Η Θεσσαλονίκη "παλεύει" να συντονισθεί τουριστικά!

kentiki
Της Έλενας Καραβασίλη/ φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης
“Η Θεσσαλονίκη δυστυχώς, υστέρησε όσον αφορά την ύπαρξη γραφείου προσέλκυσης συνεδρίων και επισκεπτών για… πέντε χρόνια” λέει στην Karfitsa η πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) Δέσποινα Αμαραντίδου. “Συνεδριακός προορισμός δεν μπορεί να υφίσταται στη διεθνή αγορά παρά μόνο μέσω της ύπαρξης ενός συντονιστικού φορέα, άλλωστε αυτό επιβάλει η διεθνής πρακτική. Έτσι έγινε επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας του Thessaloniki Convention Bureau, με την σύμπραξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον Συνεδριακό Τουρισμό».
thessaloniki
Ήδη παρατηρείται μία αύξηση της τάξεως του 57% στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού, με την πόλη μας να βρίσκεται στην… 108η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, από τη… 219η θέση που κατείχε πέρυσι. “Η Θεσσαλονίκη διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και δεν υπολείπεται σε τίποτα των άλλων συνεδριακών πόλεων. Μερικά από αυτά, είναι η πλούσια πολιτισμική γκάμα της, οι υποδομές της, η ακαδημαϊκή και επιστημονική της κοινότητα, ο ακαταμάχητος συνδυασμός σύγχρονης ζωής με το πολυεπίπεδο παρελθόν» εξηγεί η κ. Αμαραντίδου. Και συνεχίζει, «έτσι η αξιοποίησή τους είναι προς όφελος όλων μας. Σε όλα αυτά, προσθέστε τους ίδιους τους ανθρώπους της πόλης, αυτούς που σφραγίζουν το ελκυστικό περιβάλλον μας και αποτελούν προϋπόθεση για κάθε σοβαρή προσπάθεια».
Το Παλατάκι
amarantidouΑναφερόμενη στο πρωτόκολλο συνεργασίας για θέματα τουρισμού, που υπογράφηκε μεταξύ των δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, η ίδια λέει «η συνεργασία είναι βασικός παράγοντας για την επιτυχία των στόχων μας. Ο δήμος Καλαμαριάς με το θαλάσσιο μέτωπο, τη μαρίνα της Αρετσούς, το στρατόπεδο Κόδρα και τις ευρύτερες εξαιρετικές υποδομές που διαθέτει, ασφαλώς μπορεί να παίξει ρόλο, διεκδικώντας και φιλοξενώντας τελικά  τέτοιου είδους events. Και μόνο η πιθανότητα εκμετάλλευσης του Κυβερνείου, γνωστό ως Παλατάκι, για την διοργάνωση εκδηλώσεων θα αποτελούσε πόλο έλξης για διοργανωτές από όλο τον κόσμο, καθώς ψάχνουν συνεχώς για νέες προτάσεις και συγκεκριμένα για κτίρια που να έχουν και ιστορικό χαρακτήρα».
thessaloniki3
Όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Αμαραντίδου, «οι τοπικές επιχειρήσεις, πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι θα πετύχουν θετικά αποτελέσματα στηρίζοντας το TCB και εντασσόμενες σ’ αυτό. Μόνο οι ολόπλευρες συνέργειες με ορθολογικό συντονισμό μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία.  Ήδη έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και φιλοδοξούμε στην συμμετοχή και τη υποστήριξη του φορέα μας από όλους του όμορους δήμους, για την συνολική προώθηση της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακού προορισμού με όλο το δυναμικό της».
«Απαραίτητο να δράσουμε συλλογικά»
«Η Θεσσαλονίκη ήδη έχει κάνει σημαντικά βήματα ως τουριστικός προορισμός παρά τις δύσκολες συγκυρίες.  Το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης αναπτύσσει εξαιρετικές πρωτοβουλίες και απαραίτητες δράσεις τις οποίες και στηρίζουμε ως φορέας, όπως η Διπλωματία Πόλεων που ενισχύουν την εικόνα τις πόλης στο εξωτερικό.  Επιπρόσθετα, η επανίδρυση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης και του η ίδρυση του Περιφερειακού Γραφείου Σ.Ε.Τ.Ε Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για το τουριστικό μέλλον της πόλης. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο να δράσουμε συλλογικά.  Το σύνθημα μας είναι: σχεδιασμός-συνέργειες-υλοποίηση-διάχυση ωφελειών. Σε όλους τους εμπλεκόμενους», καταλήγει η πρόεδρος του TCB.