μας. Απαιτεί ταλέντο». Για την Κίνα είπε ότι «ξεδιπλώνει τα τελευταία χρόνια μία νέα στρατηγική. Την ονομάζει «ο νέος δρόμος του μεταξιού». Έχει επιλέξει ως σημείο εισόδου στην Ευρώπη την Ελλάδα». Για το Ελευθέριος Βενιζέλος ο κος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι «είμαστε σε διαπραγμάτευση για την παράταση της σύμβασης. Από αυτή την παράταση το έσοδό μας θα είναι και πρέπει να είναι μεγάλο» ενώ για τα νησιά είπε χαρακτηριστικά: «όποιος πάει στα ελληνικά νησιά, δεν χρειάζεται επιχειρήματα ότι αυτά τα αεροδρόμια πρέπει να αλλάξουν».
Για την περιοχή της Αφάντου στη Ρόδο είπε πως «έχει αρχαιολογικό και στρατιωτικό ενδιαφέρον. Ο υπουργός (Α. Μπαλτάς) δεν μπορούσε να αγνοήσει την απόφαση του ΚΑΣ. Ο θόρυβος για την εμπλοκή με την αρχαιολογία αδικεί τον υπουργό Πολιτισμού.
Νομίζω ότι έγινε κατανοητό ότι η ανακήρυξη δεν δημιουργεί προβλήματα. Είναι καλό να ξέρουμε ότι όταν πάμε να κάνουμε μία επένδυση παίρνουμε υπόψη μας θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την αρχαιολογία. Ήξερα ότι δεν θα ακυρωθεί (η επένδυση στην Αφάντου). Καταλάβαινα την σημασία του θέματος. Οφείλουμε, πάντως, να βάζουμε όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Τα εμπόδια (για την Αφάντου) έχουν φύγει. Το ίδιο και στον Αστέρα. Και εκεί έχουμε τελειώσει. Περιμένουμε απόφαση του ΣτΕ. Και στην Κασσιόπη έχει λήξει η υπόθεση». Για την Εγνατία είπε ότι «είναι στο πρόγραμμα να παραχωρηθεί η συντήρηση του δρόμου. Πρέπει να μπουν διόδια. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διόδια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Για τον Αξιό είπε πως «ο Κ. Καραμανλής είχε ρίξει την ιδέα να γίνει πλωτός ο Αξιός. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο έργο που θα μας αναβάθμιζε τρομερά σαν χώρα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε τέτοιες προτάσεις αρκεί να ξεφύγουμε από την μιζέρια που μας κατατρέχει». Με την ΔΕΣΦΑ «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης για τα τέλη χρήσης του δικτύου». Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ έκανε ειδική αναφορά στην Κύπρο λέγοντας ότι «θα μπορούσαμε να αντιγράψουμε το φορολογικό σύστημα της Κύπρου για τις ξένες επενδύσεις» και ότι «πρέπει να διδαχτούμε πολλά από τους Κύπριους». Αναφερόμενος, τέλος, στην προσωπική του εμπειρία μέχρι τώρα ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ότι «η διαδρομή από το μηδέν μέχρι την ολοκλήρωση μίας μεγάλης επένδυσης ήταν ένα μεγάλο σχολείο».
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.