05:13, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Ιερώνυμος: ''Ήρθαμε να τιμήσουμε αυτούς που μόχθησαν για την ελευθερία του τόπου''

 
ιερ6
Δοξολογία με αφορμή τα 70 χρόνια από την αποφυγή του ολοκαυτώματος του Σοχού της επαρχίας Λαγκαδά από τις τότε δυνάμεις κατοχής τελέστηκε το Σάββατο στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου του Σοχού, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, του μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη και άλλων μητροπολιτών από γειτονικούς νομούς.
Η επίσημη υποδοχή  του Μακαριωτάτου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου από νωρίς είχε γεμίσει από κόσμο όλων των ηλικιών με κύριο χαρακτηριστικό τα πολλά παιδιά που περίμεναν υπομονετικά να λάβουν την ευχή του Αρχιεπισκόπου ενώ ήταν παρατεταγμένο σε τάξη υποδοχής και Τιμητικό Άγημα του Στρατού Ξηράς το οποίο και επέδωσε τις προβλεπόμενες Τιμές στο υψηλό προσκεκλημένο της Επαρχίας μας καθώς και η Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Λαγκαδά.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος.
Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, τόνισε:  «‘Ηρθαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους όλους εκείνους τους ανθρώπους που μόχθησαν για να σταθεί αυτός ο τόπος όρθιος και ελεύθερος, κρατώντας ψηλά τις παραδόσεις και τις αρχές του. Η αγάπη προς τον Θεό με όλη μας την δύναμη και η αγάπη του συνανθρώπου μας σαν τον εαυτό μας, είναι το νόημα της ζωής μας».
Υπογράμμισε το γεγονός, ότι αν είχαμε μια πανοραμική εικόνα της Εκκλησίας θα βλέπαμε ότι οι Ιεράρχες και ο Ιερός Κλήρος εργάζονται σκληρά και αν τους δοθεί μια σταγόνα νερό μπορούν με την δύναμη του Θεού και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, να την μετατρέψουν σε ποτάμι, ενώ καταλήγοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά για την τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εκδηλώσεις της Μητροπόλεως προσφέροντας ως αναμνηστικό μία εικόνα του Μεγάλου Αποστόλου των Εθνών και ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος Αποστόλου Παύλου.
 
ιερ4
Κατά τη διάρκεια της προσφωνήσεως του ο Σεβασμιώτατος ΜητροπολίτηςΛαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στις εόρτιες εκδηλώσεις καθώς και στα ιστορικά πλαίσια της κατά θαυμαστό τρόπο διασώσεως της περιοχής του Σοχού εκ του ολοκαυτώματος του 1944, ενώ ευχαρίστησε και όλους όσους ήρθαν και παρέστησαν τιμώντας με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις ιστορίας και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή μας, ευχόμενος η Παναγία η Διασώζουσα, αντίγραφο της οποίας εδόθη εις τους εφημερίους του Ιερού Ναού, να φυλάει και να έχει πάντα υπό την σκέπη της όχι μόνο τον Ιστορικό Σοχό αλλά και όλη την Μακεδονία και την Ελλάδα μας.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  έκανε  τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ευεργέτη του Σοχού και κτήτορα του ναού του Αγίου Γεωργίου Α. Χατζηχαρίσκου, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον θάνατό του και αναφέρθηκε στην προσφορά του.
ιερ1
Επίσης, εγκαινίασε το Επισκοπείο και το Φιλοξενείο Νέων, στο οποίο αρχικά μπορεί να φιλοξενηθούν έως και 70 παιδιά κάθε ηλικίας, με προοπτική να φθάσει τα 100 παιδιά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τα εγκαίνια του νέου χώρου φιλοξενίας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ο νεόκτιστος χώρος αυτός ο οποίος δημιουργήθηκε και αποπερατώθηκε χάρη στην πολλή αγάπη και μεράκι, κυρίως με την εθελοντική εργασία των κατοίκων του Σοχού καθώς και της ευγενικής προσφοράς της κα. Χρυσής Βασιλικού, η οποία και τιμήθηκε μετά το πέρας της Τελετής των Εγκαινίων με την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της προσφοράς του ποιμαντικού έργου της Μητροπόλεως που αποβλέπει στην, ψυχική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών μας, φιλοδοξώντας μέσο των πολύπλευρων δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρα, να δημιουργηθούν υγιή πρότυπα, να καλλιεργηθούν οι ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα του Έθνους και της Πίστεως μας, καθώς μέσα από αυτούς τους χώρους ελπίδα και στόχος είναι να βγουν τα αυριανά στελέχη όχι μόνο της Εκκλησίας αλλά και της Πατρίδος μας.
 
ιερ2
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν  ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Αμανατίδης και των ΑΝ.ΕΛ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας με επικεφαλίς τον Διοικητή της 34ης Ταξιαρχίας Πεζικού κ. Μιλτιάδη Παπαγιαννούλη, εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως καθώς και αντιπροσωπίες των Πολιτιστικών Φορέων της ευρύτερης περιοχής της Επαρχίας μας ενδεδυμένοι με τις Παραδοσιακές Φορεσιές της Μακεδονίας μας.
 
ιερ3