, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο ΟΗΕ έδινε 50.000 ευρώ για χωράφια στην Ειδομένη…

skhnes thema
Της Έλενας Καραβασίλη 
Για τεράστιες ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις κάνουν λόγο αγρότες που έχουν χωράφια στην περιοχή της Ειδομένης. Όπως επισημαίνουν στο karfitsa.gr πριν από αρκετούς μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, τους προσέγγισε προκειμένου να νοικιάσει αυτές τις εκτάσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με τους περισσότερους ιδιοκτήτες να είναι ανένδοτοι.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αγρότη Γιάννη Τραπεζανίδη που το χωράφι του, έκτασης 100 στρεμμάτων «γέμισε με σκηνές, πρόσφυγες και μετανάστες». «Με το έτσι θέλω ήρθε η Ύπατη Αρμοστεία και έστησε μέσα στα χωράφια μας και τις περιουσίες μας τις σκηνές. Ήρθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς Θόδωρος Παραστρατίδης και είπε να κάνουμε δηλώσεις για να αποζημιωθούμε. Και απαιτούμε να αποζημιωθούμε κανονικά και με το νόμο. Σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργούσα καλαμπόκι και σιτάρι, αυτά τα 100 στρέμματα καταστράφηκαν ολοσχερώς», περιγράφει.
Πριν από αρκετούς μήνες όπως εξηγεί ο κ. Τραπεζανίδης, η Ύπατη Αρμοστεία ζητούσε τις συγκεκριμένες εκτάσεις, έναντι μεγάλης αμοιβής. «Τα λεφτά ήταν πολλά όμως εγώ δεν ήθελα να το δώσω, είναι 100 στρέμματα και άλλωστε δεν είμαι και ο μοναδικός νοικοκύρης σε αυτό, είμαστε άλλοι πέντε. Δε μετάνιωσα καθόλου που δε τους το έδωσα. Τα λεφτά έρχονται και φεύγουν η καταστροφή όμως μένει», λέει. Και εξηγεί: «ένας άλλος έδωσε το χωράφι του και έστρωσαν χαλίκι μέσα σε αυτό. Πως θα φύγει αυτό το χαλίκι όταν πάρει πίσω το χωράφι του; Από έναν άλλο ζήτησαν 11 στρέμματα και θα του έδιναν για τρία χρόνια το ποσό των 50.000 ευρώ. Στην αρχή το σκεφτόταν, όμως μετά και αυτός αρνήθηκε».
Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων κατοίκων τις περιοχής, υπήρχαν και άλλοι αγρότες που είπαν «όχι» στην πρόταση της Ύπατης Αρμοστείας και σήμερα βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται δηλώνουν μετανιωμένοι καθώς η «αρχική πρόταση δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.