, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της από τους Ναζί

%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%98%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%82
Ο πρώτος επίσημος εορτασμός της επετείου της 30ης Οκτωβρίου 1944 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016. Η επέτειος καθιερώθηκε, ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα, με το Προεδρικό Διάταγμα αρ. 50 της 14ης Απριλίου 2016 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 9η Μαΐου 2016.
Το πρόγραμμα της ημέρας διαμορφώνεται ως εξής:
10.15: Επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Ομιλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη
11.00: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού
Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος που κατάρτισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την επιμέλεια οργανωτικής Επιτροπής (που συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφασή του στις 16 Μαΐου 2016 και η οποία απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης), θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Ξενάγηση στα σημεία της πόλης όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα, που θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο στις 12.00. Την ξενάγηση και την αναφορά στα γεγονότα θα πραγματοποιήσουν η Δρ. Ιστορίας του ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής, Σπύρος Κουζινόπουλος και ο ιστορικός ερευνητής και συλλέκτης, Μάνος Μαλαμίδης, μέλη της οργανωτικής Επιτροπής για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944.
  • Στις 13.00, ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν δρώμενο με απαγγελία ποιημάτων, εμπνευσμένων από την περίοδο της Κατοχής και της απελευθέρωσης της πόλης μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο.
  • Στις 13.30, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας, αφιερωμένης στη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής και των απελευθερωτών της πόλης, στην ανώνυμη οδό που περνάει μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, ως νοητή συνέχεια της Λεωφόρου Νίκης και στην οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποδώσει την ονομασία «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου 1944». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Στις 19.00, Πανηγυρική εκδήλωση με τίτλο «30 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
    Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Δρ. Ιστορίας, Μαρία Καβάλα, με θέμα «30 Οκτωβρίου 1944, η πόλη ελεύθερη ‘’Λαός Θεσσαλονίκης έξαλλος από ενθουσιασμόν […]’’».
    Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, TV100, με τίτλο «30 Οκτωβρίου 1944 – ‘’Η παραπεταμένη απελευθέρωση’’» (Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί και από τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20.30).
    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
  • Εγκαίνια της έκθεσης τεκμηρίων και αρχειακού υλικού από το ιστορικό και συλλεκτικό αρχείο του Μάνου Μαλαμίδη, στο φουαγιέ του Δημαρχείου, με τίτλο «30/10/1944: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη – 30/10/2016: Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής», αμέσως μετά το τέλος της Πανηγυρικής εκδήλωσης.

72ηεπέτειος από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
ΞΕΝΑΓΗΣΗ 30ης Οκτωβρίου 2016

Εκκίνηση και 1η στάση: Εξωτερικός χώρος Δημαρχείου.
Σύντομη αναφορά στον πόλεμο του 1940 και στις θυσίες των Θεσσαλονικέων, καθώς και στους θανάτους από πείνα και κρύο.Αναφορά στο πώς αποτράπηκε η ανατίναξη της Ηλεκτρικής Εταιρείας, η οποία βρισκόταν κοντά στο σημερινό Δημαρχείο.
2η στάση: Κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ.
Αναφορά στους τέσσερις σχηματισμούς των ανταρτών του Ε.Λ.Α.Σ. και στην είσοδό τους στην πόλη. Επεξήγηση ότι στη Χ.Α.Ν.Θ. είχαν συγκεντρωθεί καλά οπλισμένοι συνεργάτες των Γερμανών και περιγραφή των προσπαθειών του Ε.Λ.Α.Σ., για την αναίμακτη παράδοσή τους.
3ηστάση: Βασιλικό Θέατρο.
Αφήγηση για το θέατρο του Λευκού Πύργου και τη θεατρική δραστηριότητα της περιόδου της Κατοχής.
4η στάση: Άγαλμα του ναυάρχου Βότση.
Αναφορά στη συγκλονιστική διαδήλωση από τους φοιτητές της Ε.Π.Ο.Ν. την 25ηΜαρτίου 1943 και στην ανάλογη διαδήλωση που επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά.
5η στάση: Λεωφόρος Νίκης.
Περπατώντας στο πλακόστρωτο, περιγραφή της υπονόμευσης του Λευκού Πύργου, της παραλίας και του λιμανιού με εκρηκτικά από τους χιτλερικούς, της διάσωσης των μύλων Αλλατίνη από τον εφεδρικό Ε.Λ.Α.Σ., αναφορά στην ανατίναξη τμήματος του λιμανιού και παρουσίαση της συγκλονιστικής περιγραφής του Γιώργου Βαφόπουλου για το θέμα.
6η στάση: Τσιμισκή 72.
Ανηφορική διαδρομή επί της οδού Ικτίνου και στάση μπροστά στο κτίριο της οδού Τσιμισκή 72, όπου ήταν το αρχηγείο της Γκεστάπο. Αφήγηση σχετικά με τις φρικαλεότητες των κατακτητών, τις εκτελέσεις και τα βασανιστήρια.
7η στάση: Εκκλησία Αγίας Σοφίας.
Ανηφορική διαδρομή επί του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας, σύντομη στάση μπροστά στην εκκλησία όπου έγινε η δοξολογία της απελευθέρωσης, και βάδισμα επί της Ερμού με στάση στο Νο 19. Αναφορά ότι στο σημείο αυτό λειτουργούσε ο πολύγραφος της οργάνωσης «Ελευθερία».
8η στάση: Πεζόδρομος Αριστοτέλους με Ερμού.
Περιγραφή των πρώτων ωρών της απελευθέρωσης, παράθεση σύντομων εξιστορήσεων από κάποιους εκ των πρωταγωνιστών και ανάγνωση δύο σύντομων κειμένων του Γιώργου Ιωάννου για την ημέρα εκείνη.
9η στάση και τελευταία: Πλατεία Ελευθερίας.
Υπενθύμιση της υποδοχής των κατακτητών στο Βαρδάρι στις 9 Απριλίου 1941. Αφήγηση της συγκέντρωσης των Εβραίων ανδρών στην πλατεία το «Μαύρο Σάββατο», δύο χρόνια αργότερα (11 Ιουλίου 1942). Αναφορά στα βασανιστήρια και στους εξευτελισμούς, στα οποία υπέβαλαν οι Ναζί στους συγκεντρωμένους ανθρώπους, στην αποστολή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στον αφανισμό της Εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Επίσης, αναφορά στις θυσίες της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής, με επισήμανση για τους τόπους των εκτελέσεων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.