, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

«Ήλιος»:Στα 694,56 η μέση κύρια σύνταξη

suntakshΣε 907,65 ευρώ, προ φόρου και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης, υπολογίζεται το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων από συντάξεις γήρατος, σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με την επωνυμία «Ήλιος», που ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου.

Για τον υπολογισμό του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στη σύνταξη γήρατος συνυπολογίζονται και όλες οι συντάξεις άλλων κατηγοριών (θανάτου, αναπηρίας), που ενδεχομένως λαμβάνει ένας συνταξιούχος.

Αντίστοιχα, η μέση κύρια σύνταξη υπολογίζεται στα 694,56 ευρώ και η μέση επικουρική στα 178,48 ευρώ. Η μέση σύνταξη λόγω θανάτου υπολογίζεται στα 680,55 ευρώ και λόγω αναπηρίας στα 611,31 ευρώ. Τον Ιούνιο του 2013 πληρώθηκαν συνολικά 4.407.288 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.884.347 ήταν κύριες και 1.517.411 επικουρικές. Η αναλογία είναι περίπου 2:1, δηλαδή σε κάθε κύρια αντιστοιχούν 0,53 επικουρικές.

Το συνολικό ποσό που κατέβαλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.281.747.514,08 ευρώ.

«Το ασφαλιστικό σύστημα περνά σε νέα εποχή, καθώς το νέο σύστημα φωτίζει κάθε γκρίζα και σκοτεινή πλευρά του ασφαλιστικού συστήματος» ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας το σύστημα «Ήλιος».

Μέσω του νέου συστήματος ταυτοποιούνται για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι μεταξύ των 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και διασυνδέονται τα συστήματα πληρωμών με τα ληξιαρχεία και το ηλεκτρονικό μητρώο συντάξεων-συνταξιούχων.

«Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή διαφάνειας και ορθολογικής διαχείρισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου, ενημέρωσης και παρακολούθησης δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας, για πρώτη φορά, αποκτά πλήρη και καθαρή εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, του ύψους των συντάξεων και της συνολικής καταβαλλόμενης δαπάνης. Σήμερα, γνωρίζουμε κάθε σύνταξη και κάθε δικαιούχο σύνταξης με απόλυτη ακρίβεια» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι με την εφαρμογή του απελευθερώνονται προσωπικό και πόροι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αποκαθίσταται το αίσθημα δικαιοσύνης, καθώς αποτρέπεται η παραβατικότητα και εξασφαλίζεται η ενιαία εφαρμογή του νόμου. Ακόμη, παρέχονται διευκολύνσεις στους συνταξιούχους, όπως η προσυμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων.

«Αποδεικνύουμε ότι αν οι Έλληνες θέλουμε μπορούμε», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι «για τη νέα μεταρρύθμιση, δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ, καθώς βασίστηκε αποκλειστικά στις δημιουργικές ικανότητες των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, την εμπειρία και την τεχνογνωσία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ)».

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι το σύστημα «Ήλιος», είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής προσπάθειας 10 μηνών, διάστημα στο οποίο ολοκληρώθηκαν οι αυτοπρόσωπες απογραφές των συνταξιούχων όλων των ταμείων, ταυτοποιήθηκαν όλα τα ΑΜΚΑ και όλα τα ΑΦΜ των συνταξιούχων της χώρας και δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό μητρώο συντάξεων-συνταξιούχων, που αποτελεί τη δομική και λειτουργική βάση του νέου συστήματος. Τέθηκε επίσης σε πλήρη λειτουργία το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ», που καταγράφει κάθε οικογενειακή και δημογραφική μεταβολή και αντιμετωπίζει οριστικά την παραβατικότητα στο χώρο των συνταξιοδοτικών παροχών.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος «Ήλιος», ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης τόνισε ότι «συνιστά τεχνολογικό άλμα, καθώς για πρώτη φορά διασυνδέονται ηλεκτρονικά 93 διαφορετικά συστήματα πληρωμών συντάξεων, που υποστηρίζουν την πληρωμή για 4.407.288 συντάξεις σε 2.714.034 συνταξιούχους».

Πηγή:news247.gr